Nyhed
08. sep. 2021 | 13:01

Troldspejlet overlever på DR

Foto | Bjarne Bergius Hermansen
Jakob Stegelmann har siden 1989 været vært på Troldspejlet, der er et af DR’s længst kørende tv-programmer. Og selv om det har været lukningstruet, er det ikke sådan at tage livet af det populære program.

”Jeg tror virkelig, at Troldspejlet kan blive til noget løsrevet fra tv-rammerne,” siger Jakob Stegelmann, der glæder sig til at prøve nye ting af i et mere frit format på streamingtjenesten DRTV.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Det skabte noget nær det største ramaskrig i Ekkos historie, da vi tidligere i år kunne afsløre, at det legendariske tv-program Troldspejlet var i fare for at blive lukket.

Den i flere generationer elskede vært Jakob Stegelmann – der også er fast skribent i Ekkos spalter – var i tvivl om, hvad fremtiden skulle bringe. Men nu er der gode nyheder for fans af programmet om alle dele af populærkulturens verden.

På Twitter skriver Jakob Stegelmann: ”Troldspejlet fortsætter, ikke kun som podcast, men også i et nyt tv-format på DRTV.”

Til Ekko siger værten:

”Jeg har været spændt på, hvordan det ville gå, men udviklingsarbejdet har indtil videre været godt. Der er ikke sat nogen tidsplan på endnu, men jeg håber da, at vi kan komme på lige efter nytår.”

– Er du som flow-tv-mand ked af at ryge på streaming?

”Nej, for jeg har faktisk længe været træt af den form, hvor man skal sidde og se programmer på bestemte tidspunkter på bestemte dage. Flow-tv har forskellige krav om dramaturgi og et produktionsforløb, der kan være en smule tungt.”

”Jeg tror virkelig, at Troldspejlet kan blive til noget løsrevet fra tv-rammerne. I sin oprindelige form var det jo mere et YouTube-program end et tv-program – der var bare ikke noget YouTube dengang!”

”Ånden er der stadig, og nu skal vi ikke tilpasse os DR2’s profil. Vi får lov til at prøve nye ting af. Nu må vi se, hvad der sker, og mange ting kan jo gå galt, men lige nu er jeg meget positiv.”

Vil ramme kulturinteresserede
I et interview med Mediawatch bekræfter DR-programchef Lisbeth Langwadt, at seere fremover vil kunne nyde godt af Jakob Stegelmann og hans redaktions skarpe blik for film, serier, musik og spil.

Troldspejlet har ligesom meget andet indhold brug for fornyelse for at fungere godt på DRTV. Men Troldspejlet er et vigtigt brand for DR nu og har været det gennem årtier, og Jakob Stegelmann har jo sammen med redaktionen løbende sørget for, at brandet er fulgt med tiden og er blevet bredt ud til alle platforme – radio, tv, koncerter, shows og dr.dk,” siger Lisbeth Langwadt til Mediawatch.

”Så nu er næste step at få det til at brænde igennem til streamerne på DRTV, og vi er lige nu i udvikling sammen med Jakob Stegelmann og redaktionen omkring det. Vi ser et stort potentiale for med en ny form her at ramme nogle af de kulturinteresserede.”

Et presset DR
Danmarks Radio har været i noget af en omstillingsfase, efter det fra politisk side i 2018 blev besluttet at beskære DR’s økonomi med tyve procent over fem år.

I kølvandet har DR stoppet tv-programmet Filmselskabet, mens også Per Juul Carlsens radioprogram Filmland er historie fra årsskiftet.

Senest har det skabt bølger i den danske filmbranche, at DR’s dramachef Christian Rank kort før planlagt optagestart valgte at stoppe produktionen af en stort anlagt serie om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt.

Beslutningen blev ifølge dramachefen truffet, fordi økonomien for projektet ikke hang sammen. Men siden har det mødt voldsom kritik, at produktionen fik lov til at køre så længe og koste millioner af skatteyderbetalte penge, før Christian Rank endte med at sætte serien på pause.

Troldspejlet blev i 2019 relanceret som Troldspejlet & Co. Det blev vist på DR2 og var henvendt en mere voksen målgruppe. Hvordan programmet fremover vil se ud, vides endnu ikke.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko