Nyhed
30. dec. 2022 | 14:34 - Opdateret 02. jan. 2023 | 12:34

Ni ud af ti mest læste artikler er anmeldelser

Foto | TV 2, Erik Molberg Hansen & DR
Bekymrede miner i Badehotellet, mændene får afløb for deres vrede i Speak No Evil og Birgitte Nyborg alias Sidse Babett Knudsen er taget til Grønland i Borgen 4.

Ekkos læsere har i 2022 været mest interesseret i anmeldelser af danske film og især danske serier, og både de runde og sylespidse kritikerpenne er populære.

Af Claus Christensen

Mens de fleste medier har skåret ned på deres filmanmeldelser, har Ekko valgt at gå den modsatte vej.

Vi mener, at det er en vigtig opgave for et medie som vores at hjælpe læserne med at finde perlerne i den uendelige skov af nye film og serier, men også at vurdere, om de mest hypede titler holder.

Det har åbenbart givet pote hos læserne, for af de ti mest læste artikler i 2022 er ni af dem anmeldelser! Man kan så tilføje, at året heller ikke har budt på samme store skandaler som 2021, hvor filmkonflikten mellem Sara Omar og Manyar Parwani samt sagerne om sexchikane på TV 2 fik mange kliks.

De meste populære anmeldelser i år fordeler sig på seks serier, to streamingfilm og en enkelt biograffilm. Otte af titlerne er danske, og den sidste er en færøsk serie med et dansk islæt.

Se listen efter artiklen!

Lunken topscorer
Det er interessant nok ikke kun de overstrømmende anmeldelser, som har tiltrukket sig opmærksomhed. Faktisk er årets mest læste en anmeldelse, der lander på lunkne tre stjerner og blandt kritikere regnes for de sværeste at skrive.

Bo Tao Michaëlis roser Barbara Topsøe-Rothenborgs Netflix-film Kærlighed for voksne med Dar Salim og Sonja Richter for at være elementært spændende. Men han mener også, at den sætter sig mellem to litterære stole: borgerskabskritik og hyggekrimi.

De næste artikler på listen er til gengæld anmeldelser, hvor den får hele armen, men med modsat fortegn.

Kristian Ditlev Jensen lægger ikke skul på sin begejstring for Borgen 4 med fem stjerner. Han kalder den ulideligt spændende og fremhæver serieskaber Adam Prices blik for, at de danske politikere og embedsmænd er på tålt ophold i et mere og mere selvstændigt Grønland.

Samina Yasmin Jakobsen lammetæsker i sin tostjernede anmeldelse Mehdi Avaz’ spillefilm Toscana, der overraskende sprang biografen over og kom direkte på Netflix.

Jakobsen kalder filmen et ”ufrivilligt komisk kokkedrama” og ærgrer sig over, at Anders Matthesen stadig har til gode at få lov til at folde sit dramatiske potentiale ud i en velskrevet hovedrolle.

Underholdning med holdning
På fjerdepladsen finder vi den eneste titel, som ikke er dansk, selv om den har et kraftigt dansk islæt.

Det er Torfinnur Jákupssons færøske Viaplay-serie Trom. Ulrich Thomsen spiller en journalist, der vender hjem til Færøerne, hvor han bliver draget ind i et mordmysterium.

Bo Tao Michaëlis, der ikke bare er en myreflittig anmelder, men også har et solidt tag i læserne, beskriver Trom som ”begavet underholdning med en holdning til Færøernes fremtid” og giver fire stjerner.

På plads nummer fem er den eneste artikel på top 10, der ikke er en anmeldelse – og så alligevel.

Knud Michelsen og Ekkos kilder havde fået opsnappet, at Badehotellet lakkede mod enden. Det fik kritikeren til at tage afsked med den elskede TV 2-serie – ”et hovedværk i dansk tv-underholdning”, som han skrev.

Gudskelov kunne TV 2 efterfølgende meddele, at serien får en tiende og sidste sæson, som vi naturligvis glæder os til.

Plads nummer seks indtager anmeldelsen af Discovery+-serien Dopamin, der er inspireret af sagen om sygeplejersken fra Nykøbing Falster, som blev idømt tolv års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.

Aske Nielsen mener, at serien forspilder chancen for enten at give et adrenalinsus eller et psykologisk studie af det gådefulde sind. I 2023 kommer Netflix med deres fiktionalisering af samme sag, og så skal det blive spændende at se, om serien med Josephine Park som sygeplejersken kan levere det efterlyste.

Ubehageligste nogensinde
Ekko anmelder stort set alle film, der får premiere i biografen. Men bemærkelsesværdigt har kun en enkelt biograffilm sneget sig ind på listen over de mest læste artikler.

Det er Christian Tafdrups gyser Speak No Evil, som Ekko allerede anmeldte ved verdenspremieren på Sundance-festivalen i januar – halvanden måned før den danske premiere.

Instruktøren havde varmet op i Ekko #89 med et eksklusivt interview, hvor han afslører, at ambitionen har været at lave Danmarks mest ubehagelige film nogensinde.

Den ambition er mere eller mindre lykkedes, konstaterer Niels Jakob Kyhl Jørgensen og tilføjer, at filmen er et velgørende opgør med den blødsødne humanisme, der lidt for mageligt hviler over dansk film.

DR ryddede bordet, da Ekkos redaktion forleden kårede de fem bedste danske serier i 2022.

Tv-stationens popularitet afspejler sig også listen over de meste læste artikler, hvor der foruden Borgen 4 er anmeldelser af Orkestret, Julehjertets hemmelighed og Det forsvundne ravkammer på de tre sidste pladser på top 10.

Druk går frem
Der er kun sket små bevægelser på listen over de mest læste artikler nogensinde på Ekkos hjemmeside.

Undervisningsmaterialet til Anders Thomas Jensens kortfilm-Oscarvinder Valgaften holder den førsteplads, som den forbilledlige artikel efterhånden har haft i mange år.

Anmeldelsen af endnu en Oscar-kortfilmvinder, Anders Walters Helium, overtager andenpladsen fra artiklen om Thomas Vinterbergs refleksion over det tragiske tab af datteren.

Anmeldelsen af Vinterbergs Druk går fra tiende- til ottendepladsen og bytter dermed plads med vores artikel fra 2018 om overgreb i danske ungdomsfilm i 70’erne.

På syvendepladsen ligger fortsat Ekkos interview fra 2020 med en kvinde, der ufrivilligt medvirkede i Netflix’ dokumentar om miljøet omkring ubådsmorderen Peter Madsen.

Interviewet fik Netflix og det danske produktionsselskab til at klippe ikke bare kvinden, men også en ung mand ud af Into the Deep, ligesom en tredje person blev digitalt forvrænget.

Den omredigerede version havde premiere i oktober 2022. Desværre måtte Ekkos anmelder konstatere, at morderen, der ikke fortjener mere opmærksomhed, er endt med at stjæle billedet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko