Kommission kommer med kras kritik af DR
I dag udkom det sidste afsnit af 24syv’s podcast SpiesKomssionen.
Den har i syv afsnit fulgt journalisterne Kurt Strand, Ida Nyegård Espersen og Thomas Stokholms arbejde med at undersøge den omdiskuterede DR-dokumentar Spies og morgenbolledamerne.
Sammen med sidste afsnit udkom en skriftlig rapport, hvor kommissionen på 21 sider kommer med en konklusion.
Undersøgelsen er inspireret af journalisten Bo Østlunds kritiske podcast Simon Spies – karaktermord i primetime? I en stor artikel i Ekko #94 kom han med sin egen konklusion.
”Det havde været interessant med en dokumentar, der viste, hvordan morgenbolledamerne levede på godt og ondt. Men når man vinkler så fordækt, er der ikke meget andet tilbage at sige end ’ikke bestået’,” sagde Bo Østlund.
Spies-kommissionen lægger mere positivt ud i deres konklusion og siger, at Spies og morgenbolledamerne som udgangspunkt fortæller en både relevant og vigtig historie.
Men herfra slår de dog over i kras kritik.
”Så meget desto mere ærgerligt er det, at dokumentarudsendelserne ifølge kommissionens vurdering ikke i alle tilfælde leverer den fornødne dokumentation for deres alvorlige påstande mod afdøde Simon Spies,” skriver kommissionen og fortsætter:
”Udsendelserne er ifølge Spies-kommissionens vurdering flere steder præget af manglende nuanceringer og udokumenterede følgeslutninger. Efter Spies-kommissionens vurdering ligger der nu en dokumentarserie og tilhørende artikler og indslag, som ikke til fulde lever op til de krav, som et undersøgende dokumentarprojekt må forventes at opfylde.”
Psykisk skadeligt
Som det fremgik af 24syv-podcastens andet afsnit, er de tre journalister især kritiske over for de påstande om, at rejsekongen skulle have brækket pigers arme, som fremføres af to kilder i dokumentaren.
Påstanden blev i sommeren 2022 citeret i adskillige nyhedshistorier, også på DR’s hjemmeside.
Ifølge kommissionen er disse påstande udokumenterede, ligesom det ikke kan dokumenteres, at det navngivne offer for volden, kokken Heidi, nogensinde har eksisteret.
Dog mener kommissionen, at det er dokumenteret, at Spies misbrugte sin magt, idet morgenbolledamerne skulle stå seksuelt til rådighed, ligesom rekrutteringen af dem foregik systematisk som en del af hans firma.
I Ekko #94 nåede erhvervspsykolog og ekspert i krænkelser Ditte Darko frem til en lignende konklusion om ansættelsen af morgenbolledamer.
”Det står helt klart for mig, at det var et meget usundt miljø for unge piger. Det er dybt uansvarligt og potentielt psykisk skadeligt at prostituere teenagere på den måde,” sagde Ditte Darko i Ekko.
24syv’s kommission er heller ikke kritisk over for brugen af Annika Barkan som hovedperson i dokumentaren. Man finder, at Barkan er en relevant og tænksom kilde, selv om hun er søster til en afdød morgenbolledame og medvirkede i et teaterstykke fra 2014, der kritiserer Simon Spies.
Dog kritiseres brugen af Charlotte Fredericia-Nielsen – udsendelsernes eneste tidligere morgenbolledame – som bærende kilde på grund af hendes skiftende forklaringer.
Det samme gælder dokumentarens hentydninger til, at tiden hos Simon Spies ødelagde pigernes senere liv.
Tillukkede DR
Seks af dokumentarens seksten medvirkende har over for 24syv taget afstand fra dens billede af Simon Spies – otte ud af seksten har gjort det samme over for Bo Østlund. Kommissionen problematiserer derfor Laud Peoples aftaler med de medvirkende, som lader til at have været for uklare.
De kritiserer også selskabets kontrakter, der pålægger de medvirkende tavshedspligt.
DR svarer i rapporten, at alle medvirkende er briefet grundigt, og at tavshedspligten er almindelig i produktionsmiljøet. Dog vil de drøfte, om tavshedspligten er rimelig og nødvendig i fremtiden.
Laud Peoples direktør Lau Rabjerg-Eriksen stiller ikke op til interview i podcasten eller rapporten, og DR aflyste ifølge 24syv SpiesKommissionens oprindelige interviewaftale, da de ikke ønskede et ”krydsforhør”.
Senere lykkedes det dog at få DR i tale. Kommissionens opfattelse er, at DR i forhold til undersøgelsen af deres dokumentar har været unødigt tillukket.
I Ekko #94 kom mediejurist Vibeke Borberg med samme pointe i forhold til reaktionen på Bo Østlunds podcast.
Spies-kommissionen kritiserer også, at DR valgte at overlevere en uflatterende sms-korrespondence mellem Bo Østlund og Charlotte Fredericia-Nielsen uden Østlunds samtykke. Det fik DR til at fremstå uprofessionel, skriver Spies-kommissionen, som dog valgte selv at bruge sms’erne til at kritisere Østlund.
Negligerer hovedanklager
Lau Rabjerg-Eriksen har til Ekko sendt Laud People og DR’s fælles reaktion på kommissionens konklusioner.
”Desværre er resultatet blevet et stykke journalistisk roderi og et presse-juridisk makværk, hvor kommissionen ikke forholder sig objektivt til serien og stort set negligerer seriens fire store hovedanklager,” skriver han.
Her refereres til informationerne om, at 1) Spies hvervede unge piger til at have sex med sig, 2) det foregik systematisk som en del af Spies Rejer, 3) Spies havde en sadistisk side og tævede piger og 4) store dele af pressen undlod dengang at stille kritiske spørgsmål.
”Disse fire punkter er ubestridt dokumenteret og ikke modsagt af kommissionen. Den konklusion skjuler sig bare desværre på næstsidste side i kommissionens rapport.”
Simon Spies i Ekko #94
Før 24syv’s kommission undersøgte vi DR-dokumentaren Spies og morgenbolledamerne i Ekko #94 fra sommeren 2023.
Vi talte med medvirkende, journalisten Bo Østlund, en mediejurist, en erhvervspsykolog og dokumentarens producent Lau Rabjerg-Eriksen, som her gav sit eneste større interview.
Artiklens konklusion er på linje med 24syv’s kommission, men understreger i højere grad nødvendigheden af et opgør med tilbedelsen af Simon Spies.
Få en filmgave, når du tegner abonnement.
Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.
Abonnenter kan også læse bladet digitalt.
Kommentarer