Begivenhed
18. nov. 2014 | 16:29

Snigpremiere: Mesterlig film om lavinekatastrofe

Foto | Fredrik Wenzel
Om lidt rammes den lille familie af en lavine, både fysisk og følelsesmæssigt i Force Majeure. Og om lidt rejser faren (Johannes Kuhnke) sig og løber fra familien for at redde sit eget skind.

Smugkig på en af årets bedste film, når det svenske instruktørtalent Ruben Östlund præsenterer sit Cannes-hit Force Majeure onsdag 26. november ved Ekko-arrangement.

Af Freya Bjørnlund

Der rullede en lavine af begejstring gennem verdenspressen, da det svenske drama Force Majeure havde premiere på dette års festival i Cannes.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen havde også svært ved at få armene ned, da han roste filmen under overskriften ”Så god er Sveriges nye filmmester”.

”Force Majeure er et benhårdt Bergman-agtigt familiedrama. Men det er også en hylende morsom komedie, hvor man(d) gang på gang føler sig genkendt og griner højt. Indimellem er det nærmest en gyser, hvor man sidder med familiens liv i sine hænder,” skriver han.

Filmen tematiserer netop mandens rolle i en moderne verden, da en familiefar flygter fra en lavine og lader kone og børn i stikken. Kan hans instinktive reaktion tilgives? Og hvad mon vi selv ville have gjort?

Det spørgsmål kan Ekkos læsere stille sig selv onsdag den 26. november, når vi holder snigpremiere på Force majeure kl. 21.30 i Grand Teatret (filmen får først biografpremiere 11. december).

Her kan man også møde instruktøren Ruben Östlund, som interviewes efter filmen af chefredaktør Claus Christensen. Billetter til arrangementet kan købes her.

Sveriges nye mester
Den 40-årige har markeret sig som en af Nordens mest visionære og eksperimenterende instruktører.

Det viser han også i sine kortfilm med Scen nr: 6882 ur mitt liv, som Ekko har udgivet på dvd #14. I en enkelt, voyeuristisk totalindstilling følger han en gruppe unge, som tager tilløb til at springe ud fra en bro.

Han bruger heller ikke mere end en indstilling på at rekonstruere et virkeligt røveri i den tolv minutter lange Händelse vid bank, der er udgivet af Ekko på dvd #23.

Han fortsætter med at udforske forholdet mellem dokumentar og fiktion i sin seneste spillefilm Play, der rekonstruerer en række virkelige tricktyverier blandt unge drenge.

Med Force Majeure tager han et kvantespring med langt mere empatisk film. Men man aner også, hvor karrieren startede: med at filme skisports-videoer. Og han holder fast i de lange, faste totalbilleder, som er blevet hans varemærke.

”Man vil sent glemme de svimlende billeder af bittesmå mennesker i den enorme vinternatur,” skriver Claus Christensen.

Trailer: Force majeure

Kommentarer

Snigpremiere: Force Majeure
Onsdag 26. november kl. 21.30 i Grand Teatret.

Bestil billetter her.

Ruben Östlund

Født 1974 i Styrsö ved Göteborg

Uddannet ved Filmhögskolan i Göteborg

Har instrueret en række ski-film og to dokumentarfilm

Nævner Ulrich Seidl, Roy Andersson og de danske dogmefilm som inspirationskilder

Udvalgt filmografi:

Force Majeure, 2014

Play, 2011

Händelse vid bank, 2009

De ufrivillige, 2008

Scen nr: 6882 ur mitt liv, 2005

Guitarmongolen, 2004

© Filmmagasinet Ekko