Nyhed
25. okt. 2020 | 09:14

”Biograferne er store modtagere af hjælp”

Foto | Steen Brogaard
Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær afviser danske biografers kritik af, at den såkaldte efterårspakke ikke passer til biografdrift.

Biograferne mener, at politikernes hjælpepakke er slatten og ikke matcher biografdrift. Men ifølge Socialdemokratiets kulturordfører har de ingen grund til at være utilfredse.

Af Thea Torp

Aktivitetspuljen har postet 300 millioner kroner i det corona-ramte kulturliv, og ved et pressemøde i går bebudede kulturminister Joy Mogensen, at den ville blive forlænget. 

Men det forslår det som en skrædder i helvede, lyder det fra flere biografer. Selv om de danske film Druk, Far til fire og vikingerne og Shorta sælger mange billetter, er billetsalget halveret sammenlignet med sidste år.

Årsagen er corona-restriktioner og især det faktum, at en lang række udenlandske blockbusters er blevet udsat på grund af pandemien.

”Jeg synes ikke, at politikernes efterårspakke giver særlig megen mening. Jeg sidder med det indtryk, at den er lavet til de helt store spillesteder. Det er skuffende, at biograferne ikke får mere, når vi også blev overset i sommerpakken,” siger Gert Skov, der er direktør i Kino Grenaa.

Han har netop selv modtaget støttekroner fra efterårspakken, men det får ham ikke til at juble.

”Jeg klarer mig igennem på grund af min egen gode økonomi, ikke på grund af aktivitetspuljen,” siger biografdirektøren.

Færre end 26 tilskuere
Puljen, som er lavet i et bredt samarbejde mellem Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Alternativet, giver en såkaldt underskudsgaranti til kulturlivet.

Den betyder, at man kan få dækket 65 procent af et tab på en forestilling, hvilket også indbefatter faste udgifter såsom løn.

Men puljen giver ingen støtte til forestillinger med under 26 publikummer. Det får Danske Biografer til at mene, at aktivitetspuljen slet ikke passer til biografdrift.

”Underskudsgarantien virker ikke,” siger Lars Werge, der er direktør i brancheorganisationen Danske Biografer.

”Hver dag er der visninger med mindre end 26 tilskuere. Det gælder også for de mellemstore og større biografer. De visninger får vi ikke nogen støtte til.”

Firkantet model
Lars Werge vurderer, at aktivitetspuljen har haft fødselsvanskeligheder for biograferne, fordi den i realiteten er designet til spillesteder og teatre.

”Aftalerne afspejler ikke biografdrift. Man har lavet en firkantet model, hvor man bruger en hammer dér, hvor man skulle bruge en skruetrækker. Det er ærgerligt, særligt efter forløbet med sommerpakken, hvor biograferne på grund af en fejltagelse i Kulturministeriet blev forbigået.”

Direktøren efterspørger en langsigtet løsning, der kan få biograferne igennem coronakrisen, der ser ud til at blive langvarig.

”Det er ikke, fordi danske biografer ønsker en aftale, der er skræddersyet os. Men vi kunne godt tænke os, at politikerne satte sig lidt mere ind i, hvordan det er at drive en biograf,” siger Lars Werge.

Intet med corona at gøre
Socialdemokratiet lægger ikke op til at genoverveje aftaleteksten.

”De aktiviteter, vi støtter, skal komme nogen til gavn. Det bliver nogle dyre aktiviteter, hvis vi skal støtte aktiviteter med fire eller fem mennesker i biografen,” siger Kasper Sand Kjær, der er kulturordfører for Socialdemokratiet.

Han afviser Danske Biografers kritik af, at aktivitetspuljen passer bedre på spillesteder og teatre.

”Biograferne står direkte nævnt i aftaleteksten som nogle af dem, puljen er lavet til. Og jeg kan se allerede nu, at biograferne kommer til at være nogle af de rigtigt store modtagere af puljen. Jeg synes ikke, de har meget grund til at være utilfreds.”

Risikerer man ikke at tage livet af biograferne, hvis man ikke giver mere støtte til de små forestillinger?

”Den økonomiske hjælp er til dér, hvor man er ramt af corona-restriktioner. Det har ingenting med corona at gøre, at der kun sidder fire i en biografsal.”

DF og SF klar til at revurdere
Andre politiske partier er mere lydhør over for biografernes kritik.

Dansk Folkepartis nye kulturordfører Morten Messerschmidt fortæller, at han har været i dialog med Lars Werge.

”Vi vil gerne se på den samlede hjælpepakke til biograferne. Vi synes, det er problematisk at høre, hvor grelt det ser ud rundt om i landet, hvor biografer er tæt på at dreje nøglen om,” siger Morten Messerschmidt.

SF’s kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk er også klar på at tage et nyt kig på aftaleteksten.

”Vi er nødt til at diskutere langtidssigtede løsninger for biograferne. Når vi kører hver fjortende dag med nye tiltag, tager vi livet af dem,” mener Charlotte Broman Mølbæk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko