Nyhed
13. aug. 2024 | 10:46

Filmleder: Vi har alle været frustrerede

Foto | Anders Hviid

Trine Nielsen er bestyrelsesleder for Det Danske Filminstitut og tidligere rektor for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Filminstituttets bestyrelsesleder afviser, at vicedirektør Jakob Buhl Vestergaards afgang skyldes Filmtaget, men indrømmer, at projektet har været en stor belastning for alle medarbejdere.

Af Claus Christensen

Filmtagets far, vicedirektør Jakob Buhl Vestergaard, har forladt Det Danske Filminstitut, kort ført hans hjertebarn, Filmtaget, bliver indviet.

Filminstituttet har intet meldt ud til offentligheden, så det var kun takket være kilder, at Ekko kunne fortælle nyheden her til morgen.

Men der er intet usædvanligt i, at Filminstituttet ikke har fortalt om den opsigtsvækkende afgang og specielle timing, lyder det fra bestyrelsesleder Trine Nielsen.

”Når vi ikke har udsendt en pressemeddelelse, skyldes det, at det ikke er dem, man forlader, som laver en meddelelse, men derimod dem, man går til. Vi laver et stillingsopslag om fjorten dage, og der ville Vestergaards afgang jo være kommet frem,” siger Trine Nielsen.

”Det er Jakob, som har ønsket det på denne måde, og vi har bare efterfulgt hans ønske.”

Mindre åbning end planlagt
Trine Nielsen fortæller, at det har været en vild tid de sidste to måneder.

”Vi har kæmpet for at blive færdige. Alle har knoklet, så blodet sprøjtede. Vi går stadig og laver de sidste småting, så vi kan blive helt klar til åbningsreceptionen på torsdag og åbningen for offentligheden på fredag,” siger bestyrelseslederen.

”Vi laver en mindre åbning end den helt store fest, fordi vi har kæmpet for at blive færdige, mens det stadig var sommer og godt vejr. Derfor har det hele også været lidt anderledes end normalt.”

– Er det ikke en lidt speciel situation, at de to, som har været en slags grundlæggere af det største projekt for Det Danske Filminstitut, går af, lige før Filmtaget skal præsenteres for offentligheden?

”Claus Ladegaard har stadig sin daglige gang på Filminstituttet, hvor han hjælper Tine Fischer i gang med den nye direktørstilling. Det gør vi for at lave generationsskiftet så gnidningsfrit som overhovedet muligt – også for den branche, der er så afhængig af instituttet. Der er ingen konflikt i det.”

– Får Jakob Buhls fratræden betydning for den voldgiftssag, der kører med entreprenøren om det kraftigt fordyrede tagprojekt?

”Jakob har lovet at hjælpe i den kommende tid, hvis der skulle være noget. Og vi kører sagen sammen med Egmont (som ejer bygningen, red.). De har en masse dygtige folk, så det skal nok gå alt sammen.”

– Har afgangen for Claus Ladegaard og Jakob Buhl Vestergaard noget med problemerne med Filmtaget at gøre?

”Nej, ikke umiddelbart.”

– Umiddelbart?

”Nej, men jeg ville da lyve, hvis jeg sagde … det har da været svært for os alle sammen med alle de udfordringer, der har været med taget. Det har også været svært for dem og for medarbejderne. Vi er blevet flere år forsinkede. Det er en frustration, vi deler med hinanden. Men nu er vi der.”

”Vi har lavet et open air-museum på et tag, som fortæller om guldalderen i dansk film. Det er virkelig, virkelig blevet flot. Når man står deroppe, tænker man, at det er spektakulært. Jeg har ikke set noget så flot nogensinde på den måde.”

Trine Nielsen oplyser, at Filminstituttet arbejder på at lave en visning af Filmtaget for pressen i nærmeste fremtid.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko