Biografanmeldelse
10. feb. 2022 | 03:13

Uncharted

Foto | Clay Enos
Tom Holland får rig lejlighed til at vise sine formidable evner ud i fysisk skuespil, når han dingler ud af bagenden på et fragtfly i filmens åbningsscene.

Tom Holland er fremragende som skattejæger i underholdende actionfilm baseret på populær spilserie.

Af Claus Nygaard Petersen

Vinden hyler konstant og insisterende, og den vækker Nathan Drake.

Efter et kort øjebliks desorientering går det op for ham, hvor han er. Svævende oppe i luften, mens han hænger fast i nogle kasser, som dingler ud af bagenden på et fragtfly!

Åbningsscenen i action-adventurefilmen Uncharted minder en hel del om en sekvens i den populære spilserie, filmen er baseret på – specifikt Uncharted 3: Drake’s Deception fra 2011.

Men filmadaptionen låner ikke sin historie direkte fra spillene. Instruktør Ruben Fleischer har taget nogle af forlæggets faste elementer og brugt dem til at forme sin egen fortælling.

Vi møder en ung Nate (Tom Holland), før han er blevet den ferme skattejæger, vi kender fra spillene.

Han ernærer sig som tjener og dygtig lommetyv, der elegant afhjælper rige mennesker for nogle af deres ejendele. De opdager alligevel ikke, hvis der mangler et armbånd.

Nate bliver kontaktet af Victor Sullivan (Mark Wahlberg), der tidligere har arbejdet sammen med Nates bror Sam, som nu er forsvundet.

Sully – som Victors kælenavn er – fortæller, at de var på jagt efter en kæmpe guldskat. Hvis Nate og han finder den nu, er der en chance for, at de også finder Sam.

Og så går den vilde skattejagt ellers.

Skurkene Moncada (Antonio Banderas), en skruppelløs spansk rigmand, og den hensynsløse lejesoldat Braddock (Tati Gabrielle) er lige i hælene på dem.

Det spændende persongalleri tæller også den seje skattejæger Chloe Frazer (Sophia Ali), hvis tilhørsforhold man aldrig helt er sikker på.

Undervejs byder filmen på spektakulære og snedige gåder, der skal løses for at komme et skridt nærmere det endelige mål. Uncharted står på skuldrene af Indiana Jones, og det er filmskaberne helt med på.

”Nonner, hvorfor er det altid nonner?” spørger Nate i en omskrivning af Harrisons Fords berømte slangereplik. Og præcis som i Steven Spielbergs film lever og ånder Uncharted med sin karismatiske hovedrolleindehaver.

Tom Holland er noget nær perfekt som Nate. Skuespilleren besidder en naturlig og nærmest drenget charme, så man har lyst til at følge med i alt, hvad han foretager sig. Holland mestrer fysisk skuespil, hvilket filmen med rigelige strabadser og slåskampe giver ham mulighed for at demonstrere det.

Den britiske skuespiller er blevet en verdensstjerne som den kække Spider-Man, og Uncharted kommer perfekt i forlængelse af den globale kæmpesucces Spider-Man: No Way Home.

Når Uncharted døjer med til tider gumpetung dialog og utroværdige konstruktioner, redder Tom Holland dagen med sin fremragende præstation.

Fans af spilserien vil glædes over en cameo af Nolan North, der lægger stemme til Nathan Drake i spillene. Også danske Pilou Asbæk har en lille rolle som en mystisk, enøjet person.

Men filmens hovedattraktion er samspillet mellem Tom Holland og Mark Wahlberg. Deres verbale pingpong resulterer i adskillige klukgrin, og det er sjovt at se Wahlberg som Nates mentor.

Slutningen lægger kraftigt op til en fortsættelse, og hvis makkerparret kan holde fast i den energiske underholdning fuld af overdrevne påfund, skal næste film være meget velkommen.

Trailer: Uncharted

Kommentarer

Titel:
Uncharted

Land:
USA

År:
2022

Instruktør:
Ruben Fleischer

Manuskript:
Art Marcum, Matt Holloway, Rafe Judkins

Medvirkende:
Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Antonio Banderas, Tati Gabrielle

Spilletid:
116 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn fra 11 år

Premiere:
10. februar

© Filmmagasinet Ekko