Top 5
21. aug. 2016 | 22:23

Top 5: Serier på HBO Nordic

Foto | Jessica Miglio
Når drengerøvene i Bored to Death slår sig løs, bliver der drukket alskens alkohol, som krydres med rigelige mængder fniseurt.

Kanalkongen HBO har skabt mange af tv-historiens største mesterværker, men lige bag dem finder man en række knap så kendte perler.

Af Nicki Bruun

Enhver tv-aficionado med respekt for sig selv har set The Sopranos, The Wire og Deadwood.

De tre serier – skabt af tre gange David med efternavnene Chase, Simon og Milch – hører nemlig til blandt tv-historiens mest mesterlige og ville naturligvis skulle med i en rangering af de bedste HBO-serier.

Dertil kan efter smag og behag tilføjes eksempelvis Six Feet Under, True Detective eller Game of Thrones, og så er vi ikke engang begyndt at snakke om komedieserier som Larry Davids Curb Your Enthusiasm og Lena Dunhams Girls endnu!

For kongen af tv-serier – som de endnu godt kan betegnes – har ikke bare lavet fem, ti eller femten gode serier, men et enormt bagkatalog af store og små mesterværker. Derfor finder vi her i anden omgang af vores artikelserie nogle perler, som knap så mange formentlig kender. Der er alt fra grænseoverskridende humor til dybfølt tristesse, så der kan både grines og grædes.

På HBO’s nordiske streaming-tjeneste HBO Nordic ligger der også fremragende serier fra andre kanaler og netværk som Showtime og Hulu. Denne liste holder sig for overblikkets skyld til HBO’s egne produktioner, ligesom næste uges rangering af Netflix-serier kun vil vurdere den fremadstormende hovedkonkurrents originale indhold.

Men lad os først se på giganten, der blev berømt for det selvsikre slogan: ”It’s not tv, it’s HBO.”


5. Carnivále, 2003-05

Der var store ambitioner og budgetter, da HBO i 2003 søsatte Daniel Knaufs Carnivále oven på den kommercielle og kunstneriske succes med The Sopranos og Six Feet Under.

Men historien om en omrejsende cirkustrup i depressionstidens USA skulle vise sig at være mindre interessant for seerne end gangstere og bedemænd. Derfor fik den pittoreske og udfordrende serie kun to sæsoner, som dog formåede at skabe en metaforisk intrigant fortælling om godhed og ondskab.

Carnivále har en filmkunstnerisk tilgang til tv-mediet, og selv om HBO senere har gjort det bedre, er det fascinerende blik på landevejslivet værd at se nærmere på.


4. Enlightened, 2011-13

Enlightened er en blandt mange HBO-serier, hvis kvalitet er svær at beskrive for uindviede. Den er ikke komedie-sjov a la klassisk tv-sitcom, men intelligent underspillet med sine skarpe observationer af forhold mellem mennesker.

Altid fantastiske Laura Dern spiller Amy Jellicoe, en kvinde ansat i en stor, ansigtsløs virksomhed, der en dag beslutter sig for at gøre sit liv lykkeligere.

Således forsøger hun at skabe glæde blandt folk omkring sig og jævnfør titlen leve et oplyst liv, men det lykkes kun meget sjældent, mens hun selv har endnu sværere ved at blive så glad, som hun giver udtryk for. På den måde er Enlightened skiftevis bittersød og hjerteskærende, og derfor et prima eksempel på den såkaldte dramedy, der forener dramaet og komediens stærkeste sider.


3. Eastbound & Down, 2009-13

Sidder man for tiden og kløjes i aftenkaffen af grin over den uhyrlige humor i Vice Principals, er det bare om at komme i gang med Eastbound & Down.

Den er ligeledes skabt af førstnævntes instruktør Jody Hill og hovedrolleindehaver Danny McBride, der i den forbindelse lavede en figur ud over det sædvanlige: Kenny motherfucking Powers.

Den egomaniske baseballspiller gør i fire sæsoner livet umanerligt surt for alle omkring sig, men til stor morskab for det publikum, der kan lægge moralen på hylden. Der er snart sagt ingen, han ikke fornærmer i seriens løb, og det er netop denne ubarmhjertige, men derfor også konsekvente skiden på alt, der i sidste ende giver Eastbound & Down en sær charme.


2. Bored to Death, 2009-11

Bored to Death er en skæv lille perle, der sjældent er hverken hjertebankende dramatisk eller lårklaskende morsom, men som altid byder på overordentligt hyggeligt selskab.

Den handler om den hvidvinsglade forfatter Jonathan Ames (Jason Schwartzman) – hvilket også er navnet på manden bag serien, der ligeledes er forfatter – som midt i en skriveblokering prøver at ernære sig som privatdetektiv.

Faktisk burde serien med sin afslappede facon ikke være så underholdende, men samspillet mellem Schwartzman og hans medskuespillere Zach Galifianakis og Ted Danson er så charmerende fornøjeligt, at man ikke kan få nok.

Derfor er det synd, at det kun blev til tre korte sæsoner, inden serien blev stoppet. Men der har lige siden været snak om en afsluttende spillefilm, der angiveligt stadig er under udvikling, så os dedikerede fans kan få endnu en tur i manegen med de alkohol- og potglade drengerøve.


1. The Leftovers, 2014-

Prøv at se første sæson af den dystopisk-mystiske The Leftovers. Hvis du går i stå eller bare ikke kan lide den, så se anden sæson alligevel.

Det lyder nok temmelig mystisk i sig selv, men selv om vi var solgt fra starten, hvor to procent af jordens befolkning pludselig forsvinder, forstår vi godt, hvis andre ikke er. Det er ikke en behagelig serie, men én, der svælger i smertelig tristesse og livets meningsløshed.

Men anden sæson er en mere humanistisk oplevelse, hvor mørket faktisk blødes op med livlige karakterer og en smule humor. Genialiteten træder tydeligt frem, når man genser episoderne, og hele anden sæson er en overrumplende oplevelse i al sin symbolske mystik.

Det skal blive spændende at se, hvor tredje og sidste sæson fører os hen til næste år.

Kommentarer

HBO Nordic

Nordisk streaming-tjeneste som er ejet af den amerikanske kabelkanal HBO og primært viser dennes indhold.

Blev tilgængelig i Danmark og resten af Skandinavien i efteråret 2012.

HBO er kendt som verdens fremmeste producent af kvalitets-tv og har stået bag en række af historiens bedste serier.

Nye serier og afsnit kommer som oftest kort efter eller samtidig med den amerikanske premiere.

Se mere: HBO Nordic.

© Filmmagasinet Ekko