Sponsoreret
07. juli 2022 | 15:45

Se filmperler under åben himmel

Foto | Sayombhu Mukdeeprom
De unge mænd Oliver (Armie Hammer) og Elio (Timothée Chalamet) forelsker sig i Call Me by Your Name under den italienske sommersol.

Nogle af filmhistoriens største mesterværker kan i løbet af sommeren opleves ved open air-visninger over hele landet.

Af Filmmagasinet Ekko

Sommeren er lig med sol og strand, men ferieperioden er også en oplagt mulighed for at se eller gense nogle af filmhistoriens største mesterværker.

Det bliver der mulighed for de næste måneder. Her arrangerer Cinemateket på Det Danske Filminstitut nemlig udendørs visninger af en række perler rundt omkring i hele landet.

Det er gratis at deltage, og du bliver ført rundt i hele filmhistorien med alt fra hylemorsomme komedier over skræmmende gysere til benhård action og romantiske kærlighedsfilm.

Herunder anbefaler vi ti af de mange gode film med oplysninger om, hvor og hvornår de kan opleves.

Du kan også læse mere om programmet her. God filmsommer!

The Big Lebowski

”That’s just like … your opinion, man.”

Med de udødelige ord og mange andre er Jeff ”The Dude” Lebowski blevet en af de mest populære filmfigurer nogensinde.

Jeff Bridges’ tjaldrygende og White Russian-drikkende hovedperson i Coen-brødrenes The Big Lebowski fra 1998 er en fantastisk fornøjelig skikkelse, som man næsten ikke kan tilbringe for meget tid sammen med.

Filmen er formentlig en af dem, der er blevet genset allermest i tidens løb.

Rundt om The Dude fortsætter det spraglede persongalleri med skikkelser som vennerne Walter og Donny, bowle-entusiasten Jesus og Sam Elliotts mystiske cowboy. For ikke at nævne pornoproducenter, tissende håndlangere og tyske nihilister.

Se filmen den 27. august i Kolding, 2. september i Aarhus og 9. september i Odense.

 

Fuglene

”Ornithofobi” er det latinske navn for en intens angst for fugle. Lider man af det, er Alfred Hitchcocks gyserklassiker nok ikke den rette film at kaste sig over, særligt ikke under åben himmel.

For alle andre er der dog god grund til at se Fuglene. Filmen fra 1963 er en pragtopvisning i thrillermesterens intense filmsprog og sans for at skabe suspense, her med et for instruktøren sjældent overnaturligt element.

Tippi Hedren spiller Melanie Daniels, som kommer i nærkontakt med de drabelige fugle, da hun rejser til en ellers rolig lille kystby. Til komponist Bernard Herrmanns skræmmende toner bliver situationen mere og mere panisk.

Se filmen 30. juli i København.

 

Blinkende lygter

Den danske krimikomedie er velsagtens den film i nyere tid, der har flest citatvenlige oneliners.

”Vi jager!”, ”Er du læge?” og ”Derfor skal du stadig ikke lære mig, hvordan man laver sovs, lille Arne” er blot et udpluk af de uforglemmelige replikker.

Et firkløver spillet af Søren Pilmark, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen er selv skæve eksistenser, men efter et tyveri gemmer de sig ude på landet, der viser sig at være beboet af endnu større outsidere.

Midt i den vilde og blodige komik viser sig en rørende fortælling om sammenhold og fællesskab.

Blinkende lygter er en fornøjelig oplevelse uanset fremvisningsformen, men filmens mange morsomme dialogudvekslinger får virkelig luft under vingerne i selskab med et stort publikum.

Se filmen 24. september i Odense.

 

Call Me by Your Name

Det er ingen overdrivelse at kalde italienske Luca Guadagninos sommervarme kærlighedsdrama en af nyere tids største romantiske perler.

Timothée Chalamet fik sit store gennembrud i rollen som unge Elio, der på sommerferie i forældrenes sommerhus i Italien forelsker sig hovedkulds i den ældre Oliver (Armie Hammer).

Det starter med stjålne blikke og bliver til uskyldige udflugter i det omkringliggende landskab, mens den sensuelle nerve banker ubønhørligt.

Call Me by Your Name skaber usvigeligt lidenskabelig stemning mellem de to mænd, og billederne af et sommervarmt Sydeuropa er en berusende oplevelse i sig selv.

Se filmen 31. juli i København.

 

Blade Runner

Sci-fi-genren står i gæld til Ridley Scotts filmatisering af forfatteren Philip K. Dicks Drømmer androider om elektriske får?

Filmen fra 1982 har i hovedrollen Harrison Ford, der blev en verdensstjerne med sin komiske præstation som Han Solo i Star Wars.

Som den anderledes alvorlige replikant-jæger Rick Deckard er skuespilleren igen på toppen. I et dystopisk Los Angeles prøver Deckard at finde frem til replikanterne og sætter undervejs spørgsmålstegn ved sin egen eksistens.

Blade Runner fik faktisk både smæk af anmelderne og ved billetlugerne ved premieren. 40 år efter er der dog ikke nogen tvivl om, at folk dengang bare ikke var klar til filmens visionære vingefang, der tæller musik af Vangelis og en uforglemmelig præstation af Rutger Hauer.

Se filmen 29. august i Aarhus og 16. september i Odense.

 

Moulin Rouge

Elvis-aktuelle Baz Luhrmann spiller på alle tangenter i det romantiske og musikalske drama Moulin Rouge. En ung forfatter i Paris anno 1900 forelsker sig i stjernen for den lokale natklubs forestilling.

Hun spilles af Nicole Kidman, der hverken før eller siden er set lige så glamourøs som i rollen som Satine, hvis liv dog ikke er en dans på roser. Satine er nemlig forelsket i forfatteren Christian, men ejeren af natklubben har lovet hende væk til en hertug, der til gengæld vil understøtte foretagendet økonomisk.

Det er en film fuld af herlige forviklinger og sensuel atmosfære, som er særdeles passende til at vække passionen på en lun sommeraften.

Se filmen 26. august i Kolding og 2. september i Odense.

 

Goodfellas

Martin Scorseses mafia-mesterværk fra 1990 er sammen med Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi den ultimative skildring af livet i den organiserede kriminalitets verden.

Nyligt afdøde Ray Liotta er medrivende i hovedrollen som Henry Hill, der allerede fra barnsben drømmer om at være gangster. Scorsese orkestrerer med blændende visuel sans scenerne, så Goodfellas til tider næsten ligner en musical.

På den måde afstår instruktøren fra at dømme sine kriminelle hovedpersoner og lader i stedet deres brutale handlinger tale for sig selv.

Se filmen 29. august i Svendborg.

 

Bohemian Rhapsody

Rami Malek leverer en tour de force-præstation i rollen som Queen-forsanger Freddie Mercury, hvis liv var mere dramatisk end de fleste film.

Bohemian Rhapsody følger den karismatiske musiker og hans band fra det første møde i starten af 1970’erne til deres optræden for et enormt publikum ved den legendariske Live Aid-koncert i 1985. I den periode indspiller de blandt andet titlens episke sang, som er gået over i rockhistorien.

Queens musik er lifligt bagtæppe for den storladne film, der giver rislende gåsehud og fugtige øjenkroge, når Rami Malek virkelig folder sig ud.

Se filmen 4. august i Ølstykke.

 

Léon

Natalie Portman har medvirket i mange gode film siden, men man glemmer aldrig hendes debut som unge Mathilda, der indleder et venskab med en fransk lejemorder.

Det er hjerteskærende, når hun kommer hjem og finder sin familie død. Hun må søge tilflugt hos naboen Léon (Jean Reno), der er lejemorder for mafiaen i New York, men gemmer på et hjerte af guld.

Han tager den tolvårige pige, der er fuld af hævntørst, i lære som lejemorder!

Luc Bessons Léon er en anderledes buddy-film, men følelserne rammer rent. Og så er Gary Oldman i skurkerollen en af de mest modbydelige karakterer nogensinde.

Se filmen 21. juli i Aalborg.

 

Trainspotting

Et psykedelisk trip er vel aldrig blevet skildret så overbevisende som i Trainspotting fra 1996.

Takket være fængende filmmagi mærker vi rusens energi, men i den grad også abstinenserne, når Danny Boyles herligt sorthumoristiske drama dykker ned i heroinens verden på godt og ondt.

Ewan McGregor står i spidsen for filmens ensemble som Mark Renton, der sammen med vennerne i den forarmede skotske hovedstad Edinburgh kæmper for at komme gennem dagen og vejen.

Vi kommer med helt ind i kroppen og forstår den orgastiske lykkerus, som stofferne giver de uheldige antihelte. Men med blandt andet en uforglemmelig kameratur ned gennem toilettet bliver nedturen lige så svimlende.

Se filmen 3. september i Kolding.

 

Kommentarer

Annoncørbetalt indhold

Denne artikel er sponsoreret af Cinemateket.

Teksterne er skrevet af Ekko.

© Filmmagasinet Ekko