Nyhed
05. maj 2014 | 20:41

Skjult kode går igen i utallige film

Foto | Bonnie Arnold

I Toy Story befinder koden A113 sig side om side med helten Woody. Men de færreste har formentlig lagt mærke til koden eller forbundet den med andre film.

Koden A113 gemmer sig på hoteldøre, nummerplader og morgenmadspakker i både Hunger Games: Cathing Fire, The Avengers og samtlige Pixar-film. Den hemmelighedsfulde kode er en indforstået joke.

Af Rune Bruun Madsen

De fleste har formentlig slet ikke lagt mærke til det.

Men hvis man kigger godt efter, kan man på et tidspunkt finde koden A113 på en lang liste af især computeranimerede film.

Koden befinder sig som oftest i periferien af et enkelt billede, hvor den er inkorporeret i filmens handling som serienummeret på en computer, nummerpladen på en bil eller værelsesnummeret på en dør. Det skriver internetsiden Viralnova.

Laboratorie-rottes øremærke
I Star Wars Episode 1: The Phanton Menace gemmer koden sig på en robot.

I Hunger Games: Cathing Fire står koden i bunden af en skærm, mens præsident Snow kigger på teenage-krigeren spillet af Jennifer Lawrence i arenaen. Og i Ratatouille er koden snedigt maskeret som en laboratorie-rottes øremærke.

Koden befinder sig i samtlige Pixar-film, en lang række spillefilm og desuden i afsnit af The Simpsons, South Park og American Dad.

I Disney og Pixars Brave er koden camoufleret med romertal, og i Simpsons-afsnittet Krusty Gets Busted er koden nummeret på klovnen Krustys fængselsdragt.

Hyldest til uddannelse
Koden kan let anspore til kreative konspirationsteorier, men der gemmer sig en uhyre simpel og logisk forklaring bag det skjulte budskab. Nummerrækken refererer til California Institute of the Arts, hvor de førsteårsstuderende har grafisk design og karakteranimation i et klasselokale med nummeret A113.

Koden er således en række gamle elevers hyldest til en banebrydende uddannelsesinstitution og samtidig et indforstået og kærligt nik til nye generationer af computeranimatorer.

Brad Bird, der blandt andet står bag Ratatouille, De utrolige og Drengen og jernkæmpen, brugte første gang koden i et afsnit af Amazing Stories.

”Jeg putter den i hver eneste af mine film, inklusive mine Simpsons-afsnit. Det er min version af Hirschfelds Nina,” har Bird udtalt og refererer dermed til den amerikanske karikaturtegner Al Hirschfeld, der gemte navnet på sin datter i samtlige sine tegninger.

Drilsk gemmeleg
For læserne gik der med tiden sport i at opspore de gemte signaturer, og da Hirschfeld en årgang undlod koden, modtog han bunkevis af protestbreve med krav om at genoptage den drilske gemmeleg.

Siden er animationspioneren John Lasseter gået med på Brad Birds hemmelighedsfulde spøg i selskab med en lang række andre instruktører og animatorer.

Se hvor koden er gemt i forskellige film her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko