Serieanmeldelse
07. dec. 2016 | 13:13

Fanget – en morder iblandt os

Foto | Bergsteinn Björgúlfsson
I løbet af december viser DR2 den islandske krimi-thriller Fanget med Ólafir Darri Ólafsson, der både vækker mindelser om Forbrydelsen og Twin Peaks

Islandsk krimi-thriller blander på formidabel vis den kolde natur med en drønspændende mordgåde, der ripper op i et lille lokalsamfund.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Under navnet Nordic Noir har nordisk tv-dramatik redet på en bølge af succes og international anerkendelse i en del år efterhånden.

Fra dansk side har titler som Forbrydelsen og Borgen dannet skole for serier om stærke og selvstændige kvinder i det kolde og mørke nord.

Men efterhånden lyder der også kritiske røster fra flere og flere fronter. Anklagen lyder, at der gået metaltræthed i Nordic Noir, og DR har lullet sig i søvn af sin egen succes. Senest har Bedrag fået på puklen.

Hører man til dem, der savner en gedigen krimi og har glemt, hvorfor de nordiske serier var så populære – og på mange måder stadig er det – kommer den islandske Fanget – en morder iblandt os formentlig som en kærkommen huskefigen.

I løbet af december viser DR2 fem dobbeltafsnit af serien, der kombinerer thrilleren med en krimigåde og er en morbid hyggespreder her i den søde juletid.

Fanget foregår i en lille islandsk by, der ligger fjernt og isoleret af både en fjord og et fjeld. Da en lokal fiskekutter finder et lig uden arme og ben i vandet nær byen, samtidig med at færgen fra Hirtshals lægger til i havnen, tager begivenhederne pludselig fart for det lille samfund.

Den lokale politimester Andri (Ólafir Darri Ólafsson) og hans to kollegaer Hinrika (Ilmur Kristjánsdóttir) og Ásgeir (Ingvar Eggert Sigurdsson) får travlt med at opklare, hvor det mystiske lig stammer fra. Andri beordrer straks, at færgen bliver i havnen, fordi liget måske er dumpet derfra.

Det er den danske kaptajn Søren (Bjarne Henriksen) ikke tilfreds med, men da en af færgens passagerer tilmed viser sig at være en litauisk menneskesmugler med to afrikanske piger i sin bil, bliver han nødt til at makke ret.

En kraftigt snestorm tager til i styrke og lukker både vejene og luftrummet omkring byen ned, så det lokale politi ikke kan få forstærkninger fra Reykjavik.

Med det parterede lig og dermed et uopklaret mord begynder intrigerne og fortidens hemmeligheder langsomt at dukke op til overfladen og spreder sig både til Andris egen familie og byens borgmester.

Det er den islandske instruktør og manuskriptforfatter Baltasar Kormákur, der står bag Fanget. Han er en af Islands fremmeste instruktører og har tilmed et par potente Hollywood-film på cv’et, senest bjergbestigerfilmen Everest.

Med Fanget har Kormákur begået en velkomponeret og drønspændende krimiserie. Dramaturgisk smart er byen, som serien foregår i, lukket ned og afskåret fra omverdenen, så morderen ikke kan undslippe. Derfra stammer seriens undertitel En morder iblandt os.

Det er et klassisk krimigreb, som Fanget effektivt låner fra Agatha Christie og Poes lukkede rum. Indbyggerne er fanget i den lille by, men mange af seriens personer er også fanget af deres fortid og låst fast i deres liv. Det løfter serien tålmodigt sløret for, efterhånden som fortællingen skrider frem.

I form og handling er Fanget skåret over den samme skabelon som de nordiske forgængere Forbrydelsen, Broen og Norskov. Men et mord i en lilleby og udenlandske investorers byggeplaner i området vækker også minder om kultserien Twin Peaks – dog uden alt den syrede og metabevidste leg.

Men det, der for alvor fænger og fungerer fremragende for Fanget, er det umiskendelige islandske islæt. Den barske naturs iskolde vejr er flot indlemmet som en aktiv del af fortællingen. Og så er snestormen, der lukker byen ned, en klaustrofobisk og iskold stemningsskaber.

Ólafir Darri Ólafsson er suverænt god som forknyt, men godhjertet politichef, der både kommer på overarbejde som detektiv og som familiefar, da hans ekskone pludselig dukker op med sin nye kæreste.

Serien veksler mellem den hårdspændte krimiknude og dramaet mellem personerne. Det var noget dét, der virkede for Nordic Noir, og som i sin islandske aftapning lever videre i bedste velgående.

Trailer: Fanget – en morder iblandt os

Kommentarer

Titel:
Fanget – en morder iblandt os

Originaltitel:
Ófærð

Land:
Island

År:
2015

Serieskaber:
Baltasar Kormákur

Medvirkende:
Ólafir Darri Ólafsson, Ilmur Kristánsdóttir, Bjarne Henriksen, Ingvar Eggert Sigurdsson

Spilletid:
Fem dobbeltafsnit af cirka 90 minutter

Anmeldelse:
Tre dobbeltafsnit

Premiere:
30. november på DR2

© Filmmagasinet Ekko