Stort tema om repræsentation i nyt Ekko
Et nyt nummer af Filmmagasinet Ekko er på gaden med superstjernen Frances McDormand på forsiden.
Inde i magasinet dykker vi vanen tro ned i et tema og belyser det fra alle sider. Og denne gang stiller vi skarpt på et af tidens mest omdiskuterede emner.
Repræsentation i filmbranchen bliver debatteret voldsomt i disse dage.
Det så vi senest, da der opstod debat omkring, at Nikolaj Lie Kaas lægger stemme til den sorte hovedperson i Pixar-animationsfilmen Sjæl.
Netop det kommer stjerneskuddet Zaki Youssef, der har overtaget rollen som Assad i den nye Afdeling Q-film Marco Effekten, ind på i et stort interview.
”Nikolaj Lie Kaas forsvarede sig med, at en skuespiller skal kunne spille hvad som helst. Det er jeg principielt fuldstændigt enig med ham i, men vi er ikke i et vakuum,” siger Zaki Youssef.
”Da Fredericia Teater satte en musical-udgave af Disneys klassiker Aladdin op, fik stort set kun hvide danskere rollerne. Hverken jeg eller andre, jeg kender, kom til casting. Når brune hverken kommer til casting på brune eller hvide roller, står vi ikke dér, hvor alle kan spille alt.”
”Jeg ville da ønske, at jeg blev inviteret til alle mulige castings, der ikke har en pind med min etnicitet at gøre, men det gør jeg ikke.”
Færøsk eller russisk
I Ekko #87 snakker vi også med forskeren Tess Thorsen, der kritiserer dansk film for at holde liv i klichéerne om minoriteter.
Og instruktøren Andrias Høgenni skriver, at det var mærkeligt som dreng på Færøerne at se en svensker spille skurkerollen Færingen med en nærmest russisk dialekt i Blinkende lygter.
”Som færing sad man og krummede tæer. Nej, det er ikke sådan, vi taler. Nej, færingen burde ikke hedde Dagur, da navnet er islandsk. Nej, vi siger ikke pengekiste – vi siger pengaskáp,” skriver Andrias Høgenni.
Vi har også talt med den britiske Oscar-vinder Steve McQueen (12 Years a Slave), som har skrevet filmhistorie med den skelsættende antologiserie Small Axe.
”Desværre bygger det på mit eget liv,” fortæller instruktøren om de fem storhyldede film, der med historien om forskellige mennesker i den nære fortids England tager et opgør med institutionaliseret racisme.
Sexistiske spil
Repræsentation går på etnicitet, mens også seksualitet er et helt grundlæggende parameter.
”Måske behøver vi ikke længere blive kneppet op ad en væg, men vi har stadigvæk et begær.”
Sådan siger en af de tre kvindelige skuespillere, som i en af temaets artikler fortæller, at det er småt med roller til kvinder over 60 år i dansk film.
Også lesbiske har svært ved at se deres eget liv skildret på film – ikke bare i Danmark, men i hele verden.
”Det er ikke en identitet at være lesbisk, det er bare en seksualitet. Alligevel savner jeg lebbefilm, som fokuserer på andet end seksualiteten,” skriver rapperen Nikoline og efterlyser en lesbisk Titanic.
Endelig bevæger vi os også ind i spilbranchens verden.
Laura Dyhrcrone var tidligere stor fan af det populære spil Grand Theft Auto, hvor kvinder er prostituerede og strippere, som man kan dræbe og forgribe sig på. Men hun tager et opgør med den iboende sexisme.
”At chikanere kvinder i GTA var kun sjovt, indtil jeg selv oplevede en fremmed mands forsøg på at presse sin hånd ned i mine bukser,” skriver Laura Dyhrcrone.
Zaki Youssef i Marco Effekten
Ekko #87
Tema om repræsentation i det nye nummer af Ekko.
Interview med Zaki Youssef og Oscar-vinderen Steve McQueen.
Få en filmgave, når du tegner abonnement.
Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.
Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.
Kommentarer