Nyhed
01. maj 2024 | 13:47

Tine Fischer bliver direktør for Filminstituttet

Foto | Stine Heilmann

55-årige Tine Fischer er stifter og forhenværende leder af dokumentarfestivalen Cph:Dox og arbejdede tidligere som programredaktør hos Filminstituttet, men har de seneste tre år været rektor for Den Danske Filmskole. 

”Filminstituttet bør være den centrale, samlende institution, der bringer nye generationsperspektiver ind,” siger Filmskolens rektor, der til august skal overtage Claus Ladegaards stilling.

Af Frederik Hoff

1. august stopper Claus Ladegaard som direktør for Det Danske Filminstituttet efter syv års tjeneste.

Aftageren bliver 55-årige Tine Fischer, der har været rektor for Den Danske Filmskole i København siden 2021. Hun etablerede sig som en vigtig figur i dansk film, da hun var med til at grundlægge landets største filmfestival Cph:Dox i 2002.

Hun var også direktør for festivalen fra 2010 til 2018, hvor hun overtog ledelsen af Fonden De Københavnske Filmfestivaler og på den måde administrerede både Cph:Dox, Cph:Pix og Buster.

”Med Tine får Filminstituttet en visionær og strategisk stærk leder med indgående kendskab til film- og mediebranchens virkelighed og udfordringer og erfaring med, hvad der skal til for at udvikle stærke, kulturbærende organisationer,” udtaler Filminstituttets bestyrelsesleder Trine Nielsen i en artikel på instituttets hjemmeside.

Fischer har også selv en baggrund på Filminstituttet, hvor hun fra 1995 til 2001 arbejdede som programredaktør. Så hun har kendskab til huset indefra, men derimod ikke nogen filmproduktionserfaring, som stillingsopslaget ellers lagde vægt på.

”Jeg er stolt og taknemmelig for, at valget faldt på mig som den direktør, der sammen med filmbranchen og dygtige medarbejdere, skal føre Det Danske Filminstitut ind i en ny tid,” udtaler Fischer og roser dansk film for at hente priser hjem på internationale festivaler og være med til at samle nationen.

”Virkeligheden er også, at de digitale medier har ændret både publikum og marked. Derfor har vi brug for et tydeligt, visionært og samlende Filminstitut. En moderne kulturinstitution, der sætter dagsordener og ikke mindst leverer den viden og nytænkning, der er afgørende for dansk films fremtid.”

En enkelt plet
Claus Ladegaard har generelt været en populær direktør, siden han tiltrådte i 2017 og officielt i 2018. Især har han slået et slag for storfilmene, der med høje budgetter og lige så høj kvalitet skal sikre, at biografoplevelsen forbliver en unik oplevelse.

Det forklarede han blandt andet i en stor artikel i Ekko #95.

Den eneste større plet på hans tid som direktør har været konstruktionen af Filmtaget. En stor tagterrasse med biograf, museum og spisested på Cinematekets tag, som koster cirka 4,6 millioner kroner for meget om året og har tvunget instituttet til at nedlægge seks stillinger.

”Det Danske Filminstitut bør være den centrale, samlende institution i dansk film,” udtaler Tine Fischer i artiklen og fortsætter:

”Det sted, hvor branche, udvikling og forskning mødes, hvor Cinematek, formidling og talentudvikling bringer nye generationsperspektiver ind, hvor museum og arkiv møder børn og unge på nye måder, og hvor det internationale udsyn bringes hjem på egen banehalvdel. Der sker allerede rigtig meget i dag, men der er potentiale for langt mere, og med Filmtaget føjes der en ny og helt unik dimension til huset.”

Nye rektor
Fischers ansættelse betyder dog også, at Filmskolen skal have ny rektor, og Jonas Frederiksen, faglærer for produceruddannelsen, overtager som konstitueret rektor 1. august.

Da Fischer blev rektor i 2021, var det efter en tumultarisk tid, hvor eleverne blokerede indgangene i protest mod den tidligere rektor Vinca Wiedemann. Men under Fischer kom der ro på igen.

Stillingen som den næste rektor vil blive slået op i sommerferien, skriver Filmskolen i en pressemeddelelse.

”Jeg har nu været tre år på Filmskolen. Det er et ganske særligt sted, som jeg bærer med mig for evigt. For mig er overgangen til Filminstituttet en naturlig forlængelse,” skriver Fischer i artiklen på Filminstituttets hjemmeside.

”Jeg tror grundlæggende på, at de film vi støtter, aldrig bliver bedre end det talent, der søger og de selskaber, der skal drive forretningen. Filminstituttet har en stor og vigtig rolle i alle led, ikke mindst som en aktiv medspiller i forhold til det kæmpe potentiale, der ligger og venter i de nye generationer. Vi skal være nysgerrige og lytte og give plads til den nytænkning og diversitet, der er afgørende for dansk films fremtid.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko