DVD #11

De fremmede – Ni film om mennesker på grænsen

De er iblandt os. De fremmede. Dem med en anden etnisk og kulturel baggrund, en anden tro og tvivl. Dem fra lejrene og ghettoerne.

Dem, der må finde sig i hån, spot og latterliggørelse. Hvis de altså ikke vil være fremmede i Danmark for altid. Men hvem er de?

Ekko har samlet ni film om mennesker på grænsen og om vores forhold til dem. Samlingen byder både på fiktion og dokumentar, og filmene er meget forskellige. Men de har én ting til fælles: De handler om at være udenfor.

Grænsen
Instr. Reza Parsa
Danmark, 1995, 34 min.

Tragisk gidseldrama, hvor en flygtningemor, som efter at have fået afslag på sin asylansøgning, griber den sidste desperate mulighed, man kan komme i tanke om.

Der er en yndig mand
Instr. Martin Strange-Hansen
Danmark, 2002, 30 min.

I denne danske Oscar-vinder får den arbejdsløse Lars Hansen at mærke, hvordan det er at være udskældt indvandrer, da hans cpr-nummer forbyttes med El Hassans – med komik og kærlighed til følge.

Bawke
Instr. Hisham Zaman
Norge, 2005, 15 min.

En kurdisk far og søn er på flugt igennem Europa. De når frem til endemålet Norge, men spørgsmålet er, om de kan få lov til at blive i velfærdens Skandinavien.

Paradis
Instr. Jens Loftager, Erlend E. Mo og Sami Saif
Danmark, 2008, 67 min.

Tre fortællinger væves sammen i dette dokumentariske portræt af Danmark, hvor en soldat afventer sin udsendelse, en irakisk pige sidder fast i en flygtningelejr, og et ungt par venter deres første barn.

Mig og min næse
Instr. Ziska Szemes
Danmark, 2009, 28 min.

Ziska Szemes filosoferer i sit dokumentariske selvportræt over at være en krydsning mellem en ungarsk far og en indisk mor, men især over det at være svensk med en meget usvensk næse.

Grisen
Instr. Dorte Warnøe Høgh
Danmark, 2009, 23 min.

Oscar-nomineret filmatisering af Lars Saabye Christensens novelle. En ældre herre må dele hospitalsstue med en muslim, og snart bryder kulturkampen om retten til grise-billedet på væggen ud i lys lue i denne humoristiske allegori over Muhammed-krisen.

Den perfekte muslim
Instr. Fenar Ahmad
Danmark, 2009, 58 min.

I Fenar Ahmads dokumentar forsøger reklamemanden Nikolai Lang på videnskabelig vis at finde ud af, hvad danskere mener, er en perfekt muslim.

Måske uskyldig
Instr. Nagieb Khaja
Danmark, 2009, 55 min. 

Tunesiske Hafsas mand fængsles, fordi politiet mener, han har planer om at slå tegneren Kurt Westergaard ihjel. I dokumentaren Måske uskyldig følger vi Hafsas kamp for at få sin mand frikendt.

Bobby
Instr. Julie Bille
Danmark, 2009, 55 min.

Bobby overtager en døende kontrabassists identitet, da denne giver ham nøglen til sin lejlighed og sit liv – alt inklusive den familie, Bobby aldrig har haft. Bobby er en fremmed i forklædning, og spørgsmålet er, om kærligheden lever, når masken falder.

© Filmmagasinet Ekko