Serieanmeldelse
02. apr. 2019 | 23:17

Our Planet

Foto | Steve Benjamin
Verdens fantastiske flora og fauna bliver fremstillet i smukke billeder både til land, til vands og i luften i dokumentarserien Our Planet.

Forundringen over naturens vidundere er intakt, når David Attenborough viser, hvad vi er på vej til at miste, hvis vi ikke sadler om.

Af Frida Marquard

At kalde Sir David Attenborough for en institution inden for naturdokumentarisme, er næsten en underdrivelse. 

Siden 1956 har den britiske tv-vært, der ikke har mindre end femten dyrearter opkaldt efter sig, guidet seere igennem alle naturens vidundere i en lang række af banebrydende naturprogrammer. 

Med det in mente kan det ikke undgå at gøre indtryk, når David Attenborough fortæller, hvor store dele af den globale naturarv, der er forsvundet i hans levetid. 

Our Planet fortsætter arven fra naturserierne Vores planet (2007, 2017) og Den blå planet (2001-2002, 2017-2018). Denne gang har Netflix erstattet BBC som producenten, men mange af filmfolkene er de samme, og David Attenborough er naturligvis fulgt med. 

Formatet ligner det, vi kender fra de foregående programmer. Hvert afsnit fokuserer på et unikt økosystem: skovene, havene, kyststrækningerne, regnskoven og så videre. 

Men hvor Vores planet og Den blå planet nævnte menneskets indvirkning på naturen i en bibemærkning, så handler Our Planet helhjertet om forholdet mellem mennesket og naturen. 

Det starter i rummet. Vores lille, blå Jord set fra Månens overflade. Budskabet er klart. Vi har kun denne ene planet, og vi bliver nødt til at passe bedre på den, hvis ikke vi skal miste naturen, der gør planeten så forunderlig i stjernemyldret. 

Det kunne let være blevet en dommedagsprædiken, men heldigvis er forundringen over naturens vidundere intakt. Frem for en dundertale viser serien os positivt de ting i naturen, der er så vigtige at beskytte. 

Det giver plads til masser af sjove optrin. Som de farverige paradisfugles parringsdans. Og en filippinsk abeørne-unge, som bliver fanget i et pludseligt regnvejr i en sjov scene – nærmest skabt til at blive delt videre på de sociale medier. 

Filmholdet laver også fascinerende dyk ned i dybhavets rumagtige dybder, hvor gopler og slimede havmus huserer. Og optagelser på de nyligt opdagede dybhavsrev, der helt naturstridigt gror langt fra de solstråler, man regnede for at være en grundbetingelse for koralrevenes overlevelse. 

Billederne er knivskarpe og betagende flotte. Som når vi følger vilde hunde på jagt igennem Afrikas skove eller glubske pukkelhvaler, der mæsker sig i kril. Særlig optagelserne af djævlerokker, der som rumskibe dykker igennem enorme fiskestimer, imponerer. 

Det naturbeskyttende budskab bakkes altid op af en konstruktiv vinkel. For hver fældet regnskov og afbleget koralrev bliver der vist en måde, hvorpå vi som mennesker kan leve bæredygtigt i forening med naturen. 

Og hvordan naturen udviser en enorm robusthed til at komme på fode igen efter selv de værste katastrofer. Det gælder skovbrande eller den radioaktive stråling i eksklusionszonen i Tjernobyl, hvor den vilde natur med ulve og elge er vendt tilbage med overraskende stor succes, efter at menneskerne er flygtede. 

Eller pukkelhvalerne, der efter at være nær udryddet i det 20. århundrede, nu er vendt stærkt tilbage. 

Seriens producer Alastair Fothergill har udtalt til The Telegraph, at han med skiftet fra BBC til Netflix håber, at serien vil kunne nå ud til en milliard mennesker. Målet er at skabe samme interesse for Jordens velvære, som Den blå planet II gjorde for plastikforurening i verdenshavene. 

Our Planet genopfinder ikke naturdokumentaren. Men den holder sine forgængeres utroligt høje niveau og har et velfortalt budskab, der ikke kunne være vigtigere.

Trailer: Our Planet

Kommentarer

Titel:
Our Planet

Land:
USA

År:
2019

Serieskaber:
David Attenborough

Medvirkende:
David Attenborough

Spilletid:
Otte afsnit af 60 minutter

Anmeldelse:
Fem afsnit

Premiere:
5. april på Netflix

© Filmmagasinet Ekko