DVD #22

The Secret Society of Fine Arts

Instr. Anders Rønnow Klarlund
Danmark, 2012, 76 min.  

Anders Rønnow Klarlunds The Secret Society of Fine Arts får verdenspremiere med denne dvd. I filmen sprænger en gruppe undergrundskunstnere Berlins zoologiske museum i stumper og stykker og erklærer det for ”et kunstværk”. Deres mål er at befri skønheden. Den hensynsløse lidenskab fascinerer den arbejdsløse skuespiller Eva Kovacs, der bliver en del af gruppen og forelsker sig i dens leder, Louis. Snart er gruppen jaget af politiet. Men hvor går grænsen mellem kunst og terror? 

The Secret Society of Fine Arts har ikke sit lige i dansk film. Anders Rønnow Klarlund fjerner filmens livsnerve – det levende billede – og fortæller sin historie gennem 3D-bearbejdede stillbilleder. Hensigten er at få os til at åbne sanserne. Klarlund har gang på gang udfordret publikum – fra debuten Den attende over dukkefilmen Strings til samfundssatiren Hvordan vi slipper af med de andre

The Secret Society of Fine Arts er inspireret af Chris Markers franske stillbilled-film La Jetée, der i år fejrer 50 års-jubilæum og følger med som bonus på dvd’en.

Bonus:

La Jetée
Instr. Chris Marker
Frankrig, 1962, 27 min.

La Jetée er et avantgarde-mesterværk i filmhistorien. Den blev lavet i 1962 af den franske forfatter, instruktør og fotograf Chris Marker og består – med en enkelt undtagelse – udelukkende af stillbilleder. Historien udspiller sig i et post-apokalyptisk Paris, hvor en mand melder sig som forsøgsperson i de overlevendes eksperimenter med tidsrejser. Filmen er en refleksion over erindring og tabt kærlighed, frembragt i skyggen af den kolde krig. La Jetée er forlægget for Terry Gilliams 12 Monkeys.

© Filmmagasinet Ekko