Biografanmeldelse
10. mar. 2020 | 15:24

Weathering with You

Foto | Kadokawa
Den unge mand Hodaka forelsker sig i Hina, der med sine magiske kræfter kan få solen til at skinne smukt på den japanske himmel.

Fantasifuld, japansk animationsfilm af instruktøren bag Your Name er fyldt med kærlighed og magiske øjeblikke.

Af Claus Nygaard Petersen

Tokyo er et vildt sted. Og det er markant anderledes end gymnasiedrengen Hodaka har været vant til. Han er stukket af fra den ø, hvor han er født og opvokset, i håbet om at storbyen kan give ham noget ekstraordinært.

Det går ikke helt som planlagt. I en kort, men morsom og mindeværdig montage bliver det klart, at Tokyo ikke flyder med arbejde til en ung knægt som ham.

”Går du i gymnasiet?” brøler yakuza-bossen ind i hovedet på Hodaka, mens to håndlangere holder drengen fast. Han skal næppe forvente at blive ansat hos gangsterne.

To personer ændrer dog livet for knøsen: skribenten Suga og den unge kvinde Hina.

Suga giver ham et job som assistent på sit forlag, og Hina stjæler hans hjerte – en solstråle i et ellers regnfuldt Tokyo.

Historien i Weathering with er umiddelbart ikke noget ud over det sædvanlige, men Makoto Shinkai er en instruktør og manusforfatter af høj kaliber. Tidligere har han tryllebundet publikum med den fabelagtige Your Name, og unikummet har også noget specielt i godteposen med sin nye film.

Hina har nemlig evnen til at kontrollere vejret. Hun kan i hvert fald i korte øjeblikke afbryde den konstante regn, så der kommer solskin i det område, hun befinder sig i.

Den evne tilegner hun sig i filmens magiske åbningsscene.

”Det startede med en lille sø af lys,” siger fortællerstemmen, mens Hina er på toppen af en bygning – en lille oase af frodighed og ro midt i storbyens inferno af travlhed.

I midten er der et shinto-alter med en port. Hun lukker øjnene og beder en bøn, mens hun går igennem porten. Da hun åbner øjnene igen, falder hun igennem luften højt oppe i himlen, mens fiskelignende væsner sværmer omkring hende.

Men der er ingen frygt at spore i Hina. Hun ved, at det nok skal blive okay.

Kontrasten mellem det moderne Tokyo og gamle tider fletter instruktøren flere gange ind i fortællingen. Desværre er det ikke altid lige elegant.

Og den nostalgiske længsel efter fordums tid trækker filmen ned i kedeligt hul på bekostning af det fantastiske. Når der bliver talt om hvaler og drager i himlen, bør man også levere varen.

Fraværet bliver ekstra ærgerligt, når vi får en gudesmuk sekvens, hvor Hina har skaffet skyfri himmel, så der kan komme et stort fyrværkerishow.

Kameraet flyder igennem den ene mere storslåede og farvestrålende raketeksplosion efter den anden. For virkelig at kunne nyde det magiske minut, skal Weathering with You ses på så stort et lærred som overhovedet muligt.

Kernen i filmen er forholdet mellem Hodaka og Hina. De beslutter sig for at udnytte hendes evner til at tjene penge og gøre gode gerninger, samtidig med at de overvejer at blive kærester.

Den del af filmen er dog lige så forudsigelig som en hvilken som helst romantisk komedie fra Hollywood.

Det, som gør Weathering with You til noget særligt, er det visuelle og de glimt af fantasifuld genialitet, som er spredt ud over filmen. Det er ren skattejagt, hvor gevinsten er åndedrætsrøvende øjeblikke.

Tokyo er i den grad et vildt sted.

Trailer: Weathering with You

Kommentarer

Titel:
Weathering with You

Originaltitel:
Tenki no ko

Land:
Japan

År:
2019

Instruktør:
Makoto Shinkai

Manuskript:
Makoto Shinkai

Medvirkende:
Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri

Spilletid:
114 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
28. maj

© Filmmagasinet Ekko