Tv-anmeldelse
23. okt. 2019 | 11:39

Øen – en ny begyndelse

Foto | Metronome Productions
Programmets deltagere bliver sluppet løs på en ø uden mange hjælpemidler til at overleve, så de må selv i gang med at lave et sted at overnatte.

Originaler er der ikke mange af i DR’s konkurrenceløse udgave af Robinson Ekspeditionen, der byder på en forstokket alfahan, feminisme og otte timers tidsfordriv.

Af Anders Højberg Kamp

Hvad sker der i samspillet mellem mennesker, når de fysisk og psykisk presses til det yderste?

Det spørgsmål stiller tv-vært Christian Bøving – speciallæge, tidligere militærmand og mere end almindeligt godt pumpet – i programmets indledning. Han fortæller, at det af egen erfaring er under pres, man lærer sig selv at kende.

Øen – en ny begyndelsen er DR’s reality-satsning, hvor fjorten almindelige danskere, otte mænd og seks kvinder, finder sammen for at overleve på en øde ø i Stillehavet. Alt filmes af tre professionelle fotografer, der også er deltagere. Da alle mand ankommer med båd til øen, har de ikke andet end vand til et døgn, tre knive og tre macheter.

Her skal de være i 30 dage, og enhver kan stå af, når det bliver for meget.

Vi følger gruppen med macheter gennem junglen. Det er hamrende varmt, og i heden skal de finde en ferskvandskilde. De skal lave et bål og bygge en hytte! Udfordringer er der nok af. For stillestående vand betyder vilde dyr. Og vilde dyr skider. Derfor skal vandet koges.

Det her er Robinson Ekspeditionen uden for mange dikkedarer og uden iscenesatte konkurrencer. Så tiden går med håndholdt og ingenting.

Helt klassisk DR lærer vi de fjorten personer at kende, mens overlevelsen udspiller sig. Det sker med besøg i deltagernes stuer hjemme i Danmark.

Ambulanceredder Dennis fra Bjæverskov er familiefar og tolererer ikke rigtigt dem, der laller rundt. Landskabsarkitekt Jakob er familiefar, men noget mangler i materielle og lidt kedelige rammer. Maria er feminist og højtuddannet københavner. Hun har det lidt svært med alfahanner. Og indimellem kommer der sammenstød. Dennis mener, at Maria laller for meget rundt med sin snak om køn og feminisme.

”Hvad fanden udretter du? Kom nu i gang mand! Vi er her for at overleve,” siger han vredt og alene til kameraet, da sulten tager over.

Man mindes med glæde originaler fra Robinson Ekspeditionen: Biker-Jens, Dan ”The Man” Marstrand, pølsedamen Janne og andre stærke personligheder. Originaler er der ikke mange af hos DR.

Dennis står alene tilbage som stenaldermand, da Maria med højt humør og sin evne til at regne ud viser sig at være værdifuld for deltagernes føde.

Programmet handler lige så meget om overlevelse, som hvem vi danskere er, og hvilke typer der findes i samfundet. Så kan vi ligesom i Gift ved første blik, Kender du typen? og andre aftenshows sidde og hygge os med, hvem vi kan li’ og ikke kan li’.

DR giver også en smule plads til, at danskerne kan tænke over feminisme, vegetarisme og plastikaffald på øen, men kun så overfladisk, at man ikke får den trestjernede salami galt i halsen.

Det med at sætte forskellige typer sammen er en ældgammel tradition hos DR, der lykkedes godt i 1969, da man satte en gruppe rockere og en gruppe flippere sammen på en ø.

Det var først i 00’erne, at genren for alvor slog igennem med Robinson Ekspeditionen, Big Brother, America’s Next Top Model og andet reality fuld af iscenesat ballade.

Her er det interessant nok deltagerne, der skaber konflikterne som følge af deres situation. Det så vi også i overlevelsesprogrammet Alene i vildmarken. Naturen er et tidstypisk element for DR.

Vi skal lige nå at nyde den sidste bid af æblet, inden vores paradis bliver lagt øde af orkaner og oversvømmelse.

Men ud over et nærbillede af en rokke, en slange og et firben bliver vi ikke meget klogere på blomst, fugl og fisk. Naturen bliver gjort til genstand for præstation og overvindelse.

Så selv om de værste elementer af reality er skåret væk, står vi alligevel tilbage med otte timers tidsfordriv, hvor der er lagt i ovnen til flere intriger og gætteri på, hvem der holder ud. Spørgsmålet er, om det er nok vitaminer til den lange rejse.

Trailer: Øen – en ny begyndelse

Kommentarer

Titel:
Øen – en ny begyndelse

Land:
Danmark

År:
2019

Tilrettelægger:
Camilla Lundberg, Ditte Andreasen, Anne Buch, Line Buttenschøn, Aleksander Demsitz

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 60 minutter

Anmeldelse:
To afsnit

Premiere:
17. oktober på DR1 og DRTV

© Filmmagasinet Ekko