Nyhed
18. apr. 2020 | 15:25

Danskere i spil til aflyst Cannes

Foto | Jacob Møller
Jacob Lohmann spiller i Shorta en af hovedrollerne som politimand, der må tage sit våben i brug, da han bliver fanget i et oprør i et ghettoområde.

Verdens førende filmfestival kæmper under coronakrisen for at præsentere en form for program. Ifølge internationalt branchemedie er to danske film i spil. 

Af Nicki Bruun

Det står nu klart, at Cannes-festivalen hverken bliver afholdt som normalt i maj eller hen over sommeren i juni-juli, som ellers var plan b, da coronavirus brød ud i Europa. 

Lige nu arbejder folkene bag festivalen på at finde en anden måde at hylde årets mest spændende nye film på. Det er uvist, hvad planerne går ud, da festivalen har afvist at afvikle festivalen digitalt. 

Samtidig har branchemediet Screen traditionen tro lavet en liste over, hvilke film man havde forventet at kunne se på årets festival. Og her er Danmark repræsenteret. 

Ikke overraskende peger det britiske magasin på Thomas Vinterbergs imødesete Druk, hvor Mads Mikkelsen som gymnasielærer sammen med nogle kolleger eksperimenterer med at fulde sig gennem hverdagen. 

Brutal politifilm
Mere opsigtsvækkende er det, at Screen også nævner Frederik Louis Hviid og Anders Ølholms spillefilmdebut Shorta blandt mulige Cannes-film.

Som en action-thriller om kampen mellem politi og beboere i et ghettokompleks er Shorta ikke umiddelbart et oplagt bud til den ofte lidt genreforskrækkede Cannes-festival. Men den franske film Les Misérables om optøjer i Paris fik premiere på festivalen sidste år og blev senere Oscar-nomineret, så det kan bestemt ikke udelukkes.

”Vi vil lave en politifilm, der tager faget alvorligt som en dansk End of Watch eller Training Day, hvor man dykker ned i politimiljøet og viser det fra skyggesiden. En rå, brutal og nærværende verden,” sagde Frederik Louis Hviid, da han fik millioner i støtte af Filminstituttet.

Instruktøren er kendt fra Ekko Shortlist, hvor hans Super16-afgangsfilm Halvmand i 2018 blev nomineret til bedste manuskript ved Ekko Shortlist Awards. 

Shorta står til at komme i danske biografer den 22. oktober, hvis ikke coronakrisen ændrer premiere-planerne.

Sommerens blockbuster
Også de andre nordiske lande er nævnt med en række bud på kommende film, der kunne – eller stadig kan, hvis der bliver en festival – få premiere i Cannes-regi.

Værd at fremhæve er norske Eskil Vogts opfølger til den stærke debut Blind fra 2014. Hans næste hedder De uskyldige og er fotograferet af den dansk-uddannede landsmand Sturla Brandth Grøvlen.

Til gengæld nævner Screen ikke Vogts faste samarbejdspartner Joachim Triers Verdens værste menneske, der er tredje film i hans Oslo-trilogi, som også udgør mesterværkerne Reprise og Oslo, 31. august.

Det var længe en offentlig hemmelighed, at Wes Andersons periodefilm The French Dispatch skulle have haft verdenspremiere i Cannes. Men Screen spekulerer også i, at festivalen ville vise nye film fra to kvindelige instruktører: britisk-iranske Ana Lily Amirpour (A Girl Walks Home Alone at Night) og kinesisk-amerikanske Chloe Zhao (The Rider).

Og så var det selvfølgelig helt oplagt, at Christopher Nolan skulle give sin stort anlagte sommer-blockbuster Tenet – som foreløbigt står til premiere herhjemme den 16. juli – verdenspremiere blandt stjernerne i Cannes.

Samarbejde med Venedig?
Lige nu er der total forvirring omkring, hvordan filmverdenen og særligt festivalerne bliver påvirket af coronakrisen.

For eksempel har Cannes-festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux luftet tanken om at slå pjalterne sammen med Europas anden førende filmfestival: Venedig, der normalt finder sted fra slutningen af august.

Det vil give god mulighed for at vise nogle af de mest interessante franske og italienske film, som de to festivaler i et normalt år ville kæmpe hårdt for at kunne give verdenspremiere.

De tæller hollandske Paul Verhoevens fransksprogede nonnedrama Benedetta og Leos Carax’ musical Annette. Sidstnævnte foregår i Los Angeles og har Adam Driver og Marion Cotillard i hovedrollerne.

Filmen kunne ifølge Screen alligevel ikke nå at blive klar til den planlagte Cannes-festival, men nu kan franskmandens film måske ramme lærreder til efteråret.

Italien var længe verdens hårdest ramte land af coronavirus, men der er mange interessante film under opsejling i støvlelandet. Blandt andet er Guldpalme-vinderen Nanni Moretti (Sønnens værelse) på vej med en ny film, mens talentet Jonas Carpignano (A Ciambra – et hjørne af Italien) med sin tredje film så ud til at være klar til Cannes-festivalens officielle program.

Kommentarer

Ekko #85

Peter Schepelern skriver om druk på film i Ekkos nye nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko