Interview
17. mar. 2021 | 19:02

Virkeligheden er mere voldsom end fiktion

Foto | Per Arnesen
Profileringseksperten Louise Bergstein (Natalie Madueño) hjælper i anden sæson af Den som dræber – Fanget af mørket stadig det danske politi med at fange mordere.

”Charles Manson er interessant, fordi han er et ægte studie i, hvor grænsen går,” siger Natalie Madueño, der med sin rolle i ny udgave af Den som dræber dykker dybt ned i menneskets mørke.

Af Astrid Maan Thomsen

Der skal meget til, før det bliver for voldsomt for Natalie Madueño.

Det er kommet hende til gode i rollen i den nye udgave af Den som dræber – Fanget af mørket. Serien blev rebootet i 2019, og anden sæson får premiere på Viaplay den 28. marts.

Her spiller hun profileringsekspert Louise Bergstein, der indkaldes for at hjælpe det danske politi med at løse brutale sager og få en dybere indsigt i forbryderen.

Den som dræber så dagens lys i 2011.

Her spiller Laura Bach og Jakob Cedergren henholdsvis vicekriminalkommissær og retspsykiater, som forsøger at fange mordere. Dengang fik serien ikke bare en hård medfart, men resulterede også i kritik fra Radio- og tv-nævnet, fordi TV 2 havde overtrådt sin public service-tilladelse ved at vise meget voldsomme scene i bedste sendetid.

Volden er stadig intakt i den nye udgave, men der er et anderledes skær over serien, mener Natalie Madueño.

”Det er altid fedt at samle noget op igen og se på det med friske øjne. Vi kommer lidt længere ind i det mørke, som mennesket rummer. Vi har det alle i os på den ene eller den anden måde.”

– Hvordan er det at medvirke i noget så mørkt og voldeligt?

”Vi er bevidst om, at vi leger. Vi står ofte og smiler til hinanden, inden der er én, der skal bankes eller slås ihjel. Så for os føles det ikke nødvendigvis voldsomt at lave,” fortæller Natalie Madueño.

Hun tilføjer, at det også kan være vigtigt at bruge pauserne i optagelserne som en humoristisk ventil.

”I min researchperiode læste og lærte jeg om mordere, serieforbrydere og voldtægtsmænd. De menneskelige skygger er jo sindssygt interessante at studere. Men også der kunne det blive for meget. Så skulle jeg lige se nogle afsnit af Venner i stedet,” griner den 33-årige skuespiller.

Vildt manipulerende
Natalie Madueño elsker at ”lege” i jobbet som profiler i Den som dræber – Fanget af mørket. For hende er det både interessant og skræmmende at lære, hvordan mennesker og især seriemordere agerer.

Hendes figur i serien er en enspænder, som er dygtig til sit arbejde, og som har lyst til at udforske andre, men ikke sig selv.

Hun kunne dog ikke se sig selv arbejde som profileringsekspert i virkeligheden. Det er trods alt for mørkt og voldsomt.

– Men hvis du skulle interviewe en seriemorder efter eget valg, hvem ville du så vælge?

”Det var et interessant spørgsmål, det har jeg ikke tænkt over,” siger Natalie Madueño og tager en lille tænkepause.

”Jeg ville jo egentlig ikke have lyst til at give nogen, som har forårsaget så meget ulykke, opmærksomhed. Det er også derfor, jeg ikke ville være god inden for det fag,” forklarer hun.

”Men Charles Manson er interessant, fordi han er et ægte studie i, hvor grænsen går. Er han syg, eller kan mennesker være født onde? Hvad får et menneske til at begå så grufulde gerninger? Manson er helt vildt manipulerende, og det gør ham så skræmmende.”

Ligesom Amagermanden
Første sæson af Den som dræber – Fanget af mørket fik hårde ord med på vejen af flere kritikere. Ekkos anmelder gav serien tre stjerner og spurgte, hvorfor det altid er unge kvinder, der skal myrdes på grumme måder.

Natalie Madueño er forberedt på, at den kritik kan blive rejst igen i forbindelse med den nye sæson. Men hun mener også, at krimifans vil kunne lide, hvad de ser.

”Sæsonen handler mere om indestængt vrede, og hvordan et menneske, som virker normalt, viser sig at have nogle skjulte sider, ingen har kendt til,” fortæller skuespilleren.

”Det er virkelig det, vi undersøger og dyrker i anden sæson: Et menneske, som udadtil ser helt almindelig ud, men indeni rummer et mørke. Ligesom Amagermanden. Hvordan nogle kan gå i årevis og virke normale, og lige pludselig vælter skeletterne ud af skabet.

True crime-bølgen
I de senere år er true crime-bølgen væltet ind over Danmark. Det er ingen hemmelighed, at vi elsker vold, sex og mord – gerne fortalt over et længere forløb med spændende cliffhangers.

”Fiktion er et produkt af den virkelige verden. Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Der er så mange true crime-serier, fordi folk elsker dem,” siger Natalie Madueño.

”Jeg forstår godt, hvis nogle finder serien for voldelig. Men at tænde for nyheder gør ofte et større indtryk på mig end en serie. Det er meget voldsommere, fordi det er ægte.”

Trailer: Den som dræber – Fanget af mørket – sæson 2

Kommentarer

Natalie Madueño

Født 1987 i København.

Uddannet skuespiller på Statens Scenekunstskole i 2014.

Blev i 2017 Robert-nomineret for sin rolle i DR-serien Bedrag.

Anbefaler HBO-serien The Jinx til fans af true crime.

Spiller hovedrollen i Den som dræber – Fanget af mørket, hvis anden sæson kommer 28. marts på Viaplay.

Udvalgte film og serier

Den som dræber – Fanget af Mørket
2019-2021

The Rain
2019-2020

I krig & kærlighed
2018

Bedrag
2016

Tordenskjold & Kold
2016

True crime i Ekko

Stort tema om true crime i Ekko #85.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Få gratis gave, når du tegner abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko