Ekko #45

Intro

Leder
Man kan måske se det som et udslag af tidsånden, når Mænd der hader kvinders mandlige skabere masochistisk svinger pisken over mandekønnet – og bliver rigt belønnet.

Nyt talent
Portræt af den tidligere hestepige og punker, Heidi Maria Faisst, der nu laver kammerspil fulde smerte og er aktuel med sin første spillefilm, Velsignelsen.
Af Jesper Bo Petersen

Kuriosa
Det er ikke på imdb.com, at man søger terrorister, men filmdatabasen rummer mindst én af slagsen: Holger Meins.
Af Kim Foss

Q&A
Operachef Kasper Bech Holten har fået støtte til filmen Juan. Her fortæller han om sit første filmminde – og om hvorfor operafilm ofte får det værste frem i både opera og film.
Af Line Bitsch Herdel

Box Office
2008 blev et rekordår for dansk film. Ikke siden 1978 er der solgt så mange billetter. Alligevel er flere producenter ved at bukke under. Hvorfor?
Af Loke Havn

Filmplakaten
Den polske plakat til Lars von Triers Idioterne er et surrealistisk og symbolladet maleri, der forstiller et ansigt spærret inde i en krop.
Af Jesper Bo Petersen

Minder fra dansk film
Rasmus Thorsen, Lasse Spang Olsen og Michael Haslund-Christensen begyndte at producere film som tyveårige uden at ane, hvad de lavede.
Af Line Bitsch Herdel

Den oversete perle
Bertrand Taverniers En søndag på landet fra 1984 er en film om kunst og kunstnere og en variation over temaet om den fortabte søn.
Af Bo Tao Michaëlis


Feature


Den pæne pige og provokatørerne
Lars von Trier minder Charlotte Gainsbourg om hendes far, den franske provocateur Serge. Interview med stjernen i Triers Antichrist.
Af Per Juul Carlsen

Det fortrængtes tilbagevenden
Deres idealisme skabte ødelæggelse på tværs af Europa. Christian Braad Thomsen har set Baader Meinhof Komplekset og afslører sympati for en af terrorgruppens aktioner.
Af Christian Braad Thomsen

Den smukke taber
Skuespilleren Mickey Rourke gør efter femten år i mørket overbevisende comeback i The Wrestler. Historien om den smukke taber, der nægtede at give op.
Af Kristoffer Hegnsvad

Støvet kan bære
Ekko udgiver Martin de Thurahs bedste film på dvd med dette nummer. Stortalentet fortæller, hvordan de poetiske billedverdener i hans hoved undgår at blive knust i det brutale filmmaskineri.
Af Vinca Wiedemann

Tegneseriefortolkeren
Zack Snyder formår at overføre tegneseriens æstetik direkte til filmmediet. Vor mand i Hollywood taler med instruktøren bag dommedagsmyten Watchmen og Frank Millers 300.
Af Ray Arco

Konsulenterne anmeldt
Det danske filmstøttesystem er verdens bedste eller dårligste afhængig af hvem, der sidder i konsulentstolene. Vi anmelder de sidste ti års spillefilmkonsulenter.
Af Christian Monggaard


Tema: Filmene verden gik glip af


Et smukt lig

Verdenssamfundet jublede, da Radovan Karadzic blev arresteret. Samtidig blev et dansk filmhold med Jeppe Rønde i spidsen ramt af depression, for arrestationen betød døden for deres kontroversielle filmprojekt.
Af Per Juul Carlsen

Ti forliste klassikere
At være filminstruktør handler i høj grad om at få lov. Her er ti klassikere, hvor instruktørerne ikke fik lov, og som vi derfor aldrig så.
Af Peter Schepelern

Dansk films Mount Everest
Johannes V. Jensens romanklassiker Kongens Fald er en ubestigelig bjergtop i dansk film.
Af Jesper Bo Petersen

Anders Refns firdobbelte saltomortale
DR’s dramachef Ingolf Gabold havde en god og dårlig nyhed til Anders Refn. Instruktørens tv-serie om Anden Verdenskrig var ”sindssygt god”. DR ville bare ikke lave den. Carsten Jensen fortæller historien.
Af Carsten Jensen

Balladen om Bille
Bille August har den kontroversielle rekord i forliste filmprojekter. Men spørger man ham selv, bugner hans skrivebordsskuffer af stærke historier.
Af René Fredensborg

Danske drømmefilm
Karen Blixens kærlighed til en ung forfatter, en rocker, der bryder sammen i Tivoli, og Julie Christie i rollen som Barbara. Seks danske instruktører fortæller om drømmefilmen, de aldrig fik lavet.
Af Lotte Svendsen, Christian Braad Thomsen, Morten Arnfred, Charlotte Sachs Bostrup, Peter Flinth og Henning Carlsen

