Biografanmeldelse
02. juli 2014 | 16:21

Sådan træner du din drage 2

Foto | DreamWorks Animation
Vikingen Hikke og hans godmodige, sorte drage Tandløs tager endnu en fælles flyvetur i Sådan træner du din drage 2. Og luftakrobatikken ser imponerende ud i 3D.

Sådan træner du din drage 2 spiller sikkert spil og følger alle regler for en animationsfilm i blockbuster-klassen. Men samtidig er det en de flotteste animationsfilm i lang tid.

Af Felix Rothstein

Jeg kan helt klart bedre lide riddere end vikinger. Jeg foretrækker den græske frem for den nordiske mytologi. Og af alle fantasi-dyr er drager nok dem, jeg bryder mig mindst om.

Netop derfor så jeg ikke Sådan træner du din drage, da den gik i biografen i 2010. Den handler nemlig om Odin-tilbedende vikinger, der flyver rundt på drager.

Det gør toeren sådan set også. Men den formåede alligevel at gøre et helt godt indtryk på mig. Det er faktisk en af de absolut flotteste og visuelt mest imponerende animationsfilm, jeg længe har set.

Hovedpersonen Hikke bor på Berserkø, hvor hans far Havblik er høvding for en gruppe vikinger og deres drager. Med sin sorte drage Tandløs flyver Hikke ud og forsøger at slippe for det ansvar, der hviler på en høvdingesøn. Han er midt i en identitetskrise og er slet ikke klar til at blive voksen.

Men da Hikke og Tandløs finder en enorm isgrotte, der huser hundreder af vilde drager og en mystisk dragerytter, bliver de hvirvlet ind i en voldsom kamp og må sammen kæmpe for at bevare freden og redde Berserkø.

Sådan træner du din drage 2 er skåret over en velkendt, men også velafprøvet DreamWorks-skabelon. Det betyder underholdning leveret med rolig hånd tilføjet nogle rørende tåreperser-scener, komiske sidekicks og næsten skematisk veltimede jokes. Det er som så mange andre film i denne vægtklasse sikkert spil.

Til gengæld er det en suverænt animeret og utroligt smuk film, der presser teknikken til det yderste og virkelig viser et af de store studiers muskelkraft. Hikke og Tandløs’ luftakrobatiske vovestykker er nervepirrende intense, klippelandskaberne og især kampscenerne imponerende og næsten ustyrligt flotte.

Instruktøren er canadiske Dean DeBlois (Lilo & Stitch), der også stod bag etteren. Den blev Oscar-nomineret i 2010, hvor den (selvfølgelig, var jeg lige ved at sige) tabte til Toy Story 3.

Dean DeBlois har sans for billedkomposition, også i 3D.

Filmen foregår ikke kun forrest på lærredet, der sker også hele tiden noget bagved. Om det nu er et par smådrager, der tumler rundt i baggrunden af en alvorlig dialogscene eller to hærdebrede vikinger i nærkamp, der spejles af to kæmpedragers duel bag dem, er der hel tiden noget interessant at se på.

Det er ikke selvtillid, filmen mangler. Sådan træner du din drage 2 er en sequel, der tydeligvis har sin egen historie at fortælle, og som tør at gøre det uden hele tiden at gribe tilbage med overgjorte forklaringer af karakterernes fortid.

At historien så er ret sentimental og uopfindsom er en anden sag.

Hikkes søgen efter identitet er en typisk coming of age-historie, hvor hovedpersonen træder i karakter til sidst. Det bliver desværre ikke for alvor andet end variation over et tema, der er uudtømmeligt stof for Hollywood.

Filmens danske stemmer er til gengæld alt andet end uopfindsomme. Robert Hansen, der lægger stemme til Hikke, er godt nok en kende for friskfyragtig og forceret, men resten af stemmerne sidder lige i skabet.

Med variation og engagement er de i høj grad med til at gøre filmen både flydende og levende. Fra Peter Aude (der var Batmans stemme i den fabelagtige Batman: The Animated Series i 90’erne) som høvdingen Havblik over Özlem Saglanmak som Hikkes benhårde kæreste Astrid og til Morten Staugaard som den ondskabsfulde dragemester Drago, er præstationerne helt i top.

Selvom Sådan træner du din drage 2 er imponerende, kunne den sagtens trække endnu mere action. Filmener nemlig bedst, når den får luft under vingerne og får lov til at blære sig med alle sine animationstricks.

Og så sidder jeg tilbage med et stort ønske.

Hver gang Pixar laver en franchise, følger Blue Sky og DreamWorks trop. Selvom de utvivlsomt bliver habile film og sikre biografhit, så orker jeg bare ikke Rio 3, Det regner med frikadeller 3, Sådan træner du din drage 3. Det ville klæde både studierne og biografplakaterne, hvis de i stedet brugte krudtet på nye historier, nye figurer, nye universer.

Trailer: Sådan træner du din drage 2

Kommentarer

Originaltitel:
How to Train Your Dragon 2

Land:

USA

År:
2014

Instruktør:
Dean DeBlois

Manuskript:

Dean DeBlois

Medvirkende:

Robert Hansen, Stine Stengade, Peter Aude, Niels Olsen, Özlem Saglanmak, Morten Staugaard, Sigurd Holmen Le Dous

Spilletid:

105 min.

Aldersgrænse:

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
3. juli 2014

© Filmmagasinet Ekko