Nyhed
06. okt. 2017 | 19:35

Weinstein anklaget for sex-chikane

Foto | uoplyst
Harvey Weinstein er en af de mest kendte producenter i USA og står bag titler som Sex, løgn og video, Pulp Fiction, Smoke, Kill Bill, Kongens store tale og Carol.

Oscar-vinderen Harvey Weinstein anklages for årtiers sex-chikane i New York Times, som nu risikerer at blive sagsøgt af producenten.

Af Kjartan Hansen

Harvey Weinstein er en magtfuld filmproducent, der er kendt for at få sin vilje. Tager han en film under sine vinger, så stiger dens chancer for en Oscar-nominering betragteligt, plejer man at sige.

Spørgsmålet er, om han også mestrer at ride den mediestorm af, som nu ruller ind over ham.

En artikel i New York Times beskylder 65-årige Weinstein for i årtier at have udsat kvindelige ansatte for sex-chikane. Artiklen er baseret på udtalelser fra dusinvis af tidligere og nuværende ansatte i The Weinstein Company.

Blandt kvinderne i artiklen er skuespilleren Rose McGowan fra Scream, som Weinstein indgik et forlig med i 1997, og Ashley Judd fra Divergent.

Magtmisbrug
Ashley Judd fortæller journalisten fra New York Times, at hun for tyve år siden havde et møde med produceren, der med titler som Pulp Fiction, Shakespeare in Love og Kongens store tale regnes for en af de mest indflydelsesrige producenter i USA.

Men da skuespilleren dukkede op, blev hun henvist til Harvey Weinsteins hotelværelse, hvor han – kun iført badekåbe – bad hende om en massage og ville have hende til at se på, imens han tog et bad.

”Jeg forklarede ham, at på grund af magtforskellen mellem en stor filmchef som ham og de fleste andre i industrien, vil hans ord og adfærd – uanset hans motiver – kunne opleves som upassende og intimiderende,” siger Weinsteins tidligere advokat, Lisa Bloom.

Ashley Judd siger, at kvinder i branchen længe har snakket med hinanden om Harvey Weinsteins upassende adfærd. Hun mener, at det er på tide, at man taler højt om det.

Weinstein sagsøger
Allerede før artiklen blev offentliggjort, var hovedpersonen ude med en kommentar.

”Historien lyder så god, at jeg gerne vil købe filmrettighederne,” lød Harvey Weinsteins første, overskudsagtige svar.

Ifølge branchebladet Variety sammensatte han dog straks et hold af advokater til at håndtere sagen. Advokaternes tidligere klienter tæller blandt andre Bill Clinton, Al Gore og Michael Moore.

Og han siger nu, at han vil sagsøge New York Times for uærlighed og skødesløs journalistik.

”Vi sendte The Times fakta og beviser, men de ignorerede det og skyndte sig at publicere. Vi forbereder nu et sagsanlæg. Hele udbyttet vil blive doneret til kvinders organisationer,” udtaler Harvey Weinstein.

Dunham hylder kvinder
Journalisterne bag historien er ikke blege for denne type afslørende journalistik, der tidligere har bragt Weinstein i en penibel situation.

Den ene af dem, Megan Twohey, skrev i sidste måned om, at The Weinstein Company i virkeligheden brugte penge indsamlet til Aids-forskning til at financiere Harvey Weinsteins selskab.

Den amerikanske instruktør, Lena Dunham, har givet sin opbakning til kvinderne, som taler ud.

”De kvinder, der har valgt at fortælle om deres oplevelser med Weinsteins chikane, har fortjent vores ærefrygt. Det er ikke sjovt eller nemt. Det er modigt,” skriver Lena Dunham på sin Twitter-profil.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko