Nyhed
08. juli 2006 | 13:52

Woody Allen størst i Danmark

Af Jonas Varsted Kirkegaard

Match Point er den største publikumsmagnet i Woody Allens karriere — ikke mindst takket være de danske biografgængere. Allen taler med EKKO om sit livs efterår.

Woody Allen har aldrig lagt skjul på, at interessen for hans film er mærkbart større i Europa end i hjemlandet USA.

Allens seneste film, high society-thrilleren Match Point, er ingen undtagelse, og da slet ikke i dansk sammenhæng. Godt 200.000 biografgængere har foreløbig indløst billet herhjemme, og det gør Danmark til det land i verden, hvor filmen har haft størst publikumssucces — i forhold til indbyggertallet.

Nyt publikum
Men kloden over har Match Point faktisk klaret sig så godt, at filmen nu rangerer som Allens allermest sete, foran klassikere som Mig og Annie, Manhattan og Hannah og hendes søstre fra storhedsperioden i 1970'erne og 80'erne.

Ud over favorable anmeldelser hænger publikumssuccesen muligvis sammen med, at Allen denne gang har lagt bånd på neuroserne til fordel for et mere klassisk genreudtryk og dermed er nået ud til et nyt publikum, som ellers finder hans gemyt mere anstrengende end morsomt. Filmens unge stjerner — Jonathan Rhys-Meyers, Emily Mortiner og ikke mindst Scarlett Johansson — har uden tvivl også haft betydning.

Afledningsmanøvrer
I EKKO #32 tegnede Per Juul Carlsen et portræt af Allen, og det er nu lykkedes nærværende blad at få et eksklusivt interview med den 70-årige instruktør, som begejstret kalder EKKO "one hell of a magazine".

Allen fortæller åbenhjertigt om kvalerne i sit livs efterår og giver følgende forklaring på sin strenge arbejdsmoral: "Folk, som jeg gik i skole med, dør for øjeblikket som fluer. Jeg har brug for afledningsmanøvrer og fylder mit liv med så mange som muligt."

Den evige sortseers eksistentielle grublerier omtaler også overvejelser om sit kunstneriske eftermæle og om, hvorvidt man kan blive kremeret på hjørnet af Madison Avenue og 81th Street.

"Europa giver mig frihed"
"Jeg vil jo bare brændes på Madison Avenue og 81. gade, ingen fester, ingen mindeskrifter, ingenting, kun skæbnen, og så kom videre. Hver generation har sin egen gruppe særlige mennesker, som vil skabe fornyelse, stikke næsen i andre folks ting eller terrorisere hinanden," siger Woody Allen.

Allens næste film, Scoop, har dansk premiere 24. november. Scarlett Johansson er igen med, denne gang i hovedrollen. "Hun er meget talentful, og vi havde det godt sammen, fordi hun er kvik og intelligent. Vi blev venner," siger Woody Allen.

Ligesom forgængeren Match Point foregår Scoop i London. Hvorfor London igen?

"Jeg bliver sikkert ved med at lave film dér og sikkert også andre steder i Europa, hvor de kan give mig den frihed, som jeg har brug for, i modsætning til USA. I Europa behøver jeg ikke at finde mig i advokater og bogholdere, der lader, som om de ved noget om film, bare fordi de driver filmstudierne," siger Woody Allen til EKKO.

Det fulde interview vil blive bragt i EKKO #35, der er på gaden 1. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko