Nyhed
16. juli 2010 | 14:28

Tarkovskij-film på nettet

Flere af den russiske auteur Andrej Tarkovskijs spillefilm kan nu ses online. Kvit og frit.

Af Andreas Straarup

Hvis man ikke allerede er i besiddelse af Andrej Tarkovskijs film, vil det nok være en særdeles kærkommen nyhed, at man nu kan se flere af dem – gratis og når som helst.

Det amerikanske kultur- og undervisningsmedie Open Culture har nemlig lagt en del af den russiske mesterinstruktørs oeuvre ud på deres hjemmeside.

Instruktører som Ingmar Bergman, Akira Kurosawa og Lars von Trier står alle i gæld til Tarkovskijs drømmeagtige scenarier og har anerkendt hans store indflydelse.

”Tarkovskij er for mig den største instruktør, ham som opfandt et nyt sprog, tro mod films natur, når det fanger livet som en refleksion, livet som en drøm,” udtalte Bergman engang.

En religiøs oplevelse
I forbindelse med, at fem af Tarkovskijs film blev udgivet på dansk dvd i 2008, anmeldte filmlektor Peter Schepelern dem i Ekko.

”I dag føles filmene måske nok med deres dvælende form og tunge alvor som lidt af en prøvelse for tålmodigheden. Men de har disse fantastiske passager af genial visualitet,” skrev han og tilføjede:

”Det er nok det nærmeste, vi ateister kommer en religiøs oplevelse.”

Problemer med rettigheder
Andrej Tarkovskij blev født i 1932 og døde i 1986.

Han er blandt andet kendt for film som Spejlet, Vandringsmanden og Nostalghia, der beskæftiger sig med metafysiske og spirituelle temaer. Hans sidste film var Offeret fra 1986.

Disse film kan alle ses på nettet.

Oprindelig var Ivans barndom, Solaris og Den yderste dom også lagt på nettet. Men på grund af copyright-problemer har Open Culture været nødt til at fjerne dem igen — indtil problemerne er løst.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko