Nyhed
27. okt. 2022 | 06:31

Troldspejlet er tilbage

Foto | DR
Tv-værten Jakob Stegelmann er en sand elsker af populærkulturen, og han har i mange år skrevet en fast klumme om kult og b-film i den trykte udgave af Ekko.

Jakob Stegelmanns legendariske DR-program Troldspejlet undgik truslen om lukning og er nu tilbage i nyt format.

Af Jonathan Lebeda

Troldspejlet er et fænomen inden for fantasiens verden. 

Programmet har i mere end 30 år dyrket film, tegneserie og computerspil. Nu er det tilbage under titlen Troldspejlet Special. 

Programmet løber over ti afsnit, der hver især dykker ned i emner fra populærkulturen, og i bedste Troldspejlet-ånd er der skruet helt op for nørderiet. 

Det første program undersøger grænsen for syrede tegnefilm ved at kigge nærmere på serier som Rick and Morty og Beavis og Butthead. 

I andet afsnit fortæller programmets ikoniske vært Jakob Stegelmann computeranimationens historie. En vild udvikling, der tog fart med fortælling om Woody og Buzz Lightyear i Toy Story i 1995. 

Ramaskrig
Det er gode nyheder for fans af Troldspejlet, der sidste år var lukningstruet som tv-program. 

Ekko kunne afsløre, at ledelsen i DR var i tvivl om, hvorvidt Troldspejlet, som dengang blev sendt på DR2 i formatet Troldspejlet & Co, skulle fortsætte. 

Historien om den mulige lukning skabte et af de største ramaskrig i Ekkos historie. Siden har DR skiftet mening til mange trofaste fans lettelse. 

Troldspejlet Special vises hver fredag klokken 22.30 på DR2 samt på streamingtjenesten DRTV. 

Kulturdækning i fare
Programmet er den sidste bastion for seriøs behandling af filmstoffet, som DR har skåret kraftigt ned på med lukningen af flere programmer. 

Tv-programmet Filmselskabet blev første gang lukket i 2019, mens Per Juul Carlsens radioprogram Filmland efter næsten tyve år i æteren blev lukket sidste år. 

Siden blev førstnævnte kort genoplivet med Filmselskabet Delight. Men det endelige dødsstød kom i år med fyringerne af værterne Per Juul Carlsen og Maria Månson. 

”Jeg er dybt bekymret for ikke alene filmstoffet, men kulturstoffet i det hele taget,” fortalte Per Juul Carlsen til Ekko. 

”Det ser ud til, at ansvarshavende i medieverdenen har fået den opfattelse, at særligt unge mennesker – som er dem, man henvender sig til i disse tider – kun er interesseret i hurtige og lette anbefalinger.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko