Nyhed
01. okt. 2020 | 14:47

Dansk musik er tilbage på YouTube

Foto | Koda
Danskere har i to måneder ikke kunnet høre dansk musik på YouTube, men nu er der kommet en aftale i hus, så musikken igen kan høres på platformen.

Efter lange forhandlinger med videoplatformens ejer Google har danske komponisters forening fået en aftale, hvor de selv varetager brugen af dansk musik flere steder i verden.

Af Nicki Bruun

YouTube og videoplatformens ejer Google har den seneste tid været kraftigt i vælten herhjemme fra både folkeligt og politisk hold.

Som Filmmagasinet Ekko kunne afsløre, ligger mange danske film ulovligt på YouTube, mens den danske kulturminister Joy Mogensen har anklaget Google for at være ”en uigennemtrængelig organisation”.

Men nu er der en glædelig nyhed fra musikkens verden: Dansk musik er fra i dag 1. oktober tilbage på YouTube!

Striden startede på grund af uenighed om økonomien parterne imellem, men hvad den nye aftale indebærer i kroner og ører, melder historien ikke noget om.

”Vi er glade for at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube,” siger Gorm Arildsen, direktør for komponisternes forening Koda, i en pressemeddelelse.

”Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtigt mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musikstreaming i Danmark.”

Pres for at komme i mål
For to måneder siden fortalte mediedirektøren i Koda, at der var gode fremskridt i forhandlingerne med Google. Men han vurderede samtidig, at det kunne komme til at tage noget tid med en egentlig aftale.

Den er nu blevet forhandlet på plads i samarbejde med andre nordiske lande gennem den fælles forening Polaris.

Den nye aftale betyder, at danske Koda fremover selv varetager brugen af dansk musik flere steder i verden. Det blev tidligere administreret af Kodas søsterselskaber i udlandet.

”Det er min klare opfattelse, at den aftale, der er indgået nu, er den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår,” siger Kodas mediedirektør Kaare Struve i pressemeddelelsen.

”Der skal heller ikke herske tvivl om, at der i de afsluttende forhandlinger har været massivt pres på for at komme i mål fra alle involverede parter. I det lys er det godt, at der nu er landet en aftale, så vi kan få musikken tilbage på YouTube.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko