Ulf Pilgaard er død
En meget trist nyhed ramte danskerne her til morgen.
Den folkekære skuespiller Ulf Pilgaard er død efter kort tids sygdom. Det meddeler hans pr-ansvarlige i en pressemeddelelse ifølge flere medier. Han døde af et hjertestop.
”Min elskede far er gået bort. Hans nærvær og livsglæde vil jeg savne, og hans minde vil leve videre i vores hjerter,” udtaler hans søn, Christian Pilgaard, i pressemeddelelsen.
Den 83-årige skuespiller er ellers netop udkommet med bogen Revyens røverhistorier. Og han nåede at prøve mere end de fleste skuespillere.
Han blev bedst kendt for roller som Dronning Margrethe og den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i Cirkusrevyen.
Men han har også vundet priser for sin præstation som forsker i sci-fi-dramaet Farligt venskab, og de fleste filmfans tænker nok på skurken i Ole Bornedals Nattevagten, når de hører navnet Ulf Pilgaard.
I nyere tid har han lagt ansigtet i alvorlige folder i Arven, Kongekabale og DR-serien Borgen.
Tvivlrådig præst
Før Pilgaard indledte sit liv i dramaet og komikkens tjeneste, havde han et ganske andet kald. Han studerede teologi i København og stod klar til at gå i fodsporene på sin far, der var præst i Aarhus-bydelen Holme. Men skuespilleren og teaterdirektøren Preben Kaas fik overtalt Pilgaard til at spille skuespil på ABC Teatret i 1960’erne.
”Det blev springbrættet til en anden verden. Jeg kunne straks mærke, at jeg havde mere flair for skuespil end for teologistudiet,” fortalte Ulf Pilgaard i Ekko #89 fra 2021.
Han dannede på scenen og indimellem på film makkerpar med Claus Ryskjær. Filmgennembruddet kom i 1970, hvor han fik sin første hovedrolle som den tvivlrådige præst Niels Riesing i Giv Gud en chance om søndagen. Filmen er inspireret af den franske nybølge og skrevet af debutinstruktør Henrik Stangerup og Jakob Stegelmanns far, filmanmelderen Jørgen Stegelmann.
”Henrik og jeg havde læst teologi sammen, og det er mere eller mindre vores egen historie, der kommer til udtryk i filmen,” siger Ulf Pilgaard.
Ulf Pilgaard slap aldrig interessen for teologiens verden. Men at han var et mangefacetteret menneske, havde den danske filmbranche svært ved at se, mente skuespilleren.
”Jeg er blevet sat i bås som ham den skøre, der lavede teater med Dirch Passer. Og det mener pengemændene åbenbart ikke er noget, der sælger billetter til mere seriøse roller. Og så bliver du ikke valgt, uanset om du er en god skuespiller eller ej,” sagde han til Ekko i 2021.
Ulf Pilgaard har ellers spillet mange væmmelige typer på de skrå brædder. Blandt andet imponerede han i den seriøse rolle som den fremmede i J. B. Priestley-stykket Hvem kan sige sig fri i 1998.
”Hvis filminstruktører gik lidt mere i teatret, ville de se, hvad skuespillere kan. Men går folk kun ind og ser biograffilm, har de kun set én som sprællemand.”
Stateligt udseende
Ulf Pilgaards 1,96 meter lange krop og statelige udseende gjorde ham til et monumentalt syn. En bizar figur, når han tog paryk på og brillerede på revyscenerne, og en intimiderende, respektindgydende skikkelse i dramaer.
Når han åbnede munden, demonstrerede han en utrolig timing og stemmekontrol. Ikke mindst en unik evne til at artikulere perfekt og vrøvle på en og samme tid.
Det gjaldt rollen som den storrygende og sladrende Dronning Margrethe i Cirkusrevyen. Et andet højdepunkt var en genial parodi på den sortsnakkende politidirektør Hanne Bech Hansen i kølvandet på ”perle”-skandalen i 2009.
På film var han en veloplagt sprællemand i komedier som den første film om Olsen-banden, hvor han spiller en slesk pornofotograf. I 70’ernes tv-satireprogrammer Uha-uha og Hov-Hov var han fast yndling, og i dette årtusind havde han sit eget sketch-show: Store stygge Ulf show.
Han var en intellektuel komiker, tættere på Kjeld Petersen end på dennes højtråbende makker Dirch Passer, som Pilgaard selv spillede sammen med flere gange. Blandt andet i den berømte horoskop-sketch, hvor Pilgaard for en gangs skyld tabte masken (se nederst).
Men han var også genial til at lade løgnagtigheden skinne ud af moralsk komplicerede autoritetsfigurer i dramatiske roller.
Imponerede Nick Nolte
I Borgen er han en værdi modstander for landets statsminister, da han tropper op som en overlegen, fiktiv udgave af Mærsk Mc-Kinney Møller. Og i journalist-thrilleren Kongekabale fra 2004 er han Anders W. Berthelsen støttende far, der viser sig at være mere præget af det rådne, politiske system end først antaget.
Men han stråler allermest i Ole Bornedals legendariske gyser Nattevagten fra 1994, hvor det var et kæmpechok for publikum, at den folkekære skuespiller sprang ud som en nekrofil morder.
Men inden afsløringen til sidst i filmen, får den opmærksomme tilskuer bange anelser, fordi han taler langsomt og ubehageligt vidende som politiinspektør Wörmer.
”Har du nogensinde prøvet at blive slået ihjel,” siger han småsnørklet og alligevel gennemtrængende med sin millimeterpræcise replik, så man får gåsehud.
I Ekko #88 fortæller Ole Bornedal, at da de skulle lave det amerikanske remake, Nightwatch, var den Oscar-nominerede skuespilstjerne Nick Nolte vildt imponeret over danskeren, han skulle tage over for.
”Han sad og studerede Ulf Pilgaard i Nattevagten og sagde: ’Jamen, Ole, jeg kan aldrig nogensinde matche, hvad den mand gør. Hvem er han?’ ’Han er en af Danmarks største komikere,’ sagde jeg. Så kunne Nick pludselig forstå det. For komikere har en særlig evne til timing,” siger Ole Bornedal.
Hædret af dronning
I 2007 blev Ulf Pilgaard udnævnt til Ridder af Dannebrog.
Han er hædret med både en Bodil og Robert for bedste hovedrolle i Farligt venskab (1996), hvor han spiller en videnskabsmand, der bytter krop med en teenagedreng.
Pilgaard har desuden vundet adskillige revy- og teaterpriser. Og da han trådte tilbage fra Cirkusrevyen efter 40 års tro tjeneste i 2021, kom Dronning Margrethe selv på scenen og overrakte ham et sølvaskebære med hendes monogram indgraveret.
Kommentarer