Cph:Dox 2017
17. mar. 2017 | 18:13

I seng med de medvirkende

Foto | Samira Elagoz
Billederne er grynede, når Samira Elagoz møder fremmede mænd – her alkoholikeren Stef, som hun får et mestendels hyggeligt bror/søster-forhold til.

Craigslist Allstars har fået smæk af Ekkos anmelder og kritikerpanelet på Cph:Dox. Selvoptaget sexfilm eller respektfulde møder? Vi taler med instruktøren.

Af Nicki Bruun

Tærsklen for forargelse er som regel ret høj på en filmfestival, hvor interesserede kommer for at se vilde eksperimenter med medie og form.

Alligevel skal der nok være en del, der vil blive provokeret af performancekunstneren Samira Elagoz’ Craigslist Allstars, der er i hovedkonkurrencen på årets Cph:Dox, hvor den har premiere lørdag 18. marts med to efterfølgende visninger.

I sin film viser finske Elagoz nemlig de selvoptagede – i ordets dobbelte forstand – møder med en række forskellige mænd, der alle har svaret på det opslag, hun har lagt op på hjemmesiden Craigslist.

Det er en side, hvor alle kan efterspørge og udbyde alt mellem himmel og jord – fra lejligheder til specielle ydelser.

Konflikt med sig selv
27-årige Samira Elagoz ledte efter mænd, der var villige til at lade deres møde med hende blive optaget. Bortset fra det var der ikke nogen spilleregler, og i nogle af tilfældene udviklede mødet sig seksuelt. Den del var dog ikke det mest intime for den aspirerende dokumentarist.

”Det fysiske er ikke nødvendigvis det mest intime. Nogle gange fortalte de mig meget personlige historier, og så lukkede jeg faktisk kameraet og lyttede uden at optage det,” fortæller Samira Elagoz over en Skype-forbindelse.

”Det var lidt sjovt. Hvorfor følte jeg behov for at beskytte dem? De valgte jo at fortælle det, og jeg kan som dokumentarist ikke begynde at censurere på den måde. Det blev en mærkelig konflikt med mig selv.”

Kvinden er altid musen
At en dokumentar i vore dage er andet og mere end den klassiske, hvor en autoritativ stemme kommer med objektive sandheder, ved nok de fleste.

Men både Ekkos anmelder og det internationale panel, der dækker filmene i hovedkonkurrencen, har været meget kritisk over for Craigslist Allstars.Skal der ikke en meget god grund til for at retfærdiggøre at udstille sig selv og andre i intime, seksuelle situationer?

”Pointen var at vise, hvad der sker, når to fremmede mødes og filme det. Kameraet ændrer jo meget ved at skabe sin egen virkelighed. Men møderne var også sket, hvis kameraet ikke havde været der, og det var selve situationen, der fascinerede mig,” siger Samira Elagoz.

”I den sammenhæng betyder det selvfølgelig noget, at jeg er en ung, kvindelig dokumentarist, og at alle de medvirkende er mænd. Det havde jeg ikke rigtigt set før, for på billeder og alle mulige andre medier er kvinden altid musen, der fungerer som inspiration for mandlige kunstnere. Det ville jeg gerne vende rundt.”

Samira Elagoz ser dog ikke sin film som noget feministisk projekt.

”Jeg opfatter ikke filmen som feministisk, for jeg er ikke ude på at bevise noget. Jeg ser den mere som et kvindeligt perspektiv med et dokumentarisk blik. Med hensyn til male gaze og female gaze handler det tit om sex, og her er jeg mere neutral, selv om filmen har seksuelle elementer. Jeg lagde nemlig aldrig op til det, men hvis de havde lyst til at vise noget seksuelt, dømte jeg dem ikke.”

Længslen efter nærhed
Craigslist Allstars
havde verdenspremiere i 2016 på IDFA, verdens største dokumentarfestival, der bliver afholdt i Amsterdam.

Samira Elagoz er uddannet i koreografi fra universitetet i den hollandske by, og ifølge hende var der kun positive reaktioner fra hjemmepublikummet.

”Publikum tog godt imod filmen, og fordi den er så intim, åbnede det for, at andre talte om deres intime oplevelser og syn på filmen,” fortæller hun.

”Jeg forsøger ikke at provokere, men vil bare vise virkelige mennesker, der leder efter opmærksomhed, bekræftelse og nærhed. Det skulle gerne røre publikum, og reaktionerne har været, at filmen ikke udnytter eller gør nar, men faktisk er respektfuld, selv om de i filmen gør ting, der kan opfattes som ydmygende.”

”Jeg betragter dem i hvert fald ikke som tabere eller særlinge og dømmer dem bestemt ikke,” tilføjer hun.

Alle bliver en stjerne
Men har Samira Elagoz så lært noget om mænd eller mennesker i bredere forstand gennem sine møder med en række forskellige typer, hvis liv sjældent bliver skildret i film?

”Kort sagt har jeg lært, at med den rette opmærksomhed bliver alle spændende, alle bliver en stjerne. De her mænd er øjensynligt ikke noget særligt, og folk lytter nok sjældent til dem, men de er meget interessante.”

”Selv hvis det ikke var endt med en film, ville jeg have kastet mig ud i det her. Jeg er en slags magnet for sådan nogle situationer og dømmer ikke nogen, så derfor åbner folk sig for mig.”

Trailer: Craigslist Allstars

Kommentarer

Samira Elagoz

Født 1989 i Helsinki, Finland.

Uddannet i koreografi fra universitetet i Amsterdam.

Performancekunstner, der ofte arbejder med seksualitet som omdrejningspunkt.

Er halvt ægyptisk, og efternavnet er arabisk.

Aktuel i hovedkonkurrencen på Cph:Dox med Craigslist Allstars.

© Filmmagasinet Ekko