Politikere: YouTube svigter sit ansvar
Ekko kunne forleden dokumentere, at der på YouTube ligger et utal af danske og internationale spillefilm – helt gratis. Film som den Oscar-nominerede Under sandet og Fenar Ahmads Underverden ligger ulovligt på platformen og uden rettighedshavernes tilladelse.
Både YouTube og den bruger, som uploader filmen, tjener penge på ulovligheden via indtægter fra de reklamer, der vises i forbindelse med filmen.
YouTube er ejet af den amerikanske techgigant Google. Selskabets danske kommunikationschef Jesper Vangkilde fremhæver, at platformen er åben for alle, og som rettighedshaver skal man selv holde øje med, om ens film bliver lagt ud på tjenesten.
Men flere danske politikere kritiserer nu YouTube for at fralægge sig ansvaret.
”Det er enormt vigtigt, at ophavsrettighederne bliver respekteret, og det er jo platforme som YouTubes ansvar at sørge for, at der ikke ligger ulovligt materiale på deres tjeneste,” siger Socialdemokratiets medieordfører Kasper Sand Kjær.
Han vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at stramme lovgivningen op.
”Det er klart et problem, at der er mange film, som ligger tilgængeligt på YouTube. Vi må have afdækket, om vi med den nuværende lovgivning har de nødvendige værktøjer, eller om der er mere, der kan gøres.”
Meget lang snor
Venstres medieordfører Britt Bager kender alt til konflikten. Diskussionen om ophavsret på YouTube har eksisteret lige siden, hun blev folketingsmedlem i 2015.
”Vi har prøvet at lave aftaler med YouTube, så de er forpligtet til at reagere hurtigere. Vi har givet YouTube og andre mastodonter en meget lang snor, men de har ikke levet op til vores forventninger,” siger Britt Bager.
YouTube stiller et værktøj til rådighed – Content ID – der kan opfange piratkopierede film, inden de bliver offentligt tilgængelige.
Men mindre danske selskaber har ikke den nødvendige juridiske ekspertise til at kunne håndtere det. Og RettighedsAlliancen, der hjælper mindre rettighedshavere med at beskytte deres indhold, har fået afslag på at få adgang til Content ID.
Som konsekvens har en dansk film som Jesper Jargils Trier-portræt De ydmygede ligget på YouTube i adskillige år. Filmen nåede at få mere end fjorten millioner visninger, inden Ekko opdagede ulovligheden, hvorefter YouTube fjernede den fra tjenesten.
”Vi har møde med YouTube i næste uge. Mødet handler primært om Koda-forhandlingerne (YouTubes strid med danske komponister, red.), men her vil vi også forsøge at få YouTube til at sætte ord på problemet med ulovligt materiale på deres platform,” siger Britt Bager.
”Vi er nødt til at være protektionistiske omkring dansk film. Det er hamrende dyrt at producere indhold, og dansk film er noget, vi skal værne om.”
Klart uacceptabelt
Også Dansk Folkeparti er utilfreds med YouTubes håndtering af rettighederne.
”YouTube blåstempler den ulovlige deling. Når de er så gode til at fjerne eksempelvis vold, må de også kunne fjerne de ulovlige spillefilm,” siger Pernille Bendixen, der er medieordfører for Dansk Folkeparti.
Til Ekko siger Googles Jesper Vangkilde, at man følger lovgivningen og er meget hurtige til at fjerne ulovligt indhold, når man bliver bedt om det. Hvis der skal ske mere, må det være op til politikerne.
”Google kan ikke på den måde fralægge sig ansvaret. Hvis de bare sidder og venter på, at loven bliver strammet, siger det alt om deres engagement,” siger Pernille Bendixen.
”Juridisk må vi stramme op, så YouTube kan stilles til ansvar. Det er jo os, som sætter rammerne. Som det er lige nu, hvor I på femten minutter kan finde så mange ulovlige film, er det klart uacceptabelt.”
Kommentarer