Nyhed
14. apr. 2021 | 13:57

The Simpsons-skuespiller undskylder

Foto | Fox
Figuren Apu fra The Simpsons er uddannet i computervidenskab i sit hjemland, men i den amerikanske by Springfield lever han af at bestyre den lokale kiosk.

”En del af mig føler, at jeg bliver nødt til at undskylde personligt over for hver eneste indiske person i dette land,” siger skuespilleren, der har trukket sig fra at lægge stemme til figuren Apu.

Af Nicki Bruun

The Simpsons har kørt på tv siden 1989 og er en af de mest elskede og populære serier nogensinde.

Men animationsserien kom i modvind, da der i kølvandet på dokumentaren The Problem with Apu opstod kritik af, at seriens indiske kioskejer Apu var en stereotyp figur, som endda havde stemme af hvide Hank Azaria.

Skuespilleren valgte sidste år at trække sig fra rollen, og i et nyt interview på podcasten Armchair Expert fortæller han om sine bevæggrunde.

”Jeg undskylder for min del af skabelsen af Apu og for min deltagelse i det. En del af mig føler, at jeg bliver nødt til at undskylde personligt over for hver eneste indiske person i dette land,” siger han til en af podcastens værter, Monica Padman, der er af indisk afstamning.

Hank Azaria forklarer i programmet, at det har krævet meget af ham at indse sine blinde vinkler og erkende, at selv om hensigten med The Simpsons var god, var tv-serien medvirkende til at skabe strukturel racisme i USA.

”På min søns skole talte jeg med indisk-amerikanske børn, fordi jeg gerne ville høre deres tanker. Der var en syttenårig dreng, som aldrig har set The Simpsons, men kendte til betydningen af Apu. Det er mere eller mindre et skældsord i dag,” siger Hank Azaria.

Mere inkluderende tegnefilm
I 2018 slog skaberen af The Simpsons, Matt Groening, kritikken af Apu hen som et af mange ugentlige vredesudbrud, der kommer og går lige så hurtigt igen i medieverden.

”Især lige nu er folk så forurettede, forrykte og magtesløse, at de vælger de forkerte kampe,” sagde han til New York Times.

Serieskaberen forstod ikke kritikken af, at Apu er en kedelig stereotyp, da alle figurerne i tegneserieuniverset med Groenings ord er netop det.

Men det skulle vise sig, at kritikken ikke bare gik hurtigt i sig selv. Og tidligere i år har Matt Groening sagt til det britiske medie BBC, at folkene bag The Simpsons nu gør mere for at bestræbe sig på at være inkluderende.

Det indebærer eksempelvis, at alle seriens farvede figurer, som tidligere har haft hvide personer som stemmeskuespillere, fremover skal have stemme af farvede mennesker.

Matt Groening har tidligere sagt, at man ikke vil skrive Apu ud af serien, men figuren har ikke optrådt, siden Hank Azaria stoppede med at lægge stemme til ham.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko