Biografanmeldelse
07. feb. 2017 | 14:36

The Wailing

Foto | Hong Kyung-pyo
Politibetjenten Jong-Goo (Kwak Do-won) efterforsker en række bizarre mord i den regnfulde lilleby, hvor mystikken breder sig.

Månedens film i Cinemateket er en overrumplende, sydkoreansk spøgelseshistorie, hvis dybe spørgsmål stadig spøger i vores gysereksperts baghoved.

Af Rikke Schubart

Glæd dig!

The Wailing er en 157 minutter lang sydkoreansk spøgelsesfilm, der overrumpler, er flamboyant og intelligent og vil efterlade dig fuld af undren. Det er fandme mesterligt!

Plottet udspiller sig i en lille landsby, hvor en japaner er tilflytter. En række bestialske og uforståelige drab begynder, og spørgsmål trænger sig på: Hvorfor myrder familiemedlemmer hinanden? Og hvorfor bliver de overlevende sindssyge?

Politidetektiv Jong-Goo leder efterforskningen, men vanviddet spredes hurtigere, end opklaringen kan følge med.

En mystisk kvinde fortæller, at hun har set japaneren begå drab. Politiet finder et gedehoved i hans hus, og en sko fra Jong-Goos datter, Hyo-Jin – og da hun derefter bliver syg, tilkalder familien en shaman for
 at uddrive den onde ånd. Men er det overhovedet en ånd?

Instruktør Na Hong-jin, hvis tidligere film tæller de genrefornyende og rå The Chaser og The Yellow
 Sea, bruger god tid på at etablere personerne og lade den tyngende atmosfære sive ind.

Første time blander på finurlig vis komik og gru, men derefter væver de mange tråde et dragende spindelvæv med spøgelser, kannibalisme og besættelser, uskyldige børn og løgnagtige voksne.

The Wailing er ikke ét minut for lang, ikke mindst takket være den smukke og poetiske fotografering af Hong Kyung-pyo, og det imponerende spil af især Kwak Do-won og Kim Hwan-hee, hvis far-datter forhold er rørende og, ja, tragisk.

Hvordan skal vi forstå drabene? Her er politi, læger, en shaman i Nike-tøj, en præst, en mystisk kvinde og en detektiv, der udøver selvtægt, og alle har deres egen udlægning.


I sidste ende er det et spørgsmål 
om tro – eller overtro? Har livet en dybere mening? Findes ondskab? Og i hvilken form? Jeg er nødt til at give filmen seks stjerner, for den spøger stadig i baghovedet.

Trailer: The Wailing

Kommentarer

Titel:
The Wailing

Originaltitel:
Goksung

Land:
Sydkorea

År:
2016

Instruktør:
Na Hong-jin

Manuskript:
Na Hong-jin

Medvirkende:
Kwak Do-won, Hwang Jung-min, Kim Hwan-hee

Spilletid:
157 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
9. februar i Cinemateket

© Filmmagasinet Ekko