Nyhed
09. jan. 2024 | 13:50 - Opdateret 09. jan. 2024 | 21:00

Udokumenteret at Simon Spies brækkede arme

Foto | DR

Påstandende om Simon Spies i DR-dokumentaren Spies og morgenbolledamerne har haft afgørende effekt på rejsekongens eftermæle. 

Der er ikke dokumentation for, at rejsekongen har betalt for at brække pigers arme, vurderer 24syvs forsinkede kommission i de første afsnit af ny podcast.

Af Frederik Hoff

Da den umådeligt succesfulde DR-dokumentar Spies og morgenbolledamerne kom ud i sommeren 2022, var en af mest chokerende afsløringer, at rejsekongen Simon Spies havde betalt unge piger 30.000 kroner for at brække deres arme.

Senere såede den journalistiske enmandshær Bo Østlund dog tvivl om denne og mange andre af dokumentarens påstande i podcasten Simon Spies: karaktermord i primetime.

Og nu vurderer den såkaldte Spies-kommission – hyret af 24Syv til at undersøge sagen – at der ikke er dokumentation for, at Spies skal have brækket arme.

Det kommer frem i andet afsnit af den nye podcast SpiesKommissionen.

DR-dokumentaren, som er produceret af selskabet Laud People, indeholder to udsagn om betaling for brækkede arme. Én fra en anonym chauffør, som overhørte Spies foreslå det til en sexarbejder. Og én fra den tidligere morgenbolledame Charlotte Fredericia-Nielsen, som havde hørt om, at det skulle være sket for en kok ved navn Heidi.

Det har ikke været muligt for hverken dokumentarholdet, Bo Østlund eller 24syv-kommisionen at dokumentere, at Heidi har eksisteret.

Sadistiske tendenser
I Bo Østlunds podcast fortæller Charlotte Fredericia-Nielsen, at hun var dybt alkoholiseret under optagelserne til dokumentaren. Hun siger også, at hun blev betalt med en flaske vodka og tusind kroner for at medvirke.

Det sidste har hun dog forsøgt at trække tilbage, og DR og Laud People benægter det.

I den nye podcast fortæller Charlotte Fredericia-Nielsen, at det sagtens kan være, at de brækkede arme ikke har fundet sted, da det blot er en historie, hun har hørt.

En anden kilde – en tidligere husassistent i Spies-boligen ved navn Lisbeth – siger også, at der dengang gik en vandrehistorie om, at Spies tilbød en kvinde betaling for at brække hendes arm, men at Spies selv bakkede ud af tilbuddet.

Kommissionen har spurgt alle podcastens medvirkende, om de har hørt om brækkede arme, men ud over husassistenten og Fredericia-Nielsen afviser alle at have hørt om det.

Erling Groth fra DR Dokumentar bliver i podcasten spurgt, hvorfor historien om Heidi og den brækkede arm er inkluderet i podcasten, når hendes eksistens ikke kan dokumenteres.

Han svarer, at flere baggrundskilder bekræfter historien om de brækkede arme, og at Heidis historie er en vigtig del af at vise det større billede af, at Simon Spies havde sadistiske tendenser, hvilket de kan dokumentere.

Spies-kommissionen – der består af de erfarne journalister Kurt Strand, Ida Nyegård Espersen og Thomas Stokholm – er enige i, at Simon Spies’ sadistiske tendenser er dokumenterede. De mener dog ikke, at det kan dokumenteres, at han har brækket arme.

Føler sig vildledt
Spies-kommissionen blev hyret allerede i juni 2023 i kølvandet på den massive kritik, som Bo Østlund rejser i sin egen podcast. Han byder blandt andet på interviews med de otte ud af dokumentarens seksten medvirkende, som føler sig vildledt af Laud People og tager afstand fra udsendelserne.

Kommissionens resultater skulle egentlig have været offentliggjort i november 2023, men den blev forsinket, da det viste sig at være en større opgave end forventet, som 24syvs chefredaktør Simon Andersen fortæller Journalisten.

SpiesKommissionen har Niels Frederik Ricker som tilrettelægger og består af i alt syv afsnit, hvoraf to er udkommet ud i dag. De afsluttende konklusioner offentliggøres først den 25. januar.

I hver afsnit taler podcasten med Erling Groth fra DR Dokumentar, men det er ikke lykkedes at få Laud People i tale.

Selskabets direktør Lau Rabjerg-Eriksen stillede til gengæld op i forbindelse med en stor artikel om sagen i Ekko #94, hvor han fortæller om konflikten med Bo Østlund og forsvarer sig imod kritikken af dokumentaren.

”Det har aldrig været intentionen at lave et fyldestgørende portræt af Spies. Det handler om pigerne, og derfor fortæller vi ikke, at han har doneret scannere til hospitalet, eller hvad han har betydet for dansk økonomi. Det er vores redigeringsfrihed,” siger direktøren.

Ekko har kontaktet Lau Rabjerg-Eriksen for at få en kommentar til 24syv’s kommission, men han vil gerne vente, indtil han har kunnet høre hele serien.

Dybt skadeligt miljø
I artiklen fra #94 taler vi med mediejuristen Vibeke Borberg.

Hun vurderer, at det havde været bedre for journalistikkens troværdighed og mere ansvarligt over for en død mands eftermæle, hvis DR og Laud People ville forholde sig åbent og konstruktivt til kritikken i stedet for at afvise den blankt.

Vi taler også med erhvervspsykolog og ekspert i krænkelser Ditte Darko.

Hun mener, at livet som morgenbolledame har været et usundt og uansvarligt miljø for unge piger, også hvis man ser bort fra de mere tvivlsomme påstande i dokumentaren.

”Det er dybt uansvarligt og potentielt psykisk skadeligt at prostituere teenagere på den måde,” siger hun.

Kommentarer

Simon Spies i Ekko #94

Hvad er Simon Spies’ eftermæle efter dokumentaren om morgenbolledamerne?

I Ekko #94 taler vi med medvirkende, journalisten bag en kritisk podcast, en mediejurist, en erhvervspsykolog samt dokumentarens producent.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko