Biografanmeldelse
05. maj 2021 | 16:54

Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr

Foto | Assemblage Entertainment
Den snehvide polarræv Tjep ser med hjælp fra den indtagende røde ræv Jana en mulighed for at udleve sin drøm og blive slædehund.

Væbnet med en velmenende historie om global opvarmning synker harmløs børnefilm dybt til bunds.

Af Astrid Maan Thomsen

Nogle animationsfilm er på trods af et ærligt forsøg ikke andet end en hurtig omgang underholdning, som skylles ud af sindet lige så snart, man har forladt biografsædet.

Da amerikanske Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr fik premiere i hjemlandet, led animationsfilmen den lidet flatterende ære at indbringe den dårligste åbningsindtjening nogensinde for en film, som udkom i over 2800 biografer.

Det er der en grund til.

Filmen har en fin animationsteknik, særligt under udendørsscenerne i det iskolde sneområde, som når hovedpersonen Tjep i begyndelsen af filmen med sin bedste ven skal hurtigt ned ad bjerget for at nå på arbejde.

Men historien bliver snart kedelig og forudsigelig, når eventyret går den slagne vej med en fortælling, der er set bedre mange gange før.

Den snehvide polarræv Tjep ønsker højere end noget andet at blive slædehund i ABDS, Arktisk Bud Direkte Service. Det er faktisk lykkes ham at blive ansat i budtjenesten, men der er langt fra hans hårde slavearbejde til det hæderfulde job, det er trække slæderne.

Da den indtagende røde ræv Jana beder om en ekspresudbringning af en pakke, begynder der dog at ske ting og sager i dyrenes lille by i Arktis.

Tjep og hans venner oplever mærkelige hændelser. Det lader til, at det onde geni Otto von Hvalros har en ondsindet plan, som vil resultere i, at al isen smelter, og alle vil miste deres hjem.

Hvis Tjep skal forhindre det, må han først acceptere, hvem han egentlig er, og hvad det vil sige at være en helt. Den banale pointe får med undtagelse af enkelte humoristiske indslag ikke mange ben at gå på i løbet af filmens halvanden time.

Originalstemmerne tæller superstjernenavne som Jeremy Renner i hovedrollen, Alec Baldwin som hans bedste ven og Heidi Klum som hans kærlighedsflirt.

Derudover giver John Cleese den gas som skurken.

I den danske udgave står Mikkel Boe Følsgaard, Maria Lucia Heiberg Rosenberg og Torben Zeller for stemmearbejdet. Men heller ikke de kan sparke liv i det fantasiløse univers, der vil klinge alt for genkendeligt for enhver over ti år, som tidligere har set en animationsfilm med dyr i centrum.

Der er virkelig langt op til en klassiker som Disneys Løvernes konge, hvor man kan se og mærke følelserne strømme ud af de animerede dyr. Og den er altså fra 1994, så det kan lade sig gøre og er lykkedes flere gange siden.

Flere af filmene i Ice Age-serien formår at fortælle en venskabshistorie under istidens kulde, fordi fokus er på forholdet mellem de meget forskellige og karakteristiske figurer.

Trods et stort hold af manuskriptforfattere er der i Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr ingen energi i de små dyrepersonligheder.

Ingen af dem føles levende eller nuttede, og faktisk fremstår hele filmen enormt overfladisk. Ikke mindst på grund af et politisk korrekt og tydeligt påklistret tema om klimaforandringer, der løber igennem historien.

Det er prisværdigt at sætte fokus på, men det vil nok gå hen over hovedet på de fleste børn.

Alle de små detaljer, som filmens animation faktisk har, kommer derfor som et lysende neonskilt til at fremhæve, at der ikke gemmer sig et bankende hjerte bag staffagen.

Trailer: Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr

Kommentarer

Titel:
Operation Nordpolen – Tjep på sneeventyr

Originaltitel:
Arctic Dogs

Land:
USA, Canada

Instruktør:
Aaron Woodley

Manuskript:
Bob Barlen, Cal Brunker, Aaron Woodley

Medvirkende:
Mikkel Boe Følsgaard, Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Torben Zeller (danske stemmer)

Spilletid:
92 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
8. maj

© Filmmagasinet Ekko