Nyhed
06. apr. 2020 | 09:43 - Opdateret 06. apr. 2020 | 12:46

Danske instruktører laver karantænefilm

Foto | uoplyst
Med et benspænd om at overholde myndighedernes karantæneregler under coronakrisen har en gruppe instruktører taget initiativ til konceptet Karantænefilmene.

En gruppe på tolv instruktører er gået sammen om at lave en række kortfilm under corona-nedlukningen. Den første kan ses online fra i dag.

Af Claus Nygaard Petersen

”Det eneste benspænd vi satte var, at man skulle overholde myndighedernes karantæneregler – ellers var der fuldstændigt fri leg,” forklarer Andrias Høgenni.

Han er en af initiativtagerne til Karantænefilmene. Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at instruktørerne laver en kortfilm, der relaterer sig til den nuværende corona-epidemi, som har lukket samfundet ned.

Konditionerne har været, at filmskaberne skulle overholde myndighedernes anbefalinger om social distance under krisen.

Ud over Andrias Høgenni er instruktørerne Zinnini Elkington, Mathias Broe, Roberta Hilarius Reichhardt, Sebastian Cordes, Sif Lina Lambæk og Laura Hancock plus en håndfuld andre, der stadigvæk er i gang med at færdiggøre deres film.

Der medvirker også filmskabere fra Færøerne og Grønland.

Dates på Zoom
Ambitionen er at kunne præsentere en ny film hver dag og frem til den 20. april. Filmene vil kunne ses på Facebook, hvor filmskaberne har oprettet en side.

Den første film, der bliver udgivet i dag klokken 12, er en høflighedskomedie. En fyr ringer til sin kæreste på Messenger for at låne nogle penge på grund af corona-situationen.

Ifølge Andrias Høgenni, der er uddannet på Super16 og sidste sommer fik en pris i Cannes for sin afgangsfilm, kan man forvente mange forskellige film.

”Vi har impro-komedier om par, der tager på dates over videochatten Zoom, personlige familiedokumentarer optaget på mobiltelefoner, spoofs, mockumentaries og hybridfilm,” fortæller instruktøren.

”Der er for eksempel en dokumentar om en kvindelig musiker, som havde planlagt sit helt store gennembrud her i foråret. Men på grund af corona er hendes debutplade blevet udsat og alle koncerter aflyst. Så for at tjene penge har hun været nødt til at tage et job i Irma. Det har faktisk været en positiv oplevelse for hende, og der er kommet en ret fed film ud af det.”

Noget på hjerte
Instruktørerne gav hinanden to uger hver til at lave deres respektive film med de midler, man nu havde til rådighed og så med det ene benspænd om ikke at overtræde myndighedernes anbefalinger.

For de professionelle filmfolk var det i sig selv også lidt grænseoverskridende.

”Vi besluttede os for et fælles kampråb, der hedder ’Dare to Suck!’ For det har virkelig været noget, vi har skullet kæmpe med,” siger Andrias Høgenni.

”Vi har givet os selv lov til at lave noget hurtigt og småt. Vi har lavet film, der ikke nødvendigvis er perfekte, men som har noget på hjerte.”

Inspiration fra Dogme
Efter alle de mange livestreams på sociale medier, hvor hjemmekoncerter og gudstjenester er blevet en ny hverdag, har filmfolkene haft lyst til at komme med deres indspark.

”Når man tænker på, hvor spændende og angstprovokerende det har været at lave de her små film, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan det har været for Dogme-instruktørerne, som lavede hele spillefilm under endnu strammere krav,” siger Andrias Høgenni.

Omstændighederne har tvunget instruktørerne til at bevæge sig ud af deres vanlige tryghedsrammer. Men fordi epidemien har ramt så voldsomt og altomfattende, har det ikke skortet på små historier, som de kreative mennesker har kunnet kaste sig over.

”I en tid, hvor filmbranchen er meget nostalgisk og kigger bagud og satser på sikre formater, er det endnu mere vigtigt at fortælle historier om nutiden og alt det, der sker lige nu,” mener Andrias Høgenni.

Projektet har tvunget filmfolkene til at grave dybt og se ind i dem selv.

”Som filmskaber er man oftest interesseret i at have nogle sikre faktorer. Men hele den her situation har tvunget os til at finde ud af, hvad vi rent faktisk har mulighed for at fortælle. Du bliver afsløret ved at finde ud af, hvad du egentlig har på hjerte.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko