Biografanmeldelse
13. maj 2021 | 08:32

Spiral: From the Legacy of Saw

Foto | Brooke Palmer
Efterforskeren Zeke Banks (Chris Rock) er på jagt efter en seriemorder, der slår politibetjente ihjel.

Komikeren Chris Rock giver ikke noget at grine af i det nyeste indspark i tortursagaen, der skruer ned for lemlæstelserne med uhyggeligt dårlig historie.

Af Claus Nygaard Petersen

”Jeg vil lege en leg.”

De præcise ord eller en variation af sætningen er blevet sagt i de otte foregående film i Saw-universet.

Serien er berømt og berygtet for sine uhyre opfindsomme torturmaskiner, hvor ofrene har valget mellem at lade sig lemlæste eller dø, hvis de ikke tør tage imod smerten.

Den omtalte leg er en symbolsk bodsgang, som morderen Jigsaw og hans lærlinge har besluttet at lade et individ gennemgå for at blive et bedre menneske.

Sådan starter seriens niende film også.

Det første offer i Spiral: From the Legacy of Saw bliver placeret på en kasse, der står på togskinner. Tungen er boltret fast, så hans eneste måde at slippe fri, er ved at hoppe ned fra kassen og få den løgnagtige tunge flået ud af munden, inden det buldrende tog rammer.

Instruktøren fra Saw II-IV, Darren Lynn Bousman, er tilbage i den filmserie, han var med til at gøre til en profitabel pengemaskine.

Ny i det drabelige univers er Chris Rock, der spiller politimanden Zeke Banks. Sammen med sin nye makker William Schenk (Max Minghella) skal han sætte en stopper for blodsudgydelserne.

Denne gang er ofrene udelukkende politibetjente. Hvis man bare er lidt bekendt med universets moralske kodeks, har panserne på et eller andet tidspunkt gjort noget, som de nu skal sone for.

Salgsvaren fra de forrige film – de makabre rædselspåfund – bliver brugt mere sparsomt i denne film. Tanken har været at dvæle ved det menneskelige drama og den tiltagende paranoia, der melder sig med spørgsmålet: Hvem er morderen?

Det kan man desværre regne ud efter cirka en time, og det er næppe bevidst fra manuskriptforfatterne Josh Stolberg og Peter Goldfingers side.

Det er bare ringe skrevet.

Darren Lynn Bousman har tidligere i franchisen vist evnen til at skabe sammenhængende film. Men dengang fik han hjælp af Saw-universets skabere, Leigh Whannel, som førte pennen, og horrorguruen James Wan, der bidrog med input til historien.

Og i de tidligere film har man kunnet se bort fra hullede plot, fordi enorme mængder iturevne lemmer stillede blodtørsten hos gyserfans.

Men de sædvanlige spørgsmål om, hvordan morderen kan transportere sine store, komplicerede anordninger rundt uden at blive opdaget, er svære at se bort fra, fordi Spiral: From the Legacy of Saw lægger en seriøs tone for dagen.

Her falder Chris Rock, der for nylig ellers viste sine skuespilevner i fjerde sæson af Fargo, igennem. Han fyrer jokes af, som var det et standup-show, men den aldrende komikers materiale er håbløst bedaget med referencer til 90’er-filmen Forrest Gump.

Ambitionen har tydeligvis været at skabe en blanding mellem David Finchers seriemorder-thriller Se7en og Eddie Murphys action-komedier fra 80’erne som Frækkere end politiet tillader. Resultatet er hverken skræmmende eller sjovt, men bare uhyggelig dårligt.

Det eneste tidspunkt, hvor der rent faktisk er et glimt af liv, er i de få scener mellem Chris Rock og Samuel L. Jackson, som spiller hans far, en pensioneret politichef.

Jackson besidder en alvor, så han kan veksle mellem melodramatiske udbrud og verbale spydigheder. Dynamikken mellem de to fungerer, men når Chris Rock står på egne ben, knækker filmen.

Den næste film i serien er allerede annonceret, men Spiral: From the Legacy of Saw giver ikke stor lyst til endnu en omgang i torturmaskinen.

Trailer: Spiral: From the Legacy of Saw

Kommentarer

Titel:
Spiral: From the Legacy of Saw

Original titel:
Spiral: From the Book of Saw

Land:
USA

År:
2020

Instruktør:
Darren Lynn Bousman

Manuskript:
Josh Stolberg, Peter Goldfinger

Medvirkende:
Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols, Samuel L. Jackson, Dan Petronijevic, Frank Licari, Richard Zeppieri

Spilletid:
93 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
12. maj

© Filmmagasinet Ekko