Luftkasteller
Erik Clausen giver ikke meget for kunstnermyten og sangene fra de varme lande. Men han bekymrer sig for de film uden for det etablerede system, der måske aldrig ser dagens lys.
Af Erik Clausen


Biografanmeldelser


Baader Meinhof Komplekset
Biernes hemmelige liv
Blekingegadebanden
The Boat That Rocked
Che
Citronlunden
De vilde hjerter
The Duchess
Fri os fra det onde
Gran Torino
Johnny Mad Dog
Mammut
Public Enemy No. 1
The Reader
Velsignelsen
Vølvens forbandelse
The Wrestler
Yacoubians hus

 

Tv-anmeldelse


En dansker i helvede

 

Dvd-anmeldelser


At være eller ikke være
A Cross the Universe
CSNY / Déjà Vu
Den røde ørken
Hjemstavnsfilm
The Jørgen Leth Collection 5
Linha de Passe
Milos Forman-boks
Motorvejen USA
Otte akkorder
The Outsiders
Profondo rosso
Short Films of David Lynch
Titicut Follies

DVD #9

Martin de Thurah – 10 film

”Martin de Thurahs evne til at sammensmelte det hverdagslige med det fantastiske er sjælden og gør ham til et af dansk films mest løfterige og uforudsigelige unge talenter,” skrev Morten Piil i Ekko.

Det danske stortalent er uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2002, men han er faktisk en lige så aktiv live action- og musikvideoinstruktør.

Hans musikvideoer for nogle af verdens allermest spændende bands er internationalt anerkendte, og som kunster har han udstillet sine værker på både Arken, Charlottenborg og Århus Kunstmuseum.

Hans kortfilm Ung mand falder fra 2007 blevudtaget til Cannes-festivalen, mens Vi der blev tilbage var på Venedig-festivalen i 2008.

Martin de Thurah – 10 film har Filmmagasinet Ekko samlet både kortfilm, reklamefilm og musikvideoer af de Thurah.

Kortfilm:

Ung mand falder
Danmark, 2007, 43 min.

En visuel tour de force gennem en pubertetsknægts fantasier og frustrationer, som får verden – med en dragende pige, en ensom mor og en franskeksamen – til at slå revner, alt imens udstoppede dyr på fransk giver ham gode råd om kærlighedens veje og vildveje.

Vi der blev tilbage
Danmark, 2008, 25 min.

Dystopisk fortælling om børnene i en spøgelsesby, hvor de voksne er bukket under for håbløsheden. Og nu begynder børnene også at forvitre, indtil tiårige Adam sætter magisk lys på den døende by.


Musikvideoer:

Human
Carpark North, 2005

En gruppe børn på en skole danser vildt og uregerligt. De fysiske love ophæves, og der er ingen lærere til at lægge en dæmper på det voldsomme energiudbrud.

Special
Mew, 2006

En sort-hvid, dramatisk kærlighedsdans mellem en mand og en kvinde. Parret danser indendørs, udendørs og sågar i en sø.

What Else Is There
Röyksopp, 2006 

En kvinde svæver over gader og stræder, hun drives fremad af det elektroniske beat. En mælkehvid væske løber ud af hendes ene bukseben, og huse sejler på himlen.

Matchstick Girl
Sigur Rós, 2005 

Sneen bare falder og falder i denne simple og melankolske videosekvens, der blev brugt som bagprojektion, da Sigur Rós optrådte til det store H.C. Andersen-show.

Flowers & Football Tops
Glasvegas, 2008 

Et hotelværelse med en ødelagt seng og blafrende gardiner, forgrædte ansigter og en mand, der synger sin længsel ud. Udenfor antager uvejret orkanstyrke.

When I Grow Up
Fever Ray, 2009

På en vippe ved en swimmingpool danser en hekseagtig skikkelse og sætter vandet i oprør. Inden fra parcelhusets stue betragter en mand forundret det overjordiske skue.


Reklamefilm:

Home: The Most Important Place in the World
IKEA, 2008

En lille rønne under en motorvejsbro, en arkitektonisk perle midt ude i ingenting, skurvogne, husbåde, villaer og telte. En lille film om det vigtigste sted i verden, hjemmet.

Hare
Cph:Dox, 2007

En blodig hare i vejkanten får trøst af en lille nisse, som dukker op af græsset i motortrafikvejens grøft.

© Filmmagasinet Ekko