Streaminganmeldelse
14. dec. 2020 | 20:19

Education

Foto | Parisa Taghizadeh
Elleveårige Kingsley (Kenyah Sandy) bliver smidt ind i en klasse, hvor lærerne er aldeles ligeglade med, om børnene lærer noget.

Steve McQueen afrunder sin monumentale antologi Small Axe med en lussing til racismen i det britiske uddannelsessystem.

Af Claus Nygaard Petersen

Frygten står malet i hans ansigt.

En af hans skolekammerater læser højt fra John Steinbecks Mus og mænd, og snart er det hans tur.

Stilheden indtræffer, og Kingsley (Kenyah Sandy) kigger med en blanding af bekymring og skam op mod læreren, der står bag kateteret.

”Dit store blokhoved, Kingsley. Vi er på side to, andet afsnit,” lyder det med irritation i stemmen fra den voksne mand.

Et par af klassekammeraterne fniser og gentager fornærmelsen, mens den elleveårige elev langsomt hakker sig vej igennem et par ord. Men så slipper lærens tålmodighed op, og han beder den næste i rækken om at fortsætte.

I sidste kapitel af den monumentale antologi Small Axe sætter Steve McQueen fokus på den systematiske racisme, som elever af caribisk afstamning blev udsat for i det britiske uddannelsessystem.

Education er inspireret af de virkelige omstændigheder i 1971, hvor skoleinspektøren Alfred Doulton i en af rapport konkluderede, at børn af caribisk afstamning var på et lavere niveau uddannelsesmæssigt.

Det skete ud fra tests, hvor de indfødte briter klarede sig bedre – ikke overraskende, for de var født og vokset op i den kultur, som spørgsmålene drejede sig om.

Rapporten resulterede imidlertid i, at mange med netop den baggrund blev overført fra almindelige skoler til schools for educationally subnormal (ESN). Steve McQueen oplevede selv under sin skoletid at blive placeret i en klasse for børn, hvis fremtid lå i manuelt arbejde.

Og det er ikke svært at spotte lighederne mellem instruktøren og Kingsley. Begge er børn af caribiske immigranter, opvokset i London, ordblinde og meget kunstnerisk anlagte. Kingsley elsker at tegne, og kan man ikke skrive det, man tænker, så kan man jo illustrere det.

Den unge dreng bliver sendt af sted til en ESN-skole, som er et helvede. Børn, der har forskellige udfordringer og behov, stuves sammen i et lokale, hvor underviserne ikke lærer dem noget som helst.

Niveauet på den såkaldte læringsinstitution bliver morsomt udstillet, da en lærer med sin guitar leverer et horribelt cover af The Animals’ House of the Rising Sun.

Kingsley drømmer om at blive astronaut. Men hvordan skal han realisere den drøm, når systemet har placeret børn som ham i et infernalsk limbo?

Her kommer hans mor Agnes (intenst spillet af Sharlene Whyte), en hårdtarbejdende sygeplejeske, ind i billedet. Hun finder sig ikke noget pis og tager sagen i egen hånd, da hun bliver gjort opmærksom på, hvor sønnen er strandet.

Igennem de fem film i Small Axe-antologien har Steve McQueen indigneret fokuseret på den institutionelle racisme, der har gennemsyret det britiske samfund og i en vis udstrækning stadig gør det.

På samme måde som David Simon i The Wire kulegraver byen Baltimores forfald og narkoens indflydelse på hverdagen, belyser McQueen og medforfatterne Alastair Siddons og Courttia Newland forskellige menneskers oplevelser med diskrimination.

Som enkeltstående kapitler i den samlede fortælling holder de alle – Mangrove, Lovers Rock, Red, White and Blue, Alex Wheatle og Education – et exceptionelt højt niveau.

Men helheden er større end enkeltdelene, og sammen skaber de et storslået statement. Og det er ikke kun vrede og frustration, der præger dem. Kærlighed til livet, kulturen og i særdeleshed musikken stråler ud af Shabier Kirchners underskønne billeder, som klipper Chris Dickens og Steve McQueen med rytmisk sans har sammensat.

Om man vælger at klassificere Small Axe som en tv-serie eller – mere korrekt – antologi-film, bør værket være obligatorisk pensum for mennesker verden over.

Se filmene, lær af fortidens fejl og vær med til at gøre verden til et bedre sted!

Trailer: Education

Kommentarer

Titel:
Education

Land:
England

År:
2020

Instruktør:
Steve McQueen

Manuskript:
Steve McQueen, Alastair Siddons

Medvirkende:
Kenyah Sandy, Sharlene Whyte, Tamara Lawrence, Daniel Francis, Josette Simon, Ryan Masher, Naomi Ackie

Spilletid:
63 minutter

Premiere:
13. december på engelsk BBC One og 18. december på amerikansk Amazon Prime

© Filmmagasinet Ekko