”Regeringen bør understøtte filmarbejdere”
Mens spredningen af coronavirus fortsætter og regeringen strammer tiltagene for at begrænse smitten, kæmper aktørerne i den danske film- og tv-branche for at sikre sig selv.
Det er dog ikke en aftale, som brancheorganisationen Film- og tv-arbejderforeningen (FAF) synes fungerer for deres medlemmer. FAF har omkring 1000 medlemmer, der arbejder som freelancere og længerevarende ansatte i den danske film- og tv-branche.
Brug for tryghed
”Producentforeningen ville indgå en aftale med de forskellige kunstnerforbund, men det har ikke været muligt, da vi er ret forskellige. Dansk Journalistforbund har valgt at indgå en aftale, som vi ikke har drøftet med dem,” siger sekretariatschef i FAF, René Høyer Jørgensen, til Filmmagasinet Ekko.
”Det er en force majeure-situation, vi er i, og der skal laves nogle aftaler, men de skal være mere balancerede.”
– Hvad betyder det?
”At der bliver givet noget fra begge sider. Den her aftale er en ensidig afgivelse af løn i en uge for medlemmerne i Dansk Journalistforbund til arbejdsgiverne. Det har vi sagt nej til. Ligesom når regeringen laver en aftale med arbejdsmarkedets parter, skal alle give noget, og så kommer vi videre sammen.”
– Hvad har jeres medlemmer brug for?
”De har brug for tryghed og sikkerhed. Der skal være en sikring af deres økonomi, som er presset og kommer til at blive meget presset i den kommende tid. Vi skal have en solidarisk ordning, som gælder alle vores medlemmer på ens vilkår. Det har vi fokus på, og det er klart, at Producentforeningen interesserer sig for sine egne medlemmer.”
– Journalistforbundet siger om aftalen, at alternativet er værre, fordi mange produktionsselskaber risikerer at gå konkurs. Er I ligeglade med selskabernes overlevelse?
”Nej, vi vil også gerne have, at der er producenter efter krisen. Men ligesom Producentforeningen kigger på deres medlemmers behov, kigger vi på vores medlemmers behov. I sådan en forhandling skal man finde noget, som begge kan acceptere. Vi kan ikke være bekendt over for vores medlemmer bare at lukke en aftale, hvor vi giver medlemmernes løn til producenterne. Så kommer vores egne jo til at lide.”
Lige løn for alle
I går var der også indkaldt til møde mellem kulturminister Joy Mogensen og de mange institutioner, der udgør dansk kulturliv.
Kulturministeren er dog afhængig af finansministeren og statsministeren, der skal træffe de store beslutninger.
Et af problemerne er, hvad der skal ske med de mange ansatte på produktioner som Nordisk Films Afdeling Q-fortsættelse Marco Effekten og Netflix-serien Equinox, hvis optagelser er blevet stoppet de seneste dage.
I hvert fald på sidstnævnte produktion får filmarbejderne løn i hele kontraktperioden, men det er ikke tilfældet for alle i branchen.
– Mange filmarbejdere var i gang med eller skulle til at starte på produktioner. Hvad sker der med dem?
”Hvis de er medlem af en a-kasse, kan de jo få understøttelse fra dag et. Dem, der bliver særligt ramt, er dem, vi kalder regningsskriverne, som er små selvstændige. De bliver ramt, fordi de ikke kan være medlem af en a-kasse. Og så dem, der ikke tidligt har meldt sin ind i en a-kasse og optjent anciennitet til at få penge. De står faktisk helt uden indkomst,” siger René Høyer Jørgensen.
– Hvad er løsningen for dem?
”Det er meget svært at sige i sådan en periode. Vi er jo ikke en filantropisk forening, men vi vil prøve bedst muligt at hjælpe alle medlemmer på forskellig vis.”
– Hvad er din opfordring til regeringen i forhold til de her små virksomheder?
”At der bliver lavet en særordning, så man uanset nuværende medlemsskab i en a-kasse og optjeningskrav kan få understøttelse i den periode, hvor det ikke er muligt at finde arbejde, fordi alt er lukket ned. Det er jo derfor, de ikke har arbejde. Så det er rimeligt, at regeringen støtter dem.”
Kommentarer