Nyhed
22. feb. 2018 | 10:44

Zentropa udvider i Kina

Foto | uoplyst
Det populære turistmål på Langelinie, Den lille havfrue, var i 2010 på besøg i Kina under verdensudstillingen i Shanghai. Nu håber Zentropa at få mere ud af kinesernes fascination af dansk kultur.

Det danske filmselskab har indgået et samarbejde med en kinesisk partner, der skal være med til at realisere en film om H.C. Andersens eventyrlige univers på kinesisk.

Af Nicki Bruun

Kina er de seneste år blevet et mere og mere vigtigt marked for filmindustrien, der kan tjene store penge hos det enorme lands mange indbyggere.

Samtidig skal man dog også slås med landets hårde regler for censur af udenlandsk indhold. Selv om tallet har været støt stigende, blev der i 2016 kun vist 39 udenlandske film i kinesiske biografer ifølge ChinaFilmInsider.

I 2013 oprettede det danske filmselskab Zentropa en afdeling i Kina, hvor man med hjælp fra H.C. Andersen ville bevæge sig ind på det kinesiske marked. I 2015 oplyste selskabet, at man ledte efter partnere til at lave den romantiske komedie Min bedste ven, Andersen, der skal foregå i forfatterens eventyrlige univers.

Nu har Zentropa China – som afdelingen hedder – startet et samarbejde med det kinesiske filmselskab WD Pictures om at producere film til et kinesisk og internationalt publikum, skriver det amerikanske branchemagasinet Variety.

”Vi fornemmer, at det kinesiske marked åbner til verden, og at censuren ikke er så ufleksibel og uigennemsigtig som før,” siger direktøren for Zentropas distributionsled TrustNordisk, Rikke Ennis, til Variety.

Amerikansk manusforfatter
Rikke Ennis er en af de fire i direktionen hos Zentropa og var en af de første fra et stort, europæisk filmselskab, der oprettede en kinesisk afdeling.

Variety skriver, at fire dansk-kinesiske produktioner er under udvikling, og at Min bedste ven, Andersen stadig er blandt dem.

Filmens kinesiske manuskriptforfatter Shu Huan er dog blevet udskiftet med amerikanske Philip LaZebnik, der er bedst kendt for at have skrevet Disney-tegnefilm som Pocahontas og Mulan.

Større summer
Filmindustrien er støt voksende i Kina, hvor der kommer flere biograflærreder, og et stadig mere købestærkt publikum får interesse for et bredt felt af film.

”Gennem TrustNordisk sælger vi nu næsten alle vores film til Kina og til større summer end tidligere,” siger Rikke Ennis.

Bille August viste sidste år sit kinesiske krigsdrama The Chinese Widow i Danmark. I den forbindelse fortalte instruktøren Ekko, at kineserne tilbyder langt mere kreativ frihed end Hollywood. Vores anmelder var dog ikke imponeret og kvitterede med to stjerner.

Trailer: The Chinese Widow

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko