Nyhed
08. nov. 2019 | 13:06

”Fucking træt af at være præmieperkeren”

Foto | Søren Bidstrup
Til forrygende anmeldelser blev Yahya Hassan båret frem som Danmarks litterære vidunderdreng, der med et skarpt blik og stærke ord viste en rå udgave af vores lille land.

Seks år efter sin sensationelle debutbog og en deroute med kriminalitet, vold og stofmisbrug er Yahya Hassan tilbage med en ny digtsamling, som han kalder terapi.

Af Claus Christensen

”Der er ingen ny bog på vej, og vores kontakt til Yahya Hassan er i dag sporadisk.”

Sådan lød det fra Gyldendal-direktør og Ekko-anmelder Simon Pasternak, da journalist Simon Johansen i Ekko #82 fra juni skrev en stor artikel om digterens deroute med kriminalitet, vold og stofmisbrug.

På det tidspunkt sad Yahya Hassan varetægtsfængslet i Aarhus Arrest, og det var ikke muligt at få kontakt med ham. Men kort tid efter magasinets udgivelse henvendte digteren sig til Gyldendal.

”Yahya kom til mig med manuskriptet i juli, så jeg vidste ingenting, da jeg talte med jer,” siger Simon Pasternak i dag til Filmmagasinet Ekko.

Efter måneders hemmeligholdelse udsender Gyldendal en ny digtsamling med titlen YAHYA HASSAN 2. Den indeholder 59 digte og fortsætter den frådende, personlige bekendelsesstil fra YAHYA HASSAN (2013), der blev den bedst sælgende debutsamling i Danmark med over 120.000 eksemplarer.

YAHYA HASSAN 2 er mere personlig end debuten. Og den er mørkere. Der er stadig de vilde langdigte, men også nøgterne fængselsdigte, fantasier, naturdigte, kærlighedsdigte og rimede digte. Yahya skriver på sit eget liv, og han er fuld af rå selvindsigt og vrede,” udtaler Simon Pasternak i en pressemeddelelse fra Gyldendal.

Parnassets svigt
For et år siden erklærede Yahya Hassan sig skyldig i 42 forhold, der indbefattede trusler, vold, hærværk, stalking og blufærdighedskrænkelse. Retten i Aarhus idømte ham en psykiatrisk behandlingsdom på ubestemt tid.

Artiklen i Ekko forsøger at forklare, hvorfor det er gået så skævt for det store digtertalent. Den stiller spørgsmålet, om den kulturelite, der bragte ham frem, gjorde nok for at hjælpe ham, da nedturen for alvor tog fart.

Foruden Simon Pasternak taler vi med folk som Politikens redaktør Jes Stein Pedersen, ekskæresten Louise Østergaard og fotografen Jan Grarup.

”Jeg får en følelse af, at han blev ladt i stikken af parnasset. Man kampudnytter et kæmpe talent uden at passe på mennesket bag. Man skulle have passet bedre på ham,” siger Jan Grarup.

Angreb bror med køkkenkniv
Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik spillede en afgørende rolle, da han som vært på Deadline på DR2 lavede et interview, der katapulterede Yahya Hassan til en mediestjerne.

Krasnik ønskede ikke at medvirke i Ekkos artikel, fordi han – som han udtrykte det – ”er alt for tæt på det hele omkring Yahya”.

Men i dag kan han bringe et eksklusivt interview i sin avis med Yahya Hassan, der er indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby. Digteren siger, at han er indlagt efter et overfald på sin egen bror.

”Jeg stod med en køkkenkniv og en kagerulle og skulle til at stikke ham, så jeg ringede og sagde: ’Kom og hent mig!’ Det er en frivillig indlæggelse,” siger han fra telefonrummet på hospitalet.

Men volden fortsatte efter indlæggelsen.

”Jeg kom op at slås med folk og endte i isolation. De placerede mig i arresten i Aarhus, i Nørre Snede, så i Nyborg, i Horsens og sammen med de hårdeste, udvisningsdømte bandekriminelle,” fortsætter Yahya Hassan.

”Det er de værste, der sidder der, de værste bavianer, og det var helt bevidst, jeg kom derhen. De sagde det klart til mig. Jeg fik bank, men jeg klarede det, jeg er her endnu.”

Bæltefikseret
Martin Krasnik får over en uge flere opkald fra Yahya Hassan, hvor han kun kan tale kort tid.

Digteren fortæller, at han de sidste år har sniffet tolv gram kokain om dagen og røget en halv plade hash.

Han kom i konflikt med nogle af de PET-folk, der skulle passe på ham, og da politibeskyttelsen stoppede, følte han sig truet på livet af indvandrermiljøet, der opfattede ham som en forræder.

”Du så selv, hvordan jeg så ud i jakkesæt, de havde sgu ret, jeg var en præmieperker, forstår du? Det blev for meget. Jeg blev fucking træt af at være præmieperkeren,” siger Yahya Hassan til Martin Krasnik.

Digteren beskriver den lukkede afdeling i Skejby som værre end fængslet. Han har været bæltefikseret efter at være kommet til ”at smadre en neger”, som han mente havde for høje tanker om sig selv.

”Her bliver du bæltefikseret. Her må man ikke grine, så siger de, du er manisk. Du må ikke være ked af det, så siger de, du er depressiv, de udskriver medicin, som gør dig sløv og tung i røven, det er meget, meget værre,” siger Yahya Hassan om indlæggelsen.

Sorg over familietab
Den nye bog kalder han ”fucking terapi”.

”Jeg skriver jo om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren, 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle.”

”Jeg sørger over mine familierelationer, min bror, min far, han er væk, jeg ved ikke, hvor han er, jeg har tre halvsøskende, jeg ved ikke, hvor de er, om han behandler dem lige så skidt, som vi andre blev behandlet, sorg over at blive misforstået, sorg over at sidde inde og blive stemplet som psykisk syg.”

Kommentarer

Ekko #82

Stor artikel om Yahya Hassan i Ekkos sommernummer.

Køb abonnement som julegave og få tolv biografbilletter til halv pris.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko