Serieanmeldelse
02. dec. 2022 | 12:03

Julehjertets hemmelighed

Foto | DR
Rumle (Thea Sofie Lundbak) besøger stuepigen Karen (Karla Larsen Moltsen), som er den eneste, der kan se drillenissen.

Julehyggen breder sig på herregården, når venskabet mellem mennesker og nisser sættes på prøve i DR’s magiske og mystiske julekalender.

Af Kjartan Hansen

Let svinger drillenissen Rumle med hånden på sin daglige morgentur fra kornkammeret til laden. Imens synger den frejdige gårdbo en trylleremse sammen med unge Karen.

Hun er besnæret af nissens forunderlige evner, der begunstiger gården, så kornet holdes tørt, køerne giver meget mælk og høsten rækker vinteren over.

Men da Karen fylder tretten år, kan hun ikke længere deltage i ritualet. Julekalenderen Julehjertets hemmelighed udspiller sig nemlig i 1800-tallet, hvor det var voksenalder – hun skal derfor tjene på gården.

Værre er det, at hun heller ikke kan se Rumle længere. Nisser viser sig nemlig kun for børn.

Men med julehjertet – en fortryllet halskæde med ædelstensbesat hjerte – kan hun se nissen igen.

Imidlertid er der noget skummelt over byens nye skærsliber, som hun får smykket fra. Desuden viser det sig, at med hjertet følger et ansvar, og hendes beslutning får store konsekvenser.

Karla Larsen Moltsen er glimrende som godhjertede, men overilede Karen. Præstationen bliver kun bedre af hendes fortrinlige kemi med Thea Sofie Lundbak, der godt forklædt bag sminke og proteser giver den gas som Rumle.

Selv om der er alvorlige sager på spil, er der en underliggende munter stemning. Mens herskabet spiser middag, flytter den usynlige drillenisse saltbøssen, hver gang Esben Dalgaards storsnudede husfar Erik Lindestrup rækker ud efter den.

Når Erik endelig opgiver og smager suppen, er den så salt, at han råber i chok. Rundt om bordet er hustruen Rigmor (Mia Lyhne) og deres to børn forundret. Deres smager ganske udmærket.

Karens mor Gudrun slider i det som køkkendame på godset, omend køkkenet ser billedskønt ud med hollandske kakler, kobbergryder og friske grøntsager. Det samme gør den røde stald i sne, hvor farmand Karl og storebror Rasmus arbejder.

Når Karen sniger sig væk for at se familien, ånder den strenge oldfrue – fremragende spillet af Lise Baastrup – hende i nakken. Pligten kalder, og Karen er ikke just hendes favorit.

Med flotte kostumer og kulisser fremstår Julehjertets hemmelighed som et glansfuldt guldaldermaleri. Tilsat sne, grankviste og julemelodier er resultatet uimodståeligt.

I gamle dage fortalte man spøgelseshistorier ved juletid, som Charles Dickens' Et juleeventyr. Derfor ulmer uhyggen under julekalenderens joviale atmosfære.

Første afsnit starter en mørk og stormfuld nat, hvor regnen pisker ned og lynet slår. En mystisk, kutteklædt person sniger sig ind i en hytte langt ude i den dunkle skov.

Blandt udstoppede kræ og sylteglas fyldt med krybdyr forsøger skikkelsen ikke at forstyrre den sovende Skovkone (Vigga Bro) i sin søgen efter hendes dyrebare julehjerte. Mon det er skærsliberen, der er ude på ballade?

Igennem herremandens syttenårige datter Marie Louise (Isa Thorlacius) kritiseres tidens menneskesyn. Modsat farens ønsker frabeder hun sig et fornuftsægteskab med den adelige Åge, hvis familie er slavehandlere med forbindelser til St. Croix, som dengang var dansk koloni i Caribien.

Et underbelyst, dystert kapitel af Danmarkshistorien italesættes diskret i børnehøjde. Ligesom DR i sin tid besøgte kongerigets yderkanter med Nissebanden i Grønland,havde en fremtidig jul i Vestindien ikke været så tosset.

Rebelsk som Marie Louise er, sniger hun med sig med sommerfugle i maven på eventyr om natten med Karens hårdtarbejdende storebror Rasmus.

Serieskaber og instruktør Poul Berg har på sin vis laver en klassisk julekalender med højtid på godset. Samtidig er der mere på hjerte. Både om overgang fra barn til voksen og om at romantisere fortiden i stedet for at være i nuet.

Lignende ambitioner har kendetegnet DR’s julekalendere i senere år. Særligt Julefeber fra 2020 var vellykket med sit fængslende titelnummer sunget af Oh Land.

Med pubertet som tema, forbudt kærlighed og en snert af uhygge at spæde julehumøret op med, er serien spændende, men måske ikke for de allermindste.

Ikke desto mindre er Julehjertets hemmelighed en forunderlig og besnærende fortælling, som bliver spændende at følge frem til jul.

Kommentarer

Titel:
Julehjertets hemmelighed

Sæson:
1

Land:
Danmark

År:
2022

Serieskaber:
Poul Berg

Medvirkende:
Karla Larsen Moltsen, Thea Sofie Lundbak, Isa Thorlacius, Maximilian Henriques Hale, Mia Lyhne, Esben Dalgaard

Spilletid:
24 afsnit af cirka 25 minutter

Anmeldelse:
Tre afsnit

Premiere:
1. december på DR1 og DRTV

© Filmmagasinet Ekko