Nyhed
02. apr. 2007 | 16:39

Tarantino: Jeg elsker danske film

Instruktøren Quentin Tarantino giver eksklusivt interview til EKKO om sin nye film, Death Proof.

Af Katrine Rantzau

Quentin Tarantino blev selve indbegrebet af 1990'ernes ånd, da han i 1995 brød igennem med Guldpalmevinderen Pulp Fiction.

Nu er han aktuel med Grindhouse, der på instruktørens vanlige vis leger med æstetikken fra 1970'ernes B-film. Grindhouse består af to spillefilm, Death Proof, der er instrueret af Tarantino, og Planet Terror, instrueret af Robert Rodriguez. I USA er filmene blevet udsendt samlet, men i Danmark lanceres de separat.

Billige og snuskede
Betegnelsen "grindhouse" bruges om især 1970'ernes mere billige og snuskede biografer, hvor det var almindeligt, at filmene blev vist uden pauser, således at de "grindede" eller gned sig op ad hinanden.

"Jeg kan huske, da jeg besøgte Orpheum-biografen i min ungdom i 1970'erne. Det var en gammel historisk bygning i downtown Los Angeles, som siden er blevet bygget om. Jeg så hundredvis af billige low budget-film dér. Senere kom videoafspilleren, og så blev jeg derhjemme for at se dem, men der er ikke noget som at se en film på en stor, fuld skærm," siger Tarantino til EKKOs reporter, Ray Arco, i Hollywood.

Dansk film uden løgne
I interviewet fortæller Tarantino om sin hang til grusomme kvindelige hævnere, brugen af musik og vold som katharsis. Den amerikanske instruktør får i forbifarten også nævnt dansk film.

"Det er uden tvivl stærke og gode film, der laves i Danmark. De er meget rørende og tilsyneladende helt befriet for de konventionelle løgne. Jeg kan med det samme genkende de danske film fra alle andre, de har en kølig nonchalance og direkthed, som de færreste andre filmindustrier kan hamle op med. De er meget, meget anderledes. Jeg elsker dem," siger Tarantino.

Hvordan dansk film indgår i Grindhouse-traditionen, kan man i øvrigt læse om i et essay af Jack Stevenson, der bringes sammen med det fulde Tarantino-interview i EKKO #37 (på gaden 18. april). Death Proof har premiere 1. juni og Planet Terror i juli.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko