Biograferne indstillet på at vente
Størstedelen af danskerne, som inden landets nedlukning jævnligt gik i biografen, savner det. Og cirka halvdelen af dem vil besøge inden for en måned, når biograferne åbner igen.
Det er nogle af konklusionerne i en rapport, som Det Danske Filminstitut under coronakrisen har lavet ud fra målinger af danskernes holdning til biografliv.
Biograflystne danskere skal dog ikke regne med at komme ind og se film i salens mørke i næste uge. Når statsminister Mette Frederiksen officielt præsenterer de videre planer for landets genåbning, er biograferne næppe med i planerne.
”Det ville være en meget stor overraskelse,” siger Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer. Han har løbende været i dialog med Kulturministeriet, som ikke på noget tidspunkt har præsenteret en tidshorisont.
”Det har hele tiden været underforstået, at biografer og teatre ikke ville komme med i første runde. Det har handlet om, hvordan man forbereder sig til, når turen kommer til os,” fortsætter Werge, der tiltrådte stillingen den 1. marts og kunne se regeringen lukke biograferne fra 12. marts.
Han ser gerne biograferne få mulighed for at genåbne i den nærmeste fremtid, men ikke for enhver pris. Og det tidligst realistiske er nok, at det sker til juni, ligesom det er planlagt i Tyskland og Holland.
”Vi skal først have myndighedernes tilkendegivelse for, at det er trygt og sikkert at genåbne. Før det har vi ikke lyst, for den værste situation biograferne kan forestille sig, er at åbne og så blive tvunget til at lukke igen på grund af smitte eller andet. Så er det bedre at vente en omgang mere, for det skal være trygt at sætte sig i biografmørket.”
Friske film klar
Biografklub Danmark har omkring 200.000 medlemmer. Hvert år bliver ti film udvalgt til at være del af det attraktive program, hvor medlemmerne kan købe billetter til halv pris.
Blandt klubbens medlemmer savner hele 77 procent ifølge Filminstituttets måling at gå i biografen. Men de har indtil videre måttet se langt efter Greta Gerwigs periodedrama Little Women – som Ekkos anmelder giver fem stjerner i Ekko #84 – og det danske drama Undtagelsen, som skulle have haft premiere henholdsvis 26. marts og 30. april.
De sidste to film i sæsonen 2019/20 er musikdramaet Wild Rose og Christina Rosendahls autentiske periodedrama Vores mand i Amerika. De stod til premiere henholdsvis 28. maj og 18. juni og kan potentielt holde de datoer, hvis biograferne åbner inden da.
Om det bliver tilfældet vides endnu ikke, men Biografklub Danmark har stadig planer om at vise alle fire film hen over sommeren.
”Vi er godt klar over, at de fire titler kan være med til at få biografmarkedet i gang, og det vil vi rigtigt gerne hjælpe med til. Så vi har et stort fokus på at give ekstra markedsføring og få inspireret vores medlemmer til at komme hurtigt i biografen,” siger direktør for Biografklub Danmark, Lykke Lind Thomsen.
”Nogle af de andre lande, som har haft lukket ned og er åbnet igen, har haft svært ved at finde publikum og få hjulene i gang. Men de er også åbnet med film, som har haft premiere før coronakrisen. Vi står i den forhåbentlig lykkelige situation, at vi har nogle friske film, hvoraf to endda er danske.”
Fastholder rækkefølge
Lykke Lind Thomsen oplyser, at den næste sæsons program nok ikke vil nå at være på plads inden sommerferien som normalt. Alligevel er hun optimist.
”Vi har en stor forventning om, at Biografklub Danmark kan inspirere folk til at gå i biografen. Vi regner heller ikke med, at så mange skal på sommerferie som de plejer, så det bliver mere attraktivt at få sin film ud i sommerperioden, der normalt er lidt svær.”
– Hvordan vil I give filmene premiere hen over sommeren?
”Med alle de forbehold, vi overhovedet kan tage, skal det ske i tæt samarbejde med filmenes distributører. Vi planlægger at premieresætte de fire film i den samme rækkefølge, men hvad datoerne kan blive, er det for tidligt at sige noget om,” siger Lykke Lind Thomsen.
– I har et lidt ældre publikum. Er I bange for, at de vil være bekymret for at gå i biografen?
”Vi har mange medlemmer, som er over 65 og i det, man kategoriserer som risikogruppen, så det har vi været utroligt bekymret for. Ingen har vist noget svar på, hvordan det vil blive, men fra min del af fødekæden glæder vores medlemmer sig helt vildt, fordi de har traditioner omkring at gå i biografen med venner eller familie. Det sociale er jo noget af det særlige ved at gå i biografen.”
Kompensation nødvendig
Hos Danske Biografer bliver der snakket om, hvilke forholdsregler som er nødvendige i tilfælde af en genåbning.
I de enkelte biografer landet rundt er der både spørgsmål om tilgængeligheden af film og sikkerhedsforanstaltninger at forholde sig til.
”Måske skal man lægge dagsprogrammer med længere pauser mellem de enkelte visninger. Og så skal personalet opgraderes i forhold til rengøring. Det har typisk været at feje popcorn væk i salene, men nu skal der være en anden form for rengøring,” fortæller Lars Werge.
”Helt banalt skal biograferne også have fyldt lagrene op med slik, popcorn og så videre, og man skal have genindkaldt hjemsendte ansatte. Der er meget praktik og logistik i det.”
Der er også faren for, at det faktisk er en dårligere forretning at åbne en biograf på begrænset blus end at holde lukket med en solid hjælpepakke fra staten.
”Vi har tidligt sagt til politikerne, at hvis vi bliver forhindret i at fylde biografsalene, skal der være en kompensation for de billetter, vi ikke må sælge. Det koster dybest set næsten det samme at åbne en biograf, om der kommer ti procent eller 100 procent biografindtjening,” siger direktøren for Danske Biografer.
”Politikerne har været lydhøre, uden at der er kommet konkrete modeller. Men branchen skal ikke søsættes på åben sø, for så risikerer nogle at gå under.”
Kommentarer