Nyhed
05. jan. 2023 | 08:07

Ruben Östlund instruerer publikum

Foto | Josef Persson
Den svenske instruktør Ruben Östlund er en drillepind, der elsker at udfordre publikum i biografen. Nu kaster han sig ud i et nyt eksperiment for at skabe en bedre biografoplevelse.

Den opfindsomme Guldpalmevinder udforsker på svensk filmfestival, hvordan man skaber den bedste biografoplevelse.

Af Nicki Bruun

Kunne du tænke dig at blive instrueret af Ruben Östlund?

Svaret er nok ja for langt de fleste skuespilleres vedkommende. Men nu får et udvalgt publikum muligheden for at blive instrueret af den svenske filmskaber.

Ved at udfylde denne formular kan man potentielt blive del af et eksklusivt arrangement, som finder sted den 28. januar under filmfestivalen i Göteborg.

Her vil instruktøren bag Guldpalmevinderne Triangle of Sadness og The Square under en visning af førstnævnte bryde den fjerde væg, når han er til stede i biografsalen, undervejs stopper filmen og snakker med publikum.

Tanken er at udforske, hvordan man skaber den bedste biografoplevelse.

”Sammenlignet med lande som Frankrig og USA har vi i Norden en mere passiv publikumskultur. Vi gemmer os i sædet og tager ikke ansvar for showet,” udtaler Ruben Östlund i en pressemeddelelse.

”Efter en visning går vi hjem uden at snakke om, hvad vi har set. Hvis biografoplevelsen skal blomstre og opnå sit fulde potentiale, må publikum forstå, at de spiller en rolle.”

Harcelerer over mobiltelefoner
Som en af filmverdenens mest opfindsomme instruktører er forventningerne altid høje til Ruben Östlund.

Svenskeren har i sin filmkunst særlig fokus på menneskers sociale interageren i bestemte situationer. Og han er ikke bleg for at kaste sig ud i grænseoverskridende eksperimenter, hvilket han gør med sin optræden i Göteborg.

Festivalen har fået produceret en trailer til arrangementet. Den bærer navnet This Is Cinema. Her ser man Ruben Östlund harcelere over, at medlemmer af et publikum kigger på deres mobiltelefon, mens de sidder i biografen og ser hans film.

Efterfølgende afsløres det, at de sammen er i gang med en forestilling, hvor instruktøren giver deltagerne anvisninger i, hvordan de skal gebærde sig.

Se videoen herunder!

Trailer: This Is Cinema

Kommentarer

Ruben Östlund i Ekko

Ruben Östlund er på forsiden af Ekko #90.

Her gav han sit første store interview om Triangle of Sadness.

Filmen får seks stjerner i Ekko #91.

Tegn abonnement her.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko