Nyhed
15. apr. 2020 | 09:49

Verdens største filmfestival udskydes igen

Foto | uoplyst
Det store festivalpalads i den sydfranske by Cannes lægger hvert år hus til verdenspremierer på mange af de mest ventede film, men i år er planerne blevet ødelagt af coronavirus.

Coronakrisen har tvunget Cannes-festivalen til også at udskyde planerne om en sommerfestival, men håbet lever stadig for en slags filmfest i 2020.

Af Nicki Bruun

Mandag aften holdt det franske statsoverhoved Emmanuel Macron tale til befolkningen.

Han slog ligesom statsminister Mette Frederiksen herhjemme fast, at større forsamlinger bliver forbudt frem til august på grund af coronakrisen.

Det ødelagde planerne for det traditionsrige cykelløb Tour de France – som skulle have fundet sted fra slut-juni og en måneds tid frem – men også filmverdenen bliver ramt.

Folkene bag Cannes-festivalen håbede nemlig at kunne afholde filmfesten til sommer efter at have droppet planerne om at samle filmskabere og kritikere i det sydfranske til maj som normalt.

”Det er åbenlyst svært at se, hvordan Cannes-festivalen skal kunne løbe af stablen på sin normale facon i år,” lyder det i en pressemeddelelse udsendt af festivalen, som dog bevarer en flig af optimisme.

”Men siden i går aftes har vi haft mange snakke med filmfolk i Frankrig og udenlands. Alle er enige om, at Cannes-festivalen er en vigtig søjle i filmindustrien, som må undersøge alle muligheder for at støtte filmåret ved at holde en Cannes-festival på den ene eller anden måde.”

Filmens vigtighed
Hvad de muligheder nærmere bestemt består af, fremgår ikke af pressemeddelelsen.

Cannes-festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux har for nylig afvist, at festivalen kan gå i fodsporene på andre som den danske dokumentarfestival Cph:Dox og afholde en digital festival.

Branchemediet Variety nævner muligheden for, at Cannes kan rykkes yderligere til efteråret, hvor både den italienske Venedig-festival og nordamerikanske Toronto-festival dog allerede ligger. Men da Norditalien er et af de hårdest ramte områder, er der også stillet spørgsmålstegn ved, om Venedig-festivalen overhovedet kan blive afholdt der.

På den franske festival holder de stadig kortene inde til kroppen, men arbejder øjensynligt på at kunne stable noget på benene.

”Når sundhedskrisen, hvis løsning har førsteprioritet, driver over, må vi igen bevise filmens vigtighed og slå fast, hvor stor en rolle kunst og biografer spiller i vores liv,” skriver Cannes-festivalen i sin pressemeddelelse.

”Der er stadig stor usikkerhed omkring den internationale sundhedssituation. Vi håber at kunne kommunikere hurtigst muligt, hvilken form Cannes-festivalen vil antage i 2020.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko