Nyhed
28. feb. 2020 | 20:46

Støtteordninger får kønsselvangivelse

Foto | Det Danske Filminstitut
Tre af dansk films førende skikkelser – Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov, Danske Filminstruktørers forkvinde Christina Rosendahl og Filminstituttets direktør Claus Ladegaard – håber at skabe større balance i branchen.

Fremover skal støtteansøgerne på Det Danske Filminstitut levere en selvangivelse over, hvor mange mænd og kvinder der er på filmholdet.

Af Nicki Bruun

Den danske producent Meta Louise Foldager Sørensen har i en periode ført statistik over kønsfordelingen på sine projekter i selskabet Meta Film.

Det har ifølge hende vist nogle overraskende resultater, som nu forandrer den danske filmbranche.

Fra 1. marts bliver det nemlig et krav for ansøgere til alle typer af film og spil på Filminstituttet – inklusive talentordningen New Danish Screen – at levere en selvangivelse over kønsfordelingen på filmholdet.

”Det er så vigtigt, at det er en samlet branche, der står bag Selvangivelsen. At vi i alle led bliver bevidste om egne blinde vinkler, er et helt grundlæggede skridt på vejen mod en bedre kønsbalance,” siger Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard.

Samtidig gør han det klart, at det ikke har indflydelse på, om et projekt modtager støtte.

”Opgørelsen indgår ikke i Filminstituttets vurdering af, om der tildeles støtte til ansøgerne, men den har vist sig at være et øjenåbnende redskab, der rent faktisk kan skabe forandring."

Ændre skæv kønsfordeling
I den danske filmverdens brancheforeninger bliver selvangivelsen set som et godt tiltag, der kan styrke dansk film i fremtiden.

”Det er helt nødvendigt, at vi får mere viden om og fokus på, at branchen afspejler samfundet,” siger Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, i en pressemeddelelse udsendt af Det Danske Filminstitut.

”På den måde kan vi fortælle de relevante historier om vores samtid og som producenter være attraktive for hele den store talentmasse, der heldigvis er i Danmark. Derfor er selvangivelsen et af flere nødvendige initiativer til at ændre den skæve kønsfordeling.”

Også Christina Rosendahl, der er forkvinde hos Danske Filminstruktører, ser initiativet som et redskab til forbedring af den danske filmbranche.

”I Danske Filminstruktører deler vi Filminstituttets og Producentforeningens ønske om, at vores film skal afspejle befolkningen. Vi ser derfor frem til, at den nye selvangivelse tages i brug. Selvangivelsen er, i vores øjne, et stærkt værktøj til at skabe større bevidsthed, når vi sætter hold foran og bag kameraet, og i de historier, vi fortæller.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko