Nyhed
30. apr. 2020 | 15:12 - Opdateret 30. apr. 2020 | 19:51

Yahya Hassan er død

Foto | Mogens Engelund
Yahya Hassan brød som attenårig i 2013 igennem med en digtsamling, der slog alle rekorder med hensyn til både salg og omtale i medierne.

Den danske digter er død i en alder af 24 år. Han brød igennem med et brag og blev en karismatisk debattør i medierne, men nedturen var brat og ubarmhjertig.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Digteren Yahya Hassan er død 24 år gammel.

Det skriver B.T., som har fået den forfærdelige nyhed bekræftet af hans nærmeste familie.

Avisen har også været i kontakt med Østjyllands Politi, som fortæller, at en mand er fundet død i Aarhus V, men at man ikke kan bekræfte, om det er Yahya Hassan.

”Der er tale om en mand midt i 20’erne. Der er på nuværende tidspunkt intet i vores undersøgelser, der tyder på, at der har været tale om en kriminel handling,” siger pressemedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi til B.T.

Efterfølgende har digterens forlag, Gyldendal, udsendt en pressemeddelelse, hvor man bekræfter dødsfaldet.

”Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære,” udtaler forlagschef Simon Pasternak, der også er anmelder for Ekko.

Vold og stofmisbrug
Yahya Hassan debuterede med et brag som digter i 2013. YAHYA HASSAN solgte over 120.000 eksemplarer, og Hassan blev med sin personlige historie og markante holdninger til integration en mediedarling.

Han modtog dog også dødstrusler og var i en periode under politibeskyttelse.

I Ekko #82 fra juli 2019 fortalte journalist Simon Johansen over ti sider historien om Yahya Hassans kometagtige færd og efterfølgende deroute med kriminalitet, vold og stofmisbrug.

Digteren erkendte i oktober 2018 sig skyldig i 42 forhold, der indbefatter trusler, stalking og blufærdighedskrænkelse. I en undersøgelse af Hassan konkluderede læger, at han formentlig har været sindssyg på gerningstidspunkterne.

Træt af at være præmieperker
Gyldendal afviste over for Ekko, at der var en ny bog på trapperne. Men den 8. november overraskede forlaget alt og alle, da man sendte Hassans opfølger til debuten på gaden.

YAHYA HASSAN 2 indeholder 59 digte og fortsætter den frådende, personlige bekendelsesstil fra etteren. Den fik særdeles gode anmeldelser, men der blev også rejst kritik af, at aviserne gav så megen spalteplads til en kriminel forfatter.

”Jeg blev fucking træt af at være præmieperkeren,” sagde Yahya Hassan til Weekendavisens Martin Krasnik fra retspsykiatrisk afdeling i Skejby, hvor han havde ladet sig indlægge efter at have truet sin bror med en køkkenkniv.

Han overraskede igen, da han pludselig dukkede op på Bogforum i Bellacentret i november 2019, hvor han læste op fra sin nye digtsamling.

Lukkede eliten øjnene?
Den lange nedtur endte altså i en lejlighed i Aarhus, hvor han kom til verden den 19. maj 1995.

I Ekkos artikel fra #82 giver en række mennesker, som har været tæt på digteren, deres bud på, hvorfor det gik så galt.

Det er Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen, fotografen Jan Grarup, ekskæresten Louise Østergaard og Simon Pasternak. Vi taler også med Heidar Ali, som havde en turbulent ferie med Hassan i Thailand.

Spørgsmålet er, om den kulturelite, der bragte Yahya Hassan frem, lukkede øjnene for den dystre side af digteren. Og gjorde man nok for at hjælpe ham, da nedturen for alvor tog fart?

Forsvar hans digte!
På Gyldendal mente man dengang ikke, at man kunne have gjort mere.

”Jeg er ikke socialpædagog, præst, moralist eller fængselsbetjent. Jeg behandler kunstnere som kunstnere,” sagde Simon Pasternak dengang til Ekko og fortsatte:

”Allerede før bogen udkom – specielt efter en udsendelse i Deadline – fik han trusler, så vi havde to dagsordener: ’Sørg for, at han er sikker! Og forsvar hans digte mod alle dem, der angriber dem og os!’”

”Konkret gik det, som det gik, fordi Politiets Efterretningstjeneste – PET – holdt op med at beskytte ham. Jeg ved godt, han selv sagde nej til den, men han kunne ikke få den, da han spurgte efter den igen.”

Kommentarer

Ekko #82

I nummer 82 fortæller vi historien om Yahya Hassans store nedtur efter hans sensationelle debut og spørger, om kultureliten bærer et ansvar.

Køb nummeret her eller tegn abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko