Biografanmeldelse
19. maj 2021 | 20:06

Yakari på store eventyr

Foto | WunderWerk
Den lille Sioux-indianer Yakari drager alene ud på eventyr med kun sin hest og naturens andre dyr som selskab.

Europæisk animationsfilm om en lille indianers smukke møde med naturen er noget nær den perfekte familiefilm.

Af Astrid Maan Thomsen

Fortællingen om den lille Sioux-indianer Yakari rammer plet med følelser, empati og venskab. 

Historien er forfriskende underspillet. Der er ikke nogen sidehistorier eller skøre medhjælpere. Filmens fokus er på Yakari og hans oplevelser. 

I Yakari på store eventyr drømmer hovedpersonen om at komme til at ride på Lille Torden, den vildeste hest nogensinde. Det er endnu ikke lykkes nogen at tæmme den, men da Yakari hjælper den mægtige hest ud af en knibe, bliver han som tak skænket en gave af det hellige totemdyr, den store ørn. 

Gaven er den fantastiske evne at kunne snakke med dyrene. Det bliver snart meget nyttigt for unge Yakari, når han sendes ud på et stort og farefuldt eventyr. 

Den belgisk-fransk-tyske co-produktion bruger en blanding af 2D og 3D til filmens malerisk smukke udtryk. Især den naturskønne baggrund i pastelfarver og bølgende bevægelser er så fortryllende, at man lever sig totalt ind i filmen. 

Det får dog også figurerne og dyrene til at virke en smule malplacerede, da de tydeligt træder ud med deres skarpe kanter i forhold til den mere bløde baggrund. Men de boltrer sig løs på lærredet med en smidig lethed, så billedet alligevel bliver harmonisk. 

Designet får én til at tænke på de klassiske Disney-film, og der er da også referencer til Løvernes konge og Pocahontas. Det skaber en skøn, nostalgisk stemning i Yakari på store eventyr, som vil kunne glæde gamle såvel som nye fans af historien. 

For selv om Yakari er en lille dreng, har historien om ham mere end 50 år på bagen. Tegneserien udkom for første gang i 1969 og er blevet til tv-serier – som herhjemme har kørt på børnekanalen DR Ramasjang – og nu for første gang en spillefilm. 

Den enkle stil og historie afslører også fortællingens begrænsninger. 

Trods en spilletid på blot 83 minutter er det til tider en smule svært at holde koncentration omkring den simple verden, der ikke udvikler sig stort undervejs. 

Men det er noget nær den perfekte familiefilm at tage ind og se med sine børn. Musikken, naturen, den klare forståelse af menneske og dyr i samspil samt godt versus ondt bliver vist uden alverdens moderne dikkedarer, som man er vant til at se i nutidens animationsfilm. 

Yakaris blik på verden bliver vist med en oprigtig grad af respekt for naturen. Det er aldrig for tidligt at lære! 

Filmen viser flot, hvordan man finder en balance mellem eventyr og underholdning med underliggende temaer som humanisme og forståelse. 

Det er ikke tit, at et lille filmselskab skaber noget, som kan konkurrere med Hollywoods enorme animationskræfter. 

Men Yakari på store eventyr gør det ved at svælge i den overdådige natur, som føles så levende, at man kan dufte blomsterne og mærke blæstens vind på kinden.

Trailer: Yakari på store eventyr

Kommentarer

Titel:
Yakari på store eventyr

Originaltitel:
Yakari, le film

Land:
Frankrig, Belgien, Tyskland

År:
2020

Instruktør:
Toby Genkel, Xavier Giacometti

Manuskript:
Xavier Giacometti

Medvirkende:
Christian Fuhlendorff, Gordon Kennedy, Kristian Gintberg, Maria Lucia, Jens Zacho Boye, Samuel Glem Zeuthen (danske stemmer)

Spilletid:
83 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
20. maj

© Filmmagasinet Ekko