Nyhed
25. mar. 2021 | 18:27

Til kamp mod filmpirater

Foto | Rolf Konow
Trine Dyrholm holder i hovedrollen i Dronningen sine døtre for øjnene, men et stort publikum har benyttet sig af ulovlige metoder til at se den danske film.

I en kampagne prøver organisationen RettighedsAlliancen sammen med branchens aktører at gøre noget ved ulovlig filmsening i Danmark.

Af Nicki Bruun

Udvalget af streamingtjenester har aldrig været større, men danskerne ser i stor stil film ulovligt.

Faktisk anslår en rapport fra analysefirmaet MediaVision, at danskerne hvert år ser 46 millioner film og serieafsnit ulovligt.

Samtidig har Dansk Erhverv i foråret 2020 fundet, at hele 41 procent af befolkningen mellem atten og 29 år havde downloadet eller streamet ulovligt indhold inden for de seneste tolv måneder.

Det er de tal, som har fået brancheorganisationen RettighedsAlliancen til at iværksætte en kampagne, der med fokus på netop den målgruppe skal gøre op med filmpirateri.

På et digitalt møde for aktører i branchen – hvor Ekko som eneste medie var inviteret til at deltage – præsenterede nonprofit-organisationen RettighedsAlliancen den kommende kampagne for spillere som Nordisk Film, Blockbuster og HBO.

Kvinden i skuret
Her startede direktør Maria Fredenslund med at illustrere, hvordan brugere blot med en søgning på Google hurtigt har kunnet se eksempelvis den danske succesfilm Dronningen med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Det er nu blevet gjort sværere teknisk gennem et samarbejde med internetudbydere.

Men pirateri er stadig voldsomt udbredt, og derfor vil RettighedsAlliancen i den kommende kampagne prøve at henvende sig til de unge med humor frem for en løftet pegefinger.

Organisationen har fået produceret små videoklip til sociale medier med skuespillerne Anders Juul (En frygtelig kvinde) og Youssef Wayne Hvidtfeldt (Yes No Maybe). Med et glimt i øjet opfordrer de folk til at støtte deres landsmænd, som arbejder i filmbranchen.

RettighedsAlliancen har også lavet en række tekster, hvor de med ordspil som Lord of the Cringe og Kvinden i skuret viser, at det ikke via pirateri på internettet, at man får de bedste filmoplevelser.

Eftertragtede danske film
Filmmagasinet Ekko har i en stor artikel tidligere påvist, at mange danske film kan ses ulovligt på den globale video-platform YouTube.

Her kan brugere anonymt lægge film op, som de ikke har rettighederne til, og endda tjene penge på den måde gennem reklameindtægter.

Og faktisk er danske produktioner meget eftertragtede for pirater. Lidt over tyve procent af de film og serier, der bliver set ulovligt herhjemme, er dansk produceret, viser RettighedsAlliancens tal.

Kampagnen bliver sat i gang, når biograferne åbner i maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko