Nyhed
12. juli 2020 | 09:17

Universitet fjerner udstilling med John Wayne

Foto | Warner Bros
John Wayne spillede hovedrollen i et utal af westerns, hvor han inkarnerer den hårdtslående helt, der hjælper de hvide nybyggere i kampen mod ”de vilde” indfødte.

Western-heltens herostratisk berømte interview i Playboy fra 1971 får University of Southern California til at pille en udstilling ned efter protester fra studerende.

Af Claus Christensen

I kølvandet på George Floyds tragiske død i USA og fremgangen for Black Lives Matter-bevægelsen er skuespilleren John Wayne kommet i søgelyset.

På lærredet inkarnerede han i utallige westerns – fra Diligencen til Forfølgeren – den hårdtslående helt, der er på kanten med loven, men i sidste ende god nok.

Men i et herostratisk berømt interview i magasinet Playboy fra 1971 taler han for de hvides overherredømme og nedsættende om homoseksuelle.

Efter protester fra de studerende har University of Southern California (USC) besluttet at fjerne en udstilling med skuespilleren, der havde et fodboldstipendium på universitetet i 1920’erne.

”Meningsudvekslinger om systematisk racisme i vores kulturelle institutioner sammen med den nylige, globale fremvækst for Black Lives Matter-bevægelsen kræver, at vi tænker over, hvilken rolle vores skole kan spille i at skabe forandring ved at fremme antiracistiske, kulturelle værdier og erfaringer,” lyder det i en udtalelse fra USC.

For nylig foreslog formanden for Demokraterne i Orange County i Californien, at navnet på John Wayne Airport blev ændret på grund af skuespillerens racistiske udtalelser.

”Jeg tror på den hvide mands overherredømme, indtil de sorte er blevet uddannet til at være ansvarlige. Jeg tror ikke på at give autoritet, ledende stillinger og myndighed til at tage beslutninger til uansvarlige folk,” sade John Wayne, der døde i 1979, blandt andet i det opsigtsvækkende interview.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